• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
spiderpro написа:
така може ли да сложа помпата на малкия кръг така само че с четрипътния вентил?
В схемата на 27-ма стр. помпата е поставена на кръга на централното отопление след вентила, след него е сензора за температура. Системата работи с една помпа с разпределяне на топлината през четирипътния вентил, управляван от контролера както в тази схема.
viewtopic.php?p=674850#p674850

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (64.66 KиБ) Видяна 1931 пъти
s_s1 - специалист
И тази пролет отново стигам до извода, че този котел, за да топли себе си за денонощие харчи близо 30 кг. костилки и в топлите дни в гаража, където е монтиран котела температурата е над 25С. Т.е. загубите му на почти празен ход са огромни. Замислям се като вече няма нужда от отопление да затворя крана към отоплителните тела и да му сложа 15 кг, за да видя колко часа ще изкара на празен ход, т.е. да топли себе си.
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
И тази пролет отново стигам до извода, че този котел, за да топли себе си за денонощие харчи близо 30 кг. костилки...
Горелката на този котел същата ли е като на котлите от 15 kW? Мощността която ползваш в топло време може да е три пъти по-малка.
Котелът влиза ли в модулация, или работи в режим на изчакване? Ако работи в режим на изчакване на колко минути си настроил паузата на включването хранилката и вентилатора, за да поддържаш горене - жар на костилките в горелката? Ако имаш такава функция опитай да увеличиш максимално паузата.
За по-топлото време вземи един чувал ситни въглища и пробвай. Може в топлите периоди да ти излезе по-евтино от костилките, защото те тлеят по-дълго време и паузата в режим на поддържане е най-голяма при тях, около час или повече.
s_s1 - специалист
Моя котел е 15 кв. времето за подаване на гориво е настроено на 10 сек. Подава гориво на определено време, мисля, че 45 мин. но не съм сигурен, или когато темп. на шнека надвиши някаква стойност. Но горелката се пали винаги когато Ткот е по-малко от 60С. Пали на 60 % мощност с излишък от въздух и след около 10- 15 мин започва да прави корекции по кислорода и после започва да намаля мощността. Мин. мощност е 20% Като направи Ткот 65С гасне и пак така. Проблема е в това, че котела не е добре изолиран и гори, за да топли себе си и плъховете в гаража.
Имам много въглища, но не ми се цапа с тях.
filmatoplo - майстор
:) Момчето от Сливен щеше да показва снимки , но сигурно няма време .
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
горелката се пали винаги когато Ткот е по-малко от 60С. Пали на 60 % мощност с излишък от въздух и след около 10- 15 мин започва да прави корекции по кислорода и после започва да намаля мощността. Мин. мощност е 20% Като направи Ткот 65С гасне и пак така. Проблема е в това, че котела не е добре изолиран и гори, за да топли себе си и плъховете в гаража.
На по-ниска температура можеш да гориш само с чугунен котел.
Този е стоманен, ще се повреди от конденза.
LazarGanev - "Велик майстор"
s_s1 написа:
И тази пролет отново стигам до извода, че този котел, за да топли себе си за денонощие харчи близо 30 кг. костилки и в топлите дни в гаража, където е монтиран котела температурата е над 25С. Т.е. загубите му на почти празен ход са огромни. Замислям се като вече няма нужда от отопление да затворя крана към отоплителните тела и да му сложа 15 кг, за да видя колко часа ще изкара на празен ход, т.е. да топли себе си.
Ами не, не топли себе си, ами водата изстива, разхождайки се само по тръбите. Твоят случай е една много добра илюстрация как работи една система само с термоглави, без стаен термостат. Аз същото нещо съм го наблюдавал на система с газов котел - поне газовия котел няма никакви топлозагуби. По принцип не пускам газов или пе;летен котел без стаен термостат, но някой клиент като се заинати го оставям и после той сам ме търси. Така стана и с едно газово Теси - изкара една зима без стаен термостат, клиента е моряк, отсъства, но като си дойде напролет ми се обажда и вика, че като пекне слънцето термоглавите затварят и котелът върти само през една лира и така цял ден котелът поддържа температура на водата в тръбите за тоя дето духа. За следващия сезон му сложихме стайния термостат (на всичко отгоре Теси има модулиращ) и разходът падна драстично. Ама ако не не беше се заинатил тоя клиент, аз щях да си остана само с теорията, без да се убедя на практика. Това, което можеш да направиш на първа ръка е да учеличиш температурата на включване на помпата на 62-65 градуса, да увеличиш зададената котелна температура и да видиш резултата. После сложи стаен термостат, отвори повечето термоглави и пак пиши. :)
filmatoplo - майстор
:) И на пелети е така ,имам един такъв клиент който не рачи термостат .
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
Ами не, не топли себе си, ами водата изстива, разхождайки се само по тръбите... После сложи стаен термостат, отвори повечето термоглави и пак пиши. :)
В този котел логиката на управление е друга. Помпата не се командва от стайния термостат. Управлението може да се излъже само ако се постави в режим летен, и инсталацията работи като бойлер с преместване на сензора за БГВ на подаващата линия на котела.
s_s1 написа:
Като монтирах котела си оставих стария СТ купуван в началото на този век... Сегашния котел се управлява от същия този СТ... Лошото е при този котел, че помпите винаги работят, консумират енергия, износват се и т.н.т. Няма опция да се изключат...
chungata - специалист
LazarGanev написа:
По принцип не пускам газов или пелетен котел без стаен термостат, но някой клиент като се заинати го оставям и после той сам ме търси. Така стана и с едно газово Теси - изкара една зима без стаен термостат, клиента е моряк, отсъства, но като си дойде напролет ми се обажда и вика, че като пекне слънцето термоглавите затварят и котелът върти само през една лира и така цял ден котелът поддържа температура на водата в тръбите за тоя дето духа. За следващия сезон му сложихме стайния термостат (на всичко отгоре Теси има модулиращ) и разходът падна драстично. Ама ако не не беше се заинатил тоя клиент, аз щях да си остана само с теорията, без да се убедя на практика. Това, което можеш да направиш на първа ръка е да учеличиш температурата на включване на помпата на 62-65 градуса, да увеличиш зададената котелна температура и да видиш резултата. После сложи стаен термостат, отвори повечето термоглави и пак пиши. :)
Знам, че темата е за котли а аз ще питам за камина но не мисля да спамя с излишни теми. Та по същество. От тази зима се топля с Бърнит комфорт РМ 15 кв. Цяла зима си изкарах като камината се командваше от термоглавите на радиаторите и за 100кв. апартамент изхабих от 16.11.2014г. до сега 4,15 тона и продължава. Изчетох доста от темите в който обсъждате различни котли и горелки и навсякъде говорите за стаен термостат. Въпросът ми е за камините важи ли същото, че като се командва от такъв термостат ще е по икономична и ако е така как да се оправя с моя фабричния на камината? Как се наглася да работи по него? Може ли да се сложи друг? Искам да работи по Т на спалнята например, а фабричният е с 1,5 м. кабел.
Моля за съвети и препоръки :prayer:
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: