• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Аз съм с горелка на въглища и нямам сонда. Имам рекуператор на димните газове и температурата след него е около 50-60-70 градуса
Стоян Славев - специалист
шоп написа:
Аз съм с горелка на въглища и нямам сонда. Имам рекуператор на димните газове и температурата след него е около 50-60-70 градуса
Много добре за въглища,колко градуса е връщащият въздух?
шоп - майстор
Всичко зависи на колко % е вентилатора. Той се регулира между 3 и 12 степени.
Обикновенно го карам на 5 и въздуха подаван към горелката е около 35 градуса мерен контактно върху ал. въздуховод
Стоян Славев - специалист
шоп написа:
Всичко зависи на колко % е вентилатора. Той се регулира между 3 и 12 степени.
Обикновенно го карам на 5 и въздуха подаван към горелката е около 35 градуса мерен контактно върху ал. въздуховод
Браво, вдигнал КПД, значи в центъра е към 73гр.Аз нямам топлообменник и подавам около 28гр.свалих 6гр.от затопления въздух
шоп - майстор
Не е 73 градуса в центъра, по-малко е, защото при изход димогазове след топлообменника да кажем 60-70 градуса логиката е въздуха да е по-студен. Тези топлообменници не са с най-доброто КПД

Имай впредвид, че котелното ми е доста топло. Кучето спи там. Около 25 градуса.

Утре ще пробия един отвор и ще пъхна сондата за да замеря точно.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
... скачам в такъв на дрЪва в кондензен режим.
Кондензен котел на дърва и доволната леля Пена от Лозенец :? Тук е вярно, че се занимавате с глупости :)
andy, трябва да набиеш бойлера в котела, както в онзи Пелематик за 30 000 лева и от долната, студена част да охлаждаш димните газове до 35°C
Прикачен файл:
TJ910.png
само че, и тя все някога ще се загрее. Тогава почваш да ги охлаждаш с първичния въздух или с входящата вода от инсталацията. За целта ти трябва подово, или радиаторите да са ти по три и добър топлообменник. За да няма бързо запушване в топлообменника ти трябва прецизно изгаряне, котел с достатъчно голяма площ и минимално количество органична маса в димните газове, така че, обратно пак при същия котел за 30 000 лева.
andy, ако нещо не ти е ясно, питай шопа или Стоян, той придоби от bobi завиден опит в топлотехниката.
andy_forresite - майстор
6osi6, какви са тези сложнотии бе човек? Аз съм по простите неща. Другата седмица ще стартирам опит за улавяне на част от топлината беглец. Шансовете ѝ да избяга изобщо не са големи :finga:
payov - специалист
Здравейте ,тъй като започнах да се интерасувам за отопление на пелети , чета почти всичко в тая свера. Стигнах до тази тема и искам да споделя че съм с 2 водни топлообменника /1м вертикален и 1м хоризонтален /след котела , от 94г насам и съм доволен. Използвам максимално топлия пушек. Черноморски поздрави от мен.
Evgeniy - майстор
Морски, дай малко подробности - има ли конденз, колко е, иска ли често почистване?
Малко снимки ще са от полза, ако може.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: