• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
veteran - напреднал
термопомпа вода вода конфортно е ама си иска изолация
hidrazin - майстор
Близки са до истината с изключение на това, че тока вече малко по-скъп. както се вижда отоплението с климатик излиза най-евтино. За това казах:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 40#p507931
:partyman:
На въпроса на hakama за 4 стайния апартамент.Ако приемеме,че цялата отопляема площ е 60кв.м.При външна температура -20гр.
и температура на помещенията +20 гр. ще са ти необходими 5кв.енергия за час.При цената на тока в момента дневна 0,189 и нощна 0,12лв. ще изразходваш 4,8лв.нощна и 11,34лв.дневна-общо 16,14лв.за денонощието.Или 484лв за месец.
Това разбира се е за екстремните -20 градуса.Отоплението с термопомпа при същите условия би струвало 120-130лв.
Колкото до термопомпата и изолацията.Няма проблем да се отоплява и неизолирана сграда.Просто трябва да се монтира достатъчно мощна термопомпа защото разходите са доста по-голями.Например за същата отопляема площ дето изчислихме ,че ни трябват 5кв.ако няма изолация вече са нужни окло 8кв.Не е проблем термопомпата да ги осигури,но рзходите са почти двойно.
vk - специалист
valdino, как ги смяташ тия 5 kW за час., с отчитане на изолацията, на външна и вътрешна температура. Някакъв софтуер ли ползваш ?
Тока не е по-скъп.Това са цените на тока след протестите.
Изчисленията са само примерни.За по точни ми трябва доста информация.Вид на изолацията,съотношение на прозорци към под,вид на дограмата,брой външни стени,има ли съседи и дали се отопляват,таван(топъл,студен,със или без изолация),От значение е и броя на обитателите,наличие на електроуреди отделящи толина.
Софтуер имам,но това е смятано грубо.30 вата за куб.метър при изолация и 50 вата без изолация.
За разликата при отопление с термопомпа вода-вода или термопомпа въздух-въздух мога много да споря.На много обекти дето има климатици сме монтирали Термопомпи вода-вода.Бележките за ток са безусловно доказателство,но навлизаме в подробности и релкама,а не трябва.
Тани - модератор
valdino написа:
За разликата при отопление с термопомпа вода-вода или термопомпа въздух-въздух мога много да споря.На много обекти дето има климатици сме монтирали Термопомпи вода-вода.Бележките за ток са безусловно доказателство,но навлизаме в подробности и релкама,а не трябва.
Техническите подробности никога не са били реклама или антиреклама в този форум! Те са си просто технически подробности , на база на които всеки може да си НАПРАВИ САМ изводи! Така, че споделяй спокойно. Нали точно с тази цел е създаден форума!
Pgv64 - специалист
Значи ,колеги важно е разположението на помещенията в жилището!При мен например ,в сутерена с един климатик в коридора(12-ка) се отоплява всичко.Това е площ около 50кв.м. плюс стълбище.Зимата при -20гр. външна температура при мен 21-22гр без проблеми.А климатика е "Панасоник " -китайски инвертор ,демек не е най-доброто!.На етажа при 60кв.м с 2бр климатици (12-ки "Фуджицу") - перфектно отопление.Къщата е с външна изолация и ПВС дограма на етажа.Понеже електромера е един за двата етажа , средно отоплението излиза до около 250лв за две семейства в студените месеци и около 150 -180 лв през по топлите зимни месеци.Плюс нормалното потребление на ток от 130-150 лв за две домакинства за битови нужди.Най голямата ми сметка е била 398лв за двата етажа(това включва и потреблението за битови нужди-осветление ,готвене ,хладилници ,фризери и т. н.)А лятото е прохладно !Тока общо през лятото не надвишава 200лв.за две домакинства -това с климатиците.Та с две думи ако помещенията позволяват(по-малък бр. климатици) с една или две качествени машини(инверторни климатици) ще се чуствате комфортно и ще мързелувате.Вярно е че има първоначално влагане на средства , но те се изплащат.За 6 г. откакто ползувам климатици се родих- зимата топло , лятото -прохладно. :-D
Здравейте!
Нова съм тук. Опитах се да изчета повече информация, но май започнах повече да се обърквам. Затова ще рискувам и ще помоля за съвет!
Ново строителство, къща. Термоизолация, външна, на пода и на покрива. Стъклопакет, вероятно троен. Строежът сега започва, та затова казвам - вероятно. Вупросът е - отоплението. Водно подово. Кой е източникът на "топлото", обаче? Засега колебанието е между газов котел и термопомпа вода - въздух. Изчислявайки по инфо в нета, излиза, че с термопомпата ще бъде по-евтино от газовия котел? Така ли е? И въобще - правилните алтернативи ли разглеждам?
Предварително благодаря на отзовалите се!
Varnenka написа:
Здравейте!
Нова съм тук. Опитах се да изчета повече информация, но май започнах повече да се обърквам. Затова ще рискувам и ще помоля за съвет!
Ново строителство, къща. Термоизолация, външна, на пода и на покрива. Стъклопакет, вероятно троен. Строежът сега започва, та затова казвам - вероятно. Вупросът е - отоплението. Водно подово. Кой е източникът на "топлото", обаче? Засега колебанието е между газов котел и термопомпа вода - въздух. Изчислявайки по инфо в нета, излиза, че с термопомпата ще бъде по-евтино от газовия котел? Така ли е? И въобще - правилните алтернативи ли разглеждам?
Предварително благодаря на отзовалите се!
След поредната прочетена статия, искам да се коригирам, че става въпрос за термопомпа въздух - вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам дали и колко ще е по-евтино с термопомпата, но имай предвид и кога ще се изплати разликата в инвестицията - един хубав кондензен газов котел е 2-3К, а хубава термопомпа е 10-15К. Разлика от 10К лева ако я смяташ за 10 години са по 1000лв, а разликата в сметките ще е не-повече от 100-200лв на година при тази добра изолация. Освен това газовият котел работи в широк температурен диапазон на водата - може да работи с 30*С за отопление и с 80*С за подгряване на бойлера. Друго предимство е, че газовият котел е надежден и при -20*С, а термопомпата...хм, да речем че при -10*С не можеш да разчиташ на нейното отопление.
Да, газовия котел не охлажда, но пък нуждата от охлаждане е няколко дни в годината и 1-2 евтини климатика по 400лв се справят прекрасно с една изолирана къща.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: