• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, не, камините си имат модулиращо управление по стайна температура, не им трябва допълнителен стаен термостат. Нищо, че кабелът е къс - в повечето случаи камината смуче въздух от помещението и този въздух минава покрай датчика, както при климатиците. Друг е въпроса колко прецизен е датчика на камините Бърнит.
LazarGanev - "Велик майстор"
6osi6 написа:
В този котел логиката на управление е друга. Помпата не се командва от стайния термостат. Управлението може да се излъже само ако се постави в режим летен, и инсталацията работи като бойлер с преместване на сензора за БГВ на подаващата линия на котела.
Ами не е задължително помпата да е подвързана към котела, може да се управлява по друг начин, външно.
filmatoplo - майстор
:) Тези каминки май плачат за смяна на управлението.
n.ganev - майстор
filmatoplo написа:
+1 :-D
chungata - специалист
n.ganev написа:
filmatoplo написа:
+1 :-D
Предполагам Натурелско :? Отворен съм за предложения. Т.к. ще става въпрос и за заплащане може и на л.с.
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
не е задължително помпата да е подвързана към котела, може да се управлява по друг начин, външно.
Не е задължително, но управлението на котела ще я иска, както ще търси и връзката с задвижващия вентил, сензора на отоплителния кръг и на връщащата вода. Опцията да се работи като се изключат от управлението без допълнителна намеса е само в режим "Лято".
s_s1 - специалист
Много Ви благодаря за интересната дискусия. Стаен термостат имам. Той управляваше помпата при стария ми котел Линг 25Д. При достигане на зададената темп. изключва помпата. По този начин температурата в стаите се колебаеше доста, което обаче не ми пречеше. Пр. през деня съм задал 21С. Когато достигне 21.5С помпата изключва и оставя радиаторите пълни с гореща вода. Те отдават в помещението и темп. Става 23.5С докато изстинат. Сега ползвам същия стаен регулатор, но той не управлява помпата. Котела работи в режим зависещ от външната темп. Пр. при 5С външна темп зададената темп на водата е 36С, която чрез 4-пътния вентил се поддържа до достигане на зададената стайна темп. в сегашния случай 22С. Когато това стане, ст. термостат изключва и котела затваря 4-пътния вентил, и намалява темп. с 15С, т.е. 21С в конкретния пример. Така основната ми стая в която е стайния термостат не се претопля и зададената темп. не мърда с повече от 0.5С. В моя случай мисля обаче, че основната загуба идва не от това, че в системата циркулира вода, която е с ниска темп., а от лошата термоизолация на самия котел. През уйкенда на 1 м. от него измерих 28С. това е резултат от загубите му от термоизолация и тръбите/кюнците на комина. Затова писах, че гаража ми става най-топлото място в къщата.
syncho - майстор
chungata написа:
Знам, че темата е за котли а аз ще питам за камина но не мисля да спамя с излишни теми. Та по същество. От тази зима се топля с Бърнит комфорт РМ 15 кв. Цяла зима си изкарах като камината се командваше от термоглавите на радиаторите и за 100кв. апартамент изхабих от 16.11.2014г. до сега 4,15 тона и продължава. Изчетох доста от темите в който обсъждате различни котли и горелки и навсякъде говорите за стаен термостат. Въпросът ми е за камините важи ли същото, че като се командва от такъв термостат ще е по икономична и ако е така как да се оправя с моя фабричния на камината? Как се наглася да работи по него? Може ли да се сложи друг? Искам да работи по Т на спалнята например, а фабричният е с 1,5 м. кабел.
Моля за съвети и препоръки :prayer:
Това е адски много пелети за камина за 100м2. Има нещо много нередно в цялата история. До сега най-много съм чувал за 2,5т за цял сезон за 100м2 и то по-студен от сегашния.
chungata - специалист
syncho написа:
chungata написа:
................. и за 100кв. апартамент изхабих от 16.11.2014г. до сега 4,15 тона и продължава. .............
Това е адски много пелети за камина за 100м2. Има нещо много нередно в цялата история. До сега най-много съм чувал за 2,5т за цял сезон за 100м2 и то по-студен от сегашния.
И на мен ми се вижда доста но е факт :sad: А нередното смятам наесен да бъде поправено...
filmatoplo - майстор
:) 2,5 тона е почти мит ,аз до сега изгорих точно 2,5 тона , имам още 5 чувала до 5 ти Април , след това ще довърша с малко дърва -така и така ми останаха от миналата година ,пречат ми в двора .Та да кажа -изгорих ги пелетите в печка Прити с водна риза 10 клв , за 45 квадрата площ без никаква изолация и ал дограма .Горях на ден по 1 чувал пелети , когато бе голям студ за една седмица горях по 2 чувала .Печката работеше по 15 часа в денонощието .Ако съм с автоматична камина на пелети разхода ще ми е същия ,защото топлозагубите ми няма как да се покрият с по малко пелети ,трябва да гори по 1 кило на час .По малък разход е мит -без изолация .
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: