• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Калине, Включва бункер, управление с вграден мрежов модул, шнек, горелка и котел. Имаш си и профил на техния сървър от който можеш да гледаш как гори, колко пелети са изгорели от последното наблюдение, на каква мощност работи, колко градуса е в твоя град където ти е къщата и други статистически данни като използвана мощност за ден, средна мощност за ден, използвана за месеца и средна за месеца.

Говорите така все едно до вчера съм бил със сивия комплект, изхвърлил съм го през прозореца и съм взел зеления комплект като по-добър. Твърдял съм че сивия е боклук и съм минал на зелен. Странни `ора сте :) Бъркаш в чувала и вадиш ... каквото се падне братче.
Аз си държа връщащата вода на малко над 40 градуса. Хайде сега всеки с друга окомплектовка да си отговори на въпроса на колко градуса се връща водата при него. Ако не ги държите на шеесе те па на. Пуснете я на 10 градуса тая вода бе.
Н. Ганев, помогнал си на мой приятел. Приятелите на моите приятели са и мои приятели :wink: Малко като на подигравка те схващам и не ми харесва. Може би помниш че се колебаех сивия ли да взема или зеления, а ти казваше Камина, че ми е малка площта. Какво казах аз тогава - че може да нямам 455 квадрата на пет етажа, но по отношение на топлозагубите ше ви избиЪ сите до един и нема ви дам да ривете :lol: Кое не чета? Кажи в прав текст какво искаш да кажеш. Питах за осветеността - нищо; питах какъв пламък трябва да се получи - нищо; питах какво ще стане с температурата с горелка на мощност 10 кв и радиатори на 10 кв без регулиране - нищо... Ти ако си в пустинята и гледаш само дюни и пЕсък, срещнеш 3-4 пъти по един камилар и го питаш за посоката и той те подмине, какво ще правиш - ще се опънеш да мреш или ще опитваш да се спасяваш? Мога да ти кажа че Хр. Христов57 не чете или толкова му се чете. Въобще не разбра че от 10 дни най-малко в бункера ми няма и една гранулка от олЮ. Никакъв контролер не съм лъгал и го спирам защото яде по 2 торби на ден и то с лимитиране. Много добре знае и защо го лимитирам (не е само заради разхода) ама карай...
Няма брак, няма и развод. В къщата като пуснах отоплението следобяда и виждам 15 града на термометъра. Викам си много е. Бе то студ там бе, нема как да е толкова. Сложих един друг термометър - 13. А, така по-става. Хайде сега пък всеки да си спомни колко градуса е било днес и днес си е пуснал горелката. Пускате ги на 20-22 градуса. Аз няма и да помисля да пусна топло на толкова.
Отдавна в спалнята ми е 18 и радиаторът е леко топъл. Така е с всички работещи в момента (не са два тоя път :rock: ) и гледам в момента горелката работи на 7 кв. Според мен тези 7 кв са еквивалента на 2 електрически и вече с нарастването на мощността на 8, 10, 12, 15 ... по някое време се доближава до еквивалента на ток. Ако някой си мисли, че неговия котел и горелка е с киловати като на ток да знае, че е така в понеделник. Демек никога :lol:
kalin72 - майстор
Анди, след котела каква ти е системата, това искам да разбера. Какви компоненти включва, ако може и снимки. Силно ме съмнява да е направено както трябва, а то не са много добрите схеми.
И друго, що не ресетнеш тоя котел до първоначалните му стойности на контролера, не пипай нищо поне 2-3 дни, нека си работи както му е угодно, и чак тогава да разследваме кое как е? Имам и друго чувство - от много игра с него си го ошашавил :)
andy_forresite - майстор
Бъркаш управлението с Натурела. При вас има много настройки. Тук не се задава колко да пусне при запалване, колко време да гори с пусната първоначална доза, с колко % вентилатор, колко секунди да се завърти шнека на всяка мощност, колко пауза да направи шнека на тази мощност и т.н. Не мога да си представя 34 степени как се настройват. Би било ужасно. Да, на сивите можете да оптимизирате настройките според пелетите. А тук е програмирано на платката и не може да се пипа от никого. Даже и от фирмата не вярвам да е възможно да пипат пауза шнек, време за работа на шнека, колко да е вентилатора и т.н. Това си вкарано и циментирано за дървесни пелети. Ако мине някой слънчоглед, мине, ако не мине - не мине. Аз например харесвам честите подавания и късите пасове - през 10 сек да пуска по 2-3 пелета вместо на 20 сек 6-7 пелета. Гледам осветеността как се спорива като паднат пелети. Както е на 186 например, шнекът се завърта и падат пелети - осветеността спада до 122, понякога и под 90-80. Тъкмо се разгори и застане на 185-190 и идват следващите пелети ... Това се повтаря. Докато ти можеш това да си го регулираш и осветеността да замръзне на почти постоянна величина, което е оптимално горене вече. При мен има 10-12 см пламък след скарата на горелката на 7 киловата и в следващ момент това пламъче едва се е подало от видимата страна на горелката. Демек скъсило се е с 10 см... поне. Това е :) При вас ми се струва че отделените газове от запалилите се пелети са повече и горенето е по-добро. Не съм сигурен, но има логика да е така.

А това е снимка от работата през последните 12 часа. Консуматорите са двойно повече ватове от горелката, която нарочно съм спънал до 7 кв и нито ват повече.
http://prikachi.com/images.php?images/64/8938064Q.jpg
Виждаме една повтаряемост нагоре-надолу. Как може да се избегне това? Може, но трябва да се пипне от опитна ръка върху програмата на платката. Кратки зареждания по 10 секунди и игра с времето за работа на шнека спрямо 34-те степени. Тия 18-20 секунди през едно зареждане са много според мен. Поне за моите пелети. Очертава се 27-28 кг минимален разход. От тук има само една посока на развитие на разхода с напредването на зимата и тя не е надолу. Затова го гася :) С една торба карах два дена, а сега с 2 на ден. Има разлика.
plastkomfort - специалист
Остави котела да работи без да го гасиш за да видим резултата.
Трябват поне 2 дена за да се стопли къщата.
andy_forresite - майстор
Това правя в момента.
Имам го вече един месец и го разучих как работи, какво може и какво не. Установих, че минимумът от мощност, при който се произвежда и усвоява топлина, е 5 кв. От 3 до 4,5 топли себе си. Дали е 200 квадрата жилище или 50 квадрата, минималният разход е кило на час и това е. 24 часа са 24 кг. Това е за пелети 4,98 кв от килограм. Там за швайгхофер може и да 20-21 кг на ден да се падне, защото са по-калорични.
Аз като си мечтаех за камина или котел с пелети си мислех ще пусна двата радиатора, ще цикли около 3,5-4 кв или 800 гр на час, 10 часа - 8 килограма. Ехеее, то без пари, направо перфектно, взимам! Водата ще бъде около 60 градуса, ще се връща 50, значи единият радиатор ще топли с 2000 вата, а другият с 1600 вата. Общо 3600 вата. Хайде КПД, загуби от тялото на котела, още малко загуби и нека са 4,-4,5 кв. Ама с постоянни 60/50. Е, оказа се че реалността е много различна. Всичките ми представи са били верни, с уточнението че в реалния живот трябва да умножа по корекционен коефициент 1,5-1,6 и всичко се получава. Разходът не е 800 g/h, а 0,800 х 1,5 = 1,2 kg/h. Прибавил съм и спалнята 16 кв.м. с радиатор 3900 вата и засега е 1,33 кг/ч.
Нека някой ползвател ми покаже актуални или исторически данни за СРЕДНА мощност под 5 кв при отопление 24/7 когато навън няма мухи. Моята е 5,6 - почти на възможния минимум. Просто няма накъде да пада вече, щото котелът не усвоява с толкова дребен пламък. Като се набере до над 12 кв вече изстрелва градусите. Добре е, всичко е добре, но трябва да взимам 1800 лева чиста заплата и няма да ме вълнува дали ще гори 1,5 кила на час или средната ми е на 2 кг на час :yawinkle:
gnt69 - майстор
Не можеш ли да го ограничиш на 3 кв. Нали го дават 3-20кв.
andy_forresite - майстор
Мога разбира се, но водата в котела ще изстине със спрени радиатори. Пък навън при мен 8-9 гр и подухва един източен ветрец.
Ти мигар изчете всичките ми фермани от сутринта :lol:
Като го спра за чистене или най-късно в събота/неделя, ще направя така: спирам радиаторите и бойлера, затварям трипътния (да върти само малкия кръг) и ще огранича на 4 кв. Видео няма да има, защото ще е дълго и ще заспите. Затова само резултат от опита, който предполагам какъв ще е и това ще подкрепи горните ми теореми, леми, допускания, вероятности пр.
3 кв е вместо suspend при теб :wink: Ти като имаш изолация може да ти стои и 3 часа в съспенд. Ще изгори 5 пъти по-малко пелети от моя през това време. Нещо такова.
plastkomfort - специалист
Това как ти се вижда?
Средната мощност е около 4 kW.

Прикачен файл

изтеглен файл.png
изтеглен файл.png (44.52 KиБ) Видяна 1516 пъти
Последна промяна от plastkomfort на вт окт 18, 2016 11:17 am, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
plastkomfort написа:
Това как ти се вижда?
Лошо и доктор да питаш като съединиш двете линии много лошо.
andy_forresite - майстор
plastkomfort написа:
Това как ти се вижда?...
Наистина не се вижда добре, но при мен е 4.9 kw средна :prost:
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: