• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Ако разбирам правилно питаш за това.

Прикачен файл

R.JPG
R.JPG (22.58 KиБ) Видяна 2744 пъти
Evgeniy - майстор
Да, точно това.
Именно idunno,
Минимума на съпротивлението не е оптималната изолация, а точката в която ще има най-големи загуби - по големи, отколкото без изолация!
Всъщност не ми стана ясно на коя функция е минимума, извинявай, ако греша.
ivanovbg - майстор
Ако правилно разбирам, 2,5 см изолация е по добра от 5? :? Според тази графика.

А защо не вземете под внимание и съпротивлението на излъчване, или как се казва там и да почнете да спорите за цвета на боята? Щот аз отдавна се чудя бялото или черното излъчва повече.
idunno - специалист
Евгени, това което имам предвид е следното:
1.На графиката на Ахмаков функцията R има екстремум това е минимум равен на r(изолация)= k(kондукция)/h(конвекция).Не забравяй,че ние търсим оптималната дебелина на изолацията която да удовлетворява R(общото съпротивление) да има екстремум,така че да имаме минимален топлинен поток, а такъв поток имаме, когато функцията R=f(r(изолация)e е с екстремум числено равен на r(изолация)= к/h.
И чисто топлотехнически обяснено- горната написана от мен функция има две части описващи кондуктивния и конвективния топлообмен:първата е кондукция, втората- конвекция.Като полагаме изолация ние търсим тази, изолация, която удовлетворява нашите изисквания - в случая да минимизираме топлинния поток от съда към окръжаващата го среда.Променяйки дебелината ние променяме и радиуса на изолацията.Отначало ние полагаме слоеве и тези слоеве променят( увеличават съпротивлението пред кондуктивния и конвективния топлинен поток) и стигаме до оптималния вариант.Защо да продължаваме да изолираме имаме излишно време, пари или просто не вярваме на хората, които са го сметнали това мноого отдавна? :) :partyman:
Evgeniy - майстор
ОК, така е, но за оптимална изолация екстремума трябва да е максимум на R (намаляване на топлинния поток), а не минимум (увеличаване), което е равносилно на максимални загуби.

По скоро при 10 мм тръба изолирана със стъклена вата критичния радиус, под който загубите са по-големи от при увеличаване на диаметъра е 6мм.
ето тук:
http://www.most.gov.mm/techuni/media/ME04033_95_130.pdf
Там също е изведено критичното съпротивление, под което загубите са по-големи от по-малък диаметър изолация - R(критично)=к/h
idunno - специалист
не е така Евгени,Вземи фукцията за R,която съм написал и намери първата производна спрямо r(изолация) и ще намериш екстремума, който се явява минимум k/h.И ако разгледаш двете функции под общата на графиката на Ахмаков, ще забележиш, че при достигането на екстремума общата R влияе повече от конвекцията(нормално пластовете изолация са тънки и съществува делтаТ което да интензифицира конвекцията) след оптимума общата функция се влияе вече от кондукцията ( голяма площ сме постигнали и се увеличава кондукцията(топлообменът)).И като говорим за екстремумите говорим за общото съпротивление (кондукция+ конвекция)като функция на дебелината на изолацията- оптимално съпротивление при минимална дебелина.
Като заключение ще кажа, че обикновено математиката не лъже. :)
idunno - специалист
Още нещо ми хрумна.Понеже 20 страници се обяснява простият топлообмен.Ще кажа само, че ако буферчето е в помещение със смукателен вентилатор (така де, има такава възможност)и има и циркулация на топлата вода в буфера (примерно се загрява), нещата като формулки стават съвсем други и така жестоко дикутираните дотук формули стават леко неверни. :)
Evgeniy - майстор
Хмм, тя че че не лъже не лъже, но излиза, че с изолация от злато ще е най добре, тъй като неговото съпротивление е още по- минимално...
Не, че не е правено няколко страници по- назад, но да преведа заключенията:
Прикачен файл:
Critical.JPG
Critical.JPG (47.55 KиБ) Видяна 2697 пъти
Тъй, като резултата е винаги положителен следва, че r=k/h е радиуса, при който тоталното съпротивление е минимум, а не максимум. Следователно оптимален радиус НЕ СЪЩЕСТВУВА. От горните заключение е по смислено да говорим за критичен радиус на изолацията, под който топлинния поток расте с увеличаване на r и над който намалява с увеличаването му.
ivanovbg - майстор
Само аз ви разбирам и то погрешно! :-D :-D :-D

Объркахте ми цялата математика и геометрия, особено с цилиндричния куб. Я обяснете като на лаик, колко mm. изолация трябва да сложа на радиаторите и тръбите, че да излъчват повече топлина в стаята и ще ми върти ли по малко топломера тогава.

Може и на лични :wink:
Ahmakov - специалист
Това от графиката и статията са т.н. частни случай. Отнасят се за тръби с малък диаметър и малък "конвективен коефициент" . Което на някой може да прозвучи още по шокиращо, че без изолация имаме по малки загуби, отколкото със изолация.

Това че условието на заданието е абсурдно съм го казал много отдавна. Дал съм и една таблица с "очаквани" резултати, но не се хареса много, защото се различавала в пъти от това на другите. Споменах и за това какво ще се случи при зареждане на буфера през лятото, ама и на това не се обърна никакво внимание.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: