• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Супер е. Аз съм си купил ESBE, но Honywell-а изглежда по-добре /по-масивен/ от моя и освен това е малко по-евтин. Задвижката също.
Според мен 55 градуса са малко за котелния, и ако има такъв с по-висока температура, ще е по-подходящ.
Помпата на буфера направи да се включва заедно или малко след горелката, а нея само когато буфера е празен. Помпата на радиаторите да се изключва само когато навън е топло. Колко точно, зависи от къщата. Пиша ти това, като си мисля, че си с термоглави на радиаторите.
D.Metodiev - напреднал
Точно така. На всички радиатори имам електронни програмируеми термоглави (затова и стайния термостат стана излишен).
Аз разъждавам така ( може и да е грешно)
Горелката пали и затопля само котела. На 50 ' се включва помпата и върти само малкия кръг до 55 ' на връщащтата вода, когато термовентила затваря напълно байпаса и пропуска вода и към радиаторите и буфера. Ако наглася помпата за радиаторния кръг да стартира и тя на 50 , какво ще я спре да праща в радиаторите студена вода от буфера? Ако я направя да стартира на 55' и трипътния за радиаторите е нагласен на 65 ' , то когато байпаса затвори, помпата ще се включи и ще върти топла вода в радиаторите и буфера до като стигне 65 ', след това термовентила затваря и всичката топла вода отива в буфера.
А, ако взема трипътен за котела, който затваря на 61,' хистерзиса между двата трипътни ще е прекалено малък и ще отнема повече време да се стоплят радиаторите? :?
D.Metodiev написа:
....Ако наглася помпата за радиаторния кръг да стартира и тя на 50 , какво ще я спре да праща в радиаторите студена вода от буфера?...... :?
Писах аз, ама не помниш.
Разгледай схемите на първа страница! Има и дебити.
Помпата на малкия кръг-котелната, с леко по голям дебит от на големия кръг- радиаторната. Демек, ако аз ти давам повече, от колкото можеш да носиш, ще грабнеш ли допълнително от .... който и да е?
И последно. Ако не успяваш да си обясниш нещата, просто ги направи както на посочените схеми, но намери и инсталатор на който да имаш доверие!
Успех!

Мисля, че беше обяснено в началото.
Схемата на Антон е приоритетно да се подава топлина към къщата, а каквото остане- в буфера.
Назад писах с какви помпи съм и как случайно съм уцелил условието за по големия дебит на котелната.
D.Metodiev - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
D.Metodiev написа:
....Ако наглася помпата за радиаторния кръг да стартира и тя на 50 , какво ще я спре да праща в радиаторите студена вода от буфера?...... :?
Писах аз, ама не помниш.
Разгледай схемите на първа страница! Има и дебити.
Помпата на малкия кръг-котелната, с леко по голям дебит от на големия кръг- радиаторната. Демек, ако аз ти давам повече, от колкото можеш да носиш, ще грабнеш ли допълнително от .... който и да е?
И последно. Ако не успяваш да си обясниш нещата, просто ги направи както на посочените схеми, но намери и инсталатор на който да имаш доверие!
Успех!

Мисля, че беше обяснено в началото.
Схемата на Антон е приоритетно да се подава топлина към къщата, а каквото остане- в буфера.
Назад писах с какви помпи съм и как случайно съм уцелил условието за по големия дебит на котелната.
Трифоне, сега разбрах. Благодаря #-o :prayer: Значи не е проблем да стартират заедно.

Ако се разгледат по задълбочено постовете ми в темата и като цяло в раздел Отопление, за един инженер по топлотехника би станало веднага ясно, че съм абсолютно невеж по темата, а за хора които не са инженери, но имат основни познания-също. Така че, моля извинете моите лаишки въпроси и незнание на специалните термини. Те са насочени единствено към хора, витаещи из форумите за удоволствие и склонни безвъзмездно да помагат и да отговарят по много пъти на едни и същи, многократно дъвкани неща.
Мога да извадя "х" сума и да платя да ми направят проект на отоплителна инсталация. Проблема е, че няма кой в радиус от 100км. да ми го изпълни.
Тукашните майстори мислят, че "задвижка" е някаква незаконна измама, а буфер е голямата тонколона на дивиди - то. :-D
Методиев, Интиелския контролер на отоплителни кръгове спира помпата на радиаторите само ако няма топла вода в буфера. После проверява на всеки 15 минути, белким са сетя да сипя пелети или изрина горелката от пепелта.
Гаси помпата и когато няма нужда от отопление. Демек дошло е лятото.
Ако го правиш ръчно, имай го в предвид. При положение, че ползваш термостат, и 40 градуса са нещо, при зададени 60 да речем.
Помпата на котела вече я знаеш.
vrangelov - специалист
D.Metodiev написа:
Трифоне, сега разбрах. Благодаря #-o :prayer: Значи не е проблем да стартират заедно...
Ако може аз да отговоря вместо него, защото вероятно е писал докато ти си поствал и не е видял, че го питаш.
Не е проблем да стартират заедно, но е проблем да стопират заедно.
Докато котелната помпа трябва да спре при напълването на буфера, радиаторната помпа трябва да продължи да работи.
Според мен си я включвай ръчно, а като/ако си купиш управление, то ще се грижи за това.
D.Metodiev - напреднал
Заслужава ли си да инвестирането на малко повече средства за буфер със серпентина, през която ще минават 150 лт. вода от вакумно-тръбна система, която в момента ползвам за БГВ ?
Вчера например измерих 87.5 гр. гореща вода от водопровода. Тук при нас има доста слънчеви дни, особено късна есен и ранна пролет. Дали ще мога да ползвам тази гореща вода през серпентината да добавям няколко градуса към буфера? Също така възможно ли е с някаква автоматика да се подава вода само когато е слънчево? Притеснява ме, когато водата е студена, дали няма да охлажда буфера?

По назад в темата Вичи, беше писал че отопление със слънце е възможно само в Африка :-D
gnt69 - майстор
D.Metodiev написа:
Заслужава ли си да инвестирането на малко повече средства за буфер със серпентина, през която ще минават 150 лт. вода от вакумно-тръбна система, която в момента ползвам за БГВ ?
:-D
Заслужава си от гледна точка на спокойствие лятото. Лятото можеш да отидеш на море за две седмици и няма да оставяш ключа на комшията да пуска топлата вода.
Аз в къщи съм така, нагласил съм като стигне бойлера 75 градуса,топлото да ходи в буфера да не прегрява бойлера. Иначе слънцето сега е ръбато и ниско, не можеш да разчиташ да те топли. :partyman:
Мето, не ангажирай мислите си с отопление от слънчеви панели, колектори.....
Не разбрах ония 150 литра какви са.
Буферът трябва да е толкова голям, колкото пари си готов да дадеш и колкото място имаш за него.
Слънцеабсорбаторите трябва да се сметнат така, че да не могат да прегреят буфера през лятото.
По този начин, слънцето ще помага на отоплението през ранна есен и ккъсна пролет.
Трябва да се направи така, че дори когато се топлим от пелети или ТП, да можем да усвояваме и енергията от слънчевите панели.
D.Metodiev - напреднал
:partyman: Тези 150 лт. вода са от бойлер на вакуумно-тръбен колектор на гравитачен принцип на покрива, който за 3 г. нито е прегрявал нито е замръзвал без никакво обслужване. Зимата не го ползвам, защото котела ми загрява бойлера през серпентина и се чудя дали мога да вкарам горещата вода от солара да затопля буфера, та дори и с 1-2 градуса.
От всички теми, които изчетох единствено съфорумника " bulhomes2" е постнал такава система, но тя е с ниско температурно отопление с подово и конвектори.
Шоп също има подобни системи за отопление от слънцето - значи е възможно не само в Африка. :partyman:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: