Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gopeto87 - напреднал
съб фев 12, 2022 12:08 pmLazarGanev написа:
Не камината губи вода, а системата :cool:
Добре, но откъде, защо и нормално ли е ? Трябва ли да правя нещо за да не го прави ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да откриеш теча
filmatoplo - майстор
Има и случаи когато мембранния съд в камината изпуска въздух и поема течност.до едно положение след това ще започне да покачва налягането .
gopeto87 - напреднал
ср фев 16, 2022 12:58 pmfilmatoplo написа:
Има и случаи когато мембранния съд в камината изпуска въздух и поема течност.до едно положение след това ще започне да покачва налягането .
Ще го следа това . Иначе теч не откривам. Тръбите са ми в пода , но там няма никакви съединения. Налягането възстановявам като добавя в системата вода, реално врътвам крана за 3 секунди , демек не губи много вода, но пада до 0,5 бара . Не съм обездушавал нещо че от там да е загубило. Дано не е сериозен проблем нещо .
andy_forresite - майстор
Системата ти събира малко вода и затова допълваш от 0.5 до 1.3 атмосфери за няколко секунди.
Някъде има минимално просълзяване. Принципно не е сериозен проблем, но трябва периодично да допълваш с вода. От камината и от тялото на някоя тръба не чакай скоро до изпусне. Огледай внимателно съединенията на радиаторните вентили и в двете посоки - към резбата на радиатора и откъм тръбата. Гледаш на входа и изхода на всеки радиатор. Ако виждаш чист метал - добре, не е от там, гледай следващ радиатор, лира ... бойлер. Също от съединени кранове и други фитинги, които има поставени и се виждат. Където видиш бели или синкави отлагания да знаеш че от там губи. То е по-малко от капка. Буквално са водни пАри.
И при мен се губи водичка. Горе-долу на всеки 20 дни допълвам 0.2 bar - пада на 1.2 и вдигам на 1.4 при 30° на водата в котела. Отварям кранчето малко и като време е доста ... към 3 минути допълвам, не 3 секунди. Водата общо е към 180 литра и предполагам че се налива около 1 литър водица. Реално нямам точна представа колко са, но подозирам откъде ми тече. По ирония на съдбата - от крана за изпускане на водата :) Той е в банята и точно под него винаги е влажно.

п.п. сетих се за още едно място при мен - автоматичният обезвъздушител на бойлера се е покрил с такова бяло наподобяващо варовик спичане, за което ти писах да видиш. Купил съм нов по-хубав обезвъздушител, пак автоматичен и съм взел и кранче. Ама ще ги сменя след сезона, че сега не ми се занимава.
balchik_bul - специалист
ср фев 16, 2022 3:43 pmandy_forresite написа:
Системата ти събира малко вода и затова допълваш от 0.5 до 1.3 атмосфери за няколко секунди.
Някъде има минимално просълзяване. Принципно не е сериозен проблем, но трябва периодично да допълваш с вода. От камината и от тялото на някоя тръба не чакай скоро до изпусне. Огледай внимателно съединенията на радиаторните вентили и в двете посоки - към резбата на радиатора и откъм тръбата. Гледаш на входа и изхода на всеки радиатор. Ако виждаш чист метал - добре, не е от там, гледай следващ радиатор, лира ... бойлер. Също от съединени кранове и други фитинги, които има поставени и се виждат. Където видиш бели или синкави отлагания да знаеш че от там губи. То е по-малко от капка. Буквално са водни пАри.
И при мен се губи водичка. Горе-долу на всеки 20 дни допълвам 0.2 bar - пада на 1.2 и вдигам на 1.4 при 30° на водата в котела. Отварям кранчето малко и като време е доста ... към 3 минути допълвам, не 3 секунди. Водата общо е към 180 литра и предполагам че се налива около 1 литър водица. Реално нямам точна представа колко са, но подозирам откъде ми тече. По ирония на съдбата - от крана за изпускане на водата :) Той е в банята и точно под него винаги е влажно.

п.п. сетих се за още едно място при мен - автоматичният обезвъздушител на бойлера се е покрил с такова бяло наподобяващо варовик спичане, за което ти писах да видиш. Купил съм нов по-хубав обезвъздушител, пак автоматичен и съм взел и кранче. Ама ще ги сменя след сезона, че сега не ми се занимава.
И при мен изпускаше. От 1.4 до 0.4 (при 30 градуса) за 4-5 дни.
На единия от металните радиатори боята беше малко подпухнала (теч и промяна на цвят не се виждаха).
Свалих боята с една отвертка, понатиснах малко и шурна вода.
Източих системата, пробих по-голяма дупка (около 2х2 мм), почистих и запълних се течен метал (бизон).
Сега 1.4 до 0.4 (при 30 градуса) налягането пада за 10-12 дни.
Предполагам, че подобна язва има от вътрешната страна на същия радиатор, но капка няма.
Предполагам, че теча е много малък и се изпарява.
Радиатора е много стар (30-40 годишен).
За сега само ще зареждам, а лятото ще го сменя с нов!
Здравейте колеги ползвам грейко РБ 20 отоплявам 90кв 6 радиатора и 80лт бойлер имам няколко питания(с заводски настройки сам и със стаен термостат)
1 горелката винаги работи на 3та
2 зададена температура 75 на горелката показва 60градуса а на другия 57 повече неще да дига
3 радиаторите отгоре винаги са по-топли от средата долу (проверени за въздух нямат)
Четох доста във форума зададох различни настройки на горелката обаче за сега фабричните са по-добре от другите ползвам пелети трон 6мм
вт фев 22, 2022 8:11 pmyurka1985 написа:
Четох доста във форума
Не знам къде си чел, тази тема е за камина Бижу, моля премести си въпросите в темата за горелка РБ
вт фев 22, 2022 9:23 pmLazarGanev написа:
вт фев 22, 2022 8:11 pmyurka1985 написа:
Четох доста във форума
Не знам къде си чел, тази тема е за камина Бижу, моля премести си въпросите в темата за горелка РБ
Извинявай нов сам във форума и не знам как да го местя просто имам нужда от помощ
Изтрий си постовете и питай в другата тема :
viewtopic.php?f=10&t=44543&p=1095351#p1095351

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: