Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ясно благодаря :)
balchik_bul - специалист
нед мар 13, 2022 1:37 pmSm0kE написа:
Ясно благодаря :)
Моето Грейко Бижу е 10 кВт. Преди това се отоплявах с Прити 25 кВт с водна риза на дърва и въглища.
Отоплявам апартамент 65 кв.м. (с изолация, нова дограма, северозападно изложение), в два варианта: 45 кв.м. в 95% от времето и 65 кв.м. в останалите 5% от времето. Три години се каних и миналата година се реших да си купя плетната камина. Имах много колебания (платих 3700 лв., плюс 120 лв. за инсталиране и още 200 лв. за бурии), защото имаше и 30-40% по-евтини варианти. Очаквах 10-20% по-големи разходи за пелети спрямо дървата, но със следните предимства:
- вместо 5 кубика (3 тона) дърва и 500 кг. въглища да нося 1 тон пелети, т.е. 3.5 пъти по-малко носене;
- да чистя 2 /два/ пъти по-малко;
- апартамента да е много по-чист.
Ето какво се оказа!!!
1. С Грейко Бижу 10 кВт зимата ще ми струва около 800 лв. (73 чувала от 15 кг. по 11 лв.), а дървата и въглищата ще са 950 лв. (икономия от 150 лв.);
2. Вместо 3.5 тона нося 1.1 тона (на 60 години съм, без асансьор, на трети етаж);
3. Чистенето на плетната камина е повече (около 2 пъти);
4. С пелетите е много, ама много по-чисто!
Оказа се, че основното предимство на пелетната камина е ЛИПСАТА на прегряване на апартамента, т.е. минимални загуби!!!
Имаш ли достатъчно финанси не се чуди. Купувай БИЖУ 10 кВт (използвам го на минимума на мощността).
Без проблем ще се отопляват 80-100 кв.м.
Mcl - специалист
Едно хубаво потребителско мнение, колкото повече такива мнения по добре. Но има и спекулативни разбира се.
.........сочи едно проучване на GallОp International
Mcl - специалист
Трифка повтарям твойта мантра, зарибихте ме и мен. :-D
нед мар 13, 2022 10:03 pmMcl написа:
Трифка повтарям твойта мантра, зарибихте ме и мен. :-D
Щом е мойта- няма лошо. Жив и здрав!
Ти нали беше с шиснайска? Направи ли я на 10-10,5, че не помня?
Kakvidich - специалист
Здравейте!
Имам вече направена инсталация! Етаж от къща е - 3ти и последен! Отопляемата площ ще е около 80-85 м2! Ще имам бойлер 2-3кв,лира 0.6-7кв. Хола и кухнята ми с около 45м2, 2 спални по 15м2, баня и коридор! Дали бижу 16кв (14 на водната риза) ще бъде достатъчно! На морето е къщата!
Kakvidich - специалист
Здравейте!
Имам вече направена инсталация! Етаж от къща е - 3ти и последен! Отопляемата площ ще е около 80-85 м2! Ще имам бойлер 2-3кв,лира 0.6-7кв. Хола и кухнята ми с около 45м2, 2 спални по 15м2, баня и коридор! Дали бижу 16кв (14 на водната риза) ще бъде достатъчно! На морето е къщата!
Не е добре изолирана! И някой може ли да посочи приблизителен разход на пелети, като около 23 градуса ще се държат в помещенията.
пон мар 14, 2022 6:15 pmKakvidich написа:
Здравейте!
Здрастииии,

Половината, дето са ти излишни, какво ще ги правиш?
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 6:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон мар 14, 2022 6:15 pmKakvidich написа:
Здравейте!
Здрастииии,

Половината, дето са ти излишни, какво ще ги правиш?
Ами, аз затова питам! Насоки, да получа! Кажете по разпределение на стаите и помещенията, които съм посочил какви киловати трябват! Като се има предвид, че не е добре изолирана къщата и хола и кухнята са едно помещение, не ги дели врата и камината ще е в хола.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: