Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kondor1 - специалист
stelibg написа:
Винаги съм се чудил на хорската логика. Купува продукт за 2000 лева, в случая горелката (но се отнася и за телевизори, компютри ...) и после не осъзнава, че с още 160 лева може да предпази скъпата техника от изгаряне.
Към 400лв и повече струва синусоидален UPS. Така че плащаш 20% отгоре, а може и 1/4 да отиде.
stelibg - специалист
Kondor1 написа:
stelibg написа:
Винаги съм се чудил на хорската логика. Купува продукт за 2000 лева, в случая горелката (но се отнася и за телевизори, компютри ...) и после не осъзнава, че с още 160 лева може да предпази скъпата техника от изгаряне.
Към 400лв и повече струва синусоидален UPS. Така че плащаш 20% отгоре, а може и 1/4 да отиде.
Мислех, че ще си го намерите сами. Ето:
http://www.pazaruvaj.com/neprekysvaemi- ... 156719853/
Индекса SW -означава SineWave
И без това някой държат цели лаптопи до горелките си. Като инсталират софтуера за мониторинг на UPS-a и се възползват от функционалността му да праща мейли при отпадане на напрежението ще могат да се логнат и да си угасят коректно горелките :)
шоп - майстор
stelibg написа:
шоп написа:
stelibg написа:

100% съгласен, прав се, но относно цената...
Може ли да ми разбиете тези 160 лв. как ще стигнат за 560 вата соларни панели и 30 амперчаса акумулатор?

Не пиша за контролер, защото без него едва ли е удачно, а не сте го сложили в сумата. Не визирам и кабели, куплунги, конектори, стойки и т.н.. :?
Че, кой е казал, че инсталацията е направена специално за горелката :). Тя просто се възползва от нея. Иначе в хубаво слънчево време електромера свети червено и спира да "върти". Соларката поддържа много по-важни неща, свързани с едни пасивни доходи ....

Иначе просто предложих на човека да си купи Line Interactive UPS със синусоида.
Пак се съгласявам с Вас, но с условия.

не подвеждайте, че със 160 лв ще имате независимост. Сумата ще е в пъти по-висока. Фен съм на зелената енергия и съм враг на монополистите, но тази СВОБОДА СИ ИМА ЦЕНА. И тя е СОЛЕНА
stelibg - специалист
шоп написа:
stelibg написа:
шоп написа:
Пак се съгласявам с Вас, но с условия.

не подвеждайте, че със 160 лв ще имате независимост. Сумата ще е в пъти по-висока. Фен съм на зелената енергия и съм враг на монополистите, но тази СВОБОДА СИ ИМА ЦЕНА. И тя е СОЛЕНА
Никъде не съм казвал, че с един UPS имаме независимост. И зелената енергия е ТЪПОТИЯ и мода. И в България законите не са "подходящи" за потребителя. Защото се хаби енергия да се създаде нещо, което да усвоява тази енергия, а пък после да се рециклира. И да се върнем към темата за горелките. Защо тогава не горим направо царевица, или фъстъци ...Ами се използва енергия съответните суровини да се превърнат в пелети. В USA директно горят царевицата - не хабят енергия за "пелетизирането" и.
togo - специалист
То въпроса беше само за един предпазител от пренапрежение , а докъде стигна темата...Впрочем намерих достатъчно варианти -има релета, които при спиране на тока прекъсват веригата и след идване на тока включват със известно забавяне-докато отмине пика в напрежението.Просто трябва да избера.
geniya - специалист
Малко се отклонихме от темата май, но само да вметна, че пелетните котли и горелки са създадени с цел да се горят пелети създадени от остатъчни материали от производството на нещо друго.Не разбирам момента да се секат дървета да се бели кората за да са качествени пелетите, после да се дробят като се хаби енергия и да се пресоват и т.н.Мисля, че е най-редно да се горят слънчогледови, фъстъчени, сламени и др. пелети, отпадъци от дървесина ДА, но не и дървета, които могат да се използват за дървесина и т.н.Вярно е, че когато се изсекат дърветата ще се пораснат нови, ама някой трябва да ги засади все пак. :)
В смисъл, че много им заробувахме на тези системи, Горелки, UPS - и, Слънчеви панели, трипътни вентили и т.н.
Kondor1 - специалист
geniya написа:
Малко се отклонихме от темата май, но само да вметна, че пелетните котли и горелки са създадени с цел да се горят пелети създадени от остатъчни материали от производството на нещо друго.Не разбирам момента да се секат дървета да се бели кората за да са качествени пелетите, после да се дробят като се хаби енергия и да се пресоват и т.н.Мисля, че е най-редно да се горят слънчогледови, фъстъчени, сламени и др. пелети, отпадъци от дървесина ДА, но не и дървета, които могат да се използват за дървесина и т.н.Вярно е, че когато се изсекат дърветата ще се пораснат нови, ама някой трябва да ги засади все пак. :)
В смисъл, че много им заробувахме на тези системи, Горелки, UPS - и, Слънчеви панели, трипътни вентили и т.н.
Смисълът не пелетите не е да се гори слънчоглед и други отпадъци, а да имаш автоматично зареждане и дозиране на горивото. Дали ще гориш дърво преработено не пелети или нарязано и нацепено каква е разликата? А кората на дърветата със сигурност не се изхвърля.
geniya - специалист
Смисълът не пелетите не е да се гори слънчоглед и други отпадъци, а да имаш автоматично зареждане и дозиране на горивото. Дали ще гориш дърво преработено не пелети или нарязано и нацепено каква е разликата? А кората на дърветата със сигурност не се изхвърля.
Точно това е, че горелките са разработени да горят отпадъци от .... да не ги описвам пак, които горят контролирано чрез подходяща доза и въздух като отделят минимално CO e така, нали?Никъде не съм писал за горене на дърва в печка тип чудо и др., нали?Това не е контролирано горене.По същата логика можеш да сипеш един чувал слънчогледови пелети в печката, ама най-много да боядисваш напролет.Нещо ми изкриви мисълта!
П.П. Това че повечето горелки са бъгави и не могат да горят агропелети и такива с ниско качество, това е проблем на ползвателите им.
За камините на пелети то е ясно, че са създадени само за качествени пелети.
alex_serviz - специалист
magvt написа:
1. Питах един път но никой не отговори, какво точно е автоматичното почистване и каква му е ролята...
2. четох че горелката се изгасва, но как точно се чисти това не разбрах
3. слънчогледовите освен че са евтини май друга далавера нямат, голям прахоляк, много отпадък, голям нагар...
1. В контролера има извод за включване на допълнително устройство за автоматично почистване ( вентилатор, керамична "чистачка" и т.н. ). В случая няма монтирано допълнително устройство за почистване на горивната камера, защото тази горелка е самопочистваща се. Когато направят ел. задвижване за почистващия механизъм при пелетния котел - той ще може да се включва и управлява от контролера.
2. Чегърташ дъното и стените на гор. камера до като се покаже ламарината. Също и края на малкия шнек ( тръбата ) там, където я докачиш.
3. За слънчогледа освен двойно по-низката цена никой не е казвал, че има друго предимство. Всеки си преценява сам за себе си кое му е с приоритет: по-низка цена, но по-често почистване или обратното.
andy_forresite - майстор
Аз като ползвател на друга горелка виждам още едно предимство на слънчогледа освен ниската цена - образува се жарава и често пламъкът е по-голям от чисто дървени пелетки. Само че аз ги горя в смес и го правя, защото имам слънчоглед, а не че горят безгрижно. Както и да е.
Горенето на слънчоглед предизвиква сериозни изменения в състава на изпускания в околната среда пушек. Доста елементи от менделеевата таблица излитат и то все в съединения, от които няма ни едно с добро влияние върху атмосферата. При пълно изгаряне вероятно количеството е малко. В съспенд предполагам че доста пуши през комина. А сламените са оле-мале, нема такава смрад. Повече пуши отколкото гори. Сигурно с друга горивна скара и други настройки ще горят и от слама.
Иначе да, спрях се на котел за да горя отпадъци, а не да секат дървета с цел да ги правят на пелети. То на практика това се получава, а не е правилно. Но като има пазар ...

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: