Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ами малко си чел- обиждаш всеки един, който е готов да помогне- не да ти направи проект.
Чети, а на първо време виж там бойлерчето го изключи от аритметиката!
На второ време- препиши си мненията, докато бях културен- безплатни са и за мързеливи.

То поне тази тема да прехвърлиш, ще ти стане ясно.
Купувай 16, а после ще ти се обяснява как да я скопиш, че да гори нормално, щогоде, да не задръства комина и т.д! Примери има доста.

Айде бе Мъцка, къде си, че па виновен станах! Нали ти си купи 16, а после я прави на 10ка?!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон мар 14, 2022 9:01 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
пон мар 14, 2022 8:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
бойлерчето го изключи от аритметиката!
+1 към мнението:-)))
Освен ако няма обществена или поне квартална баня :-)))

И сега сериозно: бойлера е моментен консуматор. Някой се изкъпал и дръпнал 3-6 киловата топлинна енергия. Горлеката ще изгори 1-2 кила пелети и ще дозагрее. Бойлера не трябва да се смята като един радиатор 3 киловата.
jangeloff - специалист
пон мар 14, 2022 8:22 pmKakvidich написа:

... Ти ще ми отговориш ли или ще защитаваш Трифон без да има от какво и ще нападаш мен, или ще ми отговориш за да разбера защо 10кв а не 16кв печка? ..
Защото, каминката няма да работи нон стоп на макс, най-много докато нагрее системата, след което ще работи на толкова киловати, колкото са загубите на къщата...
И ако сравниш трите (10,16 и 25) камини, ще забележиш, различната минимално допустима мощност, при която камината все още гори и не преминава в режим гасене.
Например, ако загубите са 5 киловата, (условно), то за 25кв. камина тя ще работи в режим поддръжка, сиреч, не ефективно, 16кв. камина ще работи на 1-ва степен, а 10кв. камина на 2-ра степен.
Прави си изводи сам, коя би работила с по-голям КПД.
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 8:59 pmjangeloff написа:
пон мар 14, 2022 8:22 pmKakvidich написа:

... Ти ще ми отговориш ли или ще защитаваш Трифон без да има от какво и ще нападаш мен, или ще ми отговориш за да разбера защо 10кв а не 16кв печка? ..
Защото, каминката няма да работи нон стоп на макс, най-много докато нагрее системата, след което ще работи на толкова киловати, колкото са загубите на къщата...
И ако сравниш трите (10,16 и 25) камини, ще забележиш, различната минимално допустима мощност, при която камината все още гори и не преминава в режим гасене.
Например, ако загубите са 5 киловата, (условно), то за 25кв. камина тя ще работи в режим поддръжка, сиреч, не ефективно, 16кв. камина ще работи на 1-ва степен, а 10кв. камина на 2-ра степен.
Прави си изводи сам, коя би работила с по-голям КПД.
Добре, благодаря за отговора!
От тук тоест се разбира, че в моя случай 10кв печка ще поддържа 23градуса в стаите без проблем, ще е най-подходяща за,, отделителната система,,, ще работи с най-добро КПД и ще ми е най-икономична, спрямо 16кв ли?
И не е задължитвщелно да е Грейко, затова попитах и за други модели, които са изпитани, за да избер коя марка да закупя! Правилно ли се ориентирам за колко КВ да е?
В този ценови диапазон и нагоре гледай- Екоспар, Алфаплам, Бърнит, Голден файърите май ги направиха, Термолукса хвалят...
Сам трябва да избереш, но това ще стане ако почетеш. Всеки си хвали "неговото" и накрая пак ще си объркан.
Ако беше "влязъл" с въпроси, след като си чел, щеше да ти е много по лесно.
Сега искаш на един път да ти смели ярмомелката. Няма как да стане.
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 9:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
В този ценови диапазон и нагоре гледай- Екоспар, Алфаплам, Бърнит, Голден файърите май ги направиха, Термолукса хвалят...
Сам трябва да избереш, но това ще стане ако почетеш. Всеки си хвали "неговото" и накрая пак ще си объркан.
Ако беше "влязъл" с въпроси, след като си чел, щеше да ти е много по лесно.
Сега искаш на един път да ти смели ярмомелката. Няма как да стане.
Преди да започна ремонта (около 12 месеца назад) четох с дни-седмици! Но има мноого различни мнения!! Затова пак почетох сега и рвших да питам тук, защото ми се стори най-професионален форума! И не всичко ми е неясно, но специално за тези печки колко КВ да са ми казаха едни вземай 16кв да си спокоен други в т.ч и вие 10 са ти пре достатъчно и това ме обърка, защото не съм милионер, а купя ли 10кв и не ми стигнат и трябва да взема 16кв няма да мога да си позволя.. И се притеснявам да не се мръзне (за детето и жената говоря)! А за грейко бижу съм се спрял, защото от марките които и вие изброихте Грейко най-ги хвалят от към КПД, контроли и почистване с тея турболатори също! ЗАТОВА ПИТАМ ВАС.
"Секи сам си преценя", както се казва.
Моето мнение е за 10. Колко са наистина студените дни, когато ще са ти нужни 12 киловата, примерно. 3, 5, 10.....? Не помня зими с по -20 градуса от години, а и тогава е било за седмица, не повече.
По добре е точно в такива случаи малко да добавиш, да помогнеш с дехалка или да намалиш една стая, но през огромна част от сезона, камината ти ще работи по оптимално от по голямата.

Препоръчвах Грейко заради ясният контролер.
Харесвам и Екоспар, мога да я настроя, но за много други е трудно.
LazarGanev - "Велик майстор"
За твое успокоение, Бижу 10 става на Бижу 16 само с една смяна на кошничката (горивната камера - в случай, че сметнеш, че 10-ката ти е малка
jangeloff - специалист
пон мар 14, 2022 9:13 pmKakvidich написа:

... И не е задължитвщелно да е Грейко, затова попитах и за други модели, които са изпитани, за да избер коя марка да закупя! ...
За други камини нямам мнение, виждал съм ги на картинка. Може да почетеш и други теми.
Бърнит съм виждал в магазин само, но като гледам решетката около горелката, ми е много чудно как пепелта достига до пепелника. Щом имаш приятели с Бърнит, питай тях.При грейко е доста широко около горелката и пак за 3 торби (един бункер) успява да натрупа "преспи" от пепел около горелката.
Друго, има значение конструкцията, за да стане почистването рутинно и лесно, а не пълно разглобяване-сглобяване на лицеви панели.
Трифон П.Трифонов написа:
Подкрепям, на Натурела софтуера е дружески, лесен за разбиране и настройка.
пон мар 14, 2022 9:38 pmLazarGanev написа:
... една смяна на кошничката (горивната камера - в случай, че сметнеш, че 10-ката ти е малка...
Даа, аз на моята 10-ка, ще търся да и слагам "пластинки", стесняващи горивната камера (има писано вече), за да намаля мощността...
Всъщност 3-та степен е скопена на 8 киловата, 2-ра степен е на 4,8 киловата, 1-ва степен е на 3,2 киловата , поддръжка на 2,3 киловата.
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 9:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
"Секи сам си преценя", както се казва.
Моето мнение е за 10. Колко са наистина студените дни, когато ще са ти нужни 12 киловата, примерно. 3, 5, 10.....? Не помня зими с по -20 градуса от години, а и тогава е било за седмица, не повече.
По добре е точно в такива случаи малко да добавиш, да помогнеш с дехалка или да намалиш една стая, но през огромна част от сезона, камината ти ще работи по оптимално от по голямата.

Препоръчвах Грейко заради ясният контролер.
Добре, благодаря искрено! Ще се насоча към 10кв каминка и се надявам да не мръзнат моите хора! Само последно въпросче!
10кв ще ми е най-икономична в случая, нали! И ако в хола и кухнята сложа радиатори 1бр 2кв + 1бр 1.5 кв + самата печка 1.4кв в банята лира 0.7 кв и двете спални(по 12.7м2 всяка) още 2бр по 1.5 кв дали биха били достатъчни като мощност? Или трябва да коригирам?
И Трифон, извинявай, ако съм те обидил или засегнал нещо но ми тръгна ти грубиянската(вероятно защото често обясняваш 1 и също) Радвам се, че намерихме пак добрия тон :wink:

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: