Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Мисля че от форума с такъв е nandrolon. Имаше някакви проблеми като че ли. Нещо със скарите. Били две скари и беше искал от поляците другата скара. Доколкото помня горелката работеше добре само с качествени пелети и не беше много доволен от нея. Иначе котелът е добър. Само тези хоризонтални тръби да знаеш че се задръстват, но с редовна профилактика се получава. Голям литраж е и не стопля водата за в миг. После си работи.
filmatoplo - майстор
Ако става дума за Костражева ,не си струва .вземи си една Даконерка long time и си гледай кефа .
uzunov_i - специалист
Даконера не ли е голям за моята квадратура?
filmatoplo - майстор
Мощност 5-18 клв ,ако са много то тогава не е за котел .
Здравейте, и аз да питам - за 108 кв. етаж от къща, като на 60 кв. има и подово отопление, няма външна изолация, дограмата е нова - 5-камерна, дали е достатъчен котела на Грейко 20 клв?
andy_forresite - майстор
20-киловатов котел гори по 4-5 кг пелети на час на максимална мощност. 24 часа х 4 кг = 98 кг на ден. Може да оползотвори за над 20 лева на ден пелети. 600 лева на месец. Ако са дървесни и 40 лв/ден и и 1000-1200 на месец. Така че ... :)
Мерси, това е на максимална мощност до колкото разбирам.
Мисълта ми е дали стига мощността или е по-добре да е 30-ка или друг котел 25-ца?
andy_forresite - майстор
Над 20 не е добре. Българинът е на принципа "да има", но в отоплението с котел/камина това презапасяване освен че е излишно, носи само проблеми. Котел 20 кв харчи 4 кг пелети за да ги отдаде. Котел 30 гори 4 кг пелети отдавайки 20 кв и котел 50 киловата докато прави 20 също гори 4 кг пелети. Проблемът е че малкият 20 (който въобще не е малък за 108 кв м) работи от 5 до 20 киловата, а големите имат по-висок минимален праг - от 7 и 10 киловата започват да работят. Искам да кажа че това не се избира като фризер или гардероб (да лови и малко, и много), а по други критерии.
:)
Благодаря за разяснението! Аз се обърках, защото едни познати имат 25 kw за 100 кв.
Другият ми въпрос е дали можем да вземем котел, който не е Грейко, но с горелката на Грейко? Има ли нещо, което трябва да гледаме, за да могат да работят добре заедно?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: