Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jangeloff - специалист
пон мар 14, 2022 10:08 pmKakvidich написа:
... 10кв ще ми е най-икономична в случая, нали! ...
Икономичността зависи от топло загубите, не напразно filmatoplo повтаря: "изолация, изолация и пак изолация"...
Колега с 1 пале пелети изкарва зимата, НО, апартамента му е вътрешен и топъл, през деня е на работа, камината работи на таймери, сутрин/вечер.
Аз си купих 2 палета, изхарчих миналата зима 1,5 палета, апартамента ми е на последен етаж, под меня няма хора, от двете страни на етажа също е празно. Площта на апартамента ми е около 65 кв/2 . Камината работи по 6 часа сутрин и вечер, общо 12 за денонощие, при студени дни, повече часове.
Въпрос: Икономично ли се отоплявам?
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 10:35 pmjangeloff написа:
Икономичността зависи от топло загубите, не напразно filmatoplo повтаря: "изолация, изолация и пак изолация"...
Колега с 1 пале пелети изкарва зимата, НО, апартамента му е вътрешен и топъл, през деня е на работа, камината работи на таймери, сутрин/вечер.
Аз си купих 2 палета, изхарчих миналата зима 1,5 палета, апартамента ми е на последен етаж, под меня няма хора, от двете страни на етажа също е празно. Площта на апартамента ми е около 65 кв/2 . Камината работи по 6 часа сутрин и вечер, общо 12 за денонощие, при студени дни, повече часове.
Ами хора! Аз писах, че нямам изолация, но ваъщност имам 3см стиропор и сайдинг на фасадата фибран 2ка в хола и се очаква брат ми отдолу да дава топлина малко или много! Над мен е подпокривното пространство! Къщата е тухла и изложението ми е юг-югозапад! И е около 85м2 площа за отопление. Приятел със абсолютно същото разположение и м2 но без никаква изолация и е с бебе се оправя с 2.2тона годишно.
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 10:35 pmjangeloff написа:
10кв ли ти е камината
jangeloff - специалист
пон мар 14, 2022 9:41 pmjangeloff написа:
Даа, аз на моята 10-ка, ще търся да и слагам "пластинки", стесняващи горивната камера (има писано вече), за да намаля мощността...
Всъщност 3-та степен е скопена на 8 киловата, 2-ра степен е на 4,8 киловата, 1-ва степен е на 3,2 киловата , поддръжка на 2,3 киловата.
Kakvidich написа:
10кв ли ти е камината
Не четеш ли?
:?
Kakvidich - специалист
пон мар 14, 2022 11:07 pmjangeloff написа:
пон мар 14, 2022 9:41 pmjangeloff написа:
Даа, аз на моята 10-ка, ще търся да и слагам "пластинки", стесняващи горивната камера (има писано вече), за да намаля мощността...
Всъщност 3-та степен е скопена на 8 киловата, 2-ра степен е на 4,8 киловата, 1-ва степен е на 3,2 киловата , поддръжка на 2,3 киловата.
Kakvidich написа:
10кв ли ти е камината
Не четеш ли?
:?
Сори! Ххахаха просто чета и на други места и забравям малко! Но иначе, да прочерох го! И според теб ли 10кв ще ми стигат и така разпределени радиаторите ще топлят добре?
speka_rs - майстор
пон мар 14, 2022 11:18 pmKakvidich написа:
Сори! Ххахаха просто чета и на други места и забравям малко! Но иначе, да прочерох го! И според теб ли 10кв ще ми стигат и така разпределени радиаторите ще топлят добре?
Колега, ако толкова се притесняваш има инфомация из форума, че разликата между 10-ка и 16-ка е кошницата, която нова струваше 250 лв. Така че послушай умните глави, който ти пишат купи си 10ка, ако толкова ти е малка сменяш една кошница и си имаш вече 16ка с по - висока минимална мощност.
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 1:18 pmspeka_rs написа:
пон мар 14, 2022 11:18 pmKakvidich написа:
Колега, ако толкова се притесняваш има инфомация из форума, че разликата между 10-ка и 16-ка е кошницата, която нова струваше 250 лв. Така че послушай умните глави, който ти пишат купи си 10ка, ако толкова ти е малка сменяш една кошница и си имаш вече 16ка с по - висока минимална мощност.
Благодаря колега! Както писах по-горе ще послушам хпрата, които разбират и ще взема 10кв.Само никой не ми отговори за така разпределени радиаторите, както писах че ще са и бойлерчето дали е ок и стигат ли за помещенията като квадрати, спрямо киловати!
Радвам се, че се включи подкрепление! Тъкмо бях започнал да се напъвам с радиаторите.
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 4:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
Радвам се, че се включи подкрепление! Тъкмо бях започнал да се напъвам с радиаторите.
Те се включиха, ама никой не казва дали ще стигат така позиционирани или не хххаха!
Сигурно изглеждам тъп! Ама не ми е силата това, поради тази причин и питам вас, които разбирате!
S7oyangeorgiev - напреднал
Здравейте! Имам следния проблем с пелетни камина Грейко 16kW. Днес ми изписа грешка “отворена врата”. Отворих камината и я изчистих вътре и отдолу, където са двата отвора в долната част на камината. След като обрах пепелта с прахосмукачката за пепел, забелязах че отдолу има мокри места, които след като пипнах да се уверя, че е мокро, е нещо като лепкава черна смола. :? От какво може да се получава това? :? Благодаря предварително за отговорите :)

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: