• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Хвана ме :) не, че с изолация има по големи загуби отколкото без.
При добавяне на съпротивление винаги има намаляване на потока, просто има точка, при която ефективността на изолацията е най ниска. И всичко след нея е +, а под нея няма смисъл и това правилно е казал идуно че е изравняването на двете съпротивления.

Ахмаков,
Аз лично съм ти благодарен, че направи тези сметки, защото аз не можах. Резултата просто ме изненада, не съм недоволен.
И съм съгасен за частния случай, но го има при всички обеми... просто е на пренебрежимо малко разстояние от нормалните дебелини на използваната изолация.
idunno - специалист
Ами,наистина Евгени, няма как да се говори за максимален, но има ли такъв който да удовлетворява фукцията(т.е. да предотвратим нежелан топлинен поток(конвективен или кондуктивен) към околната среда)- има.Върши ли работа, върши. :)
Към Ахмаков- няма значение, колко е дебел цилиндъра, като се знаят какви явления протичат се изпозват съответните формули. :)
AntonBM - специалист
Ahmakov написа:
нарочно или без да искаш пропусна да споменеш, с каква и колко дебела изолация са:
1. Годишните – акумулиране от лятото за зимата;
2. Дневните – акумулиране от деня за нощта;
3. Месечните.
Не е нарочно. Просто буферите, които съм монтирал по моите обекти са с по-малък обем и са монтирани в отопляемия обем на къщата (машинно). Т.е. техните загуби, остават като печалби в къщата. Изолирани са с 2 см микропореста гума. Имат загуби, но при тях се гони дневен баланс (дори и за него не достигат), като загубите в този случай не са от голямо значение. Печели се безплатна слънчева енергия това, че част от нея ще се загуби е поносимо – „не се гледат зъбите на харизан кон”. По принцип аз все пак препоръчвах на Инвеститорите да сложат и 5 см вата каширана с Al-фолио върху гумата, но тя не изглежда красиво, а и повечето собственици прецениха, че не е зле да се затопля и машинното малко от тези загуби.
Ahmakov написа:
Защо работя по външни размери? Конвективния топлообмен между изолацията и въздуха, става по външната повърхност при определена стойност на алфа на въздуха и резултата е точен. Ако работя по вътрешна, трябва да правя корекция с коефициент отчитащ дебелината на изолацията, т.е. коствено да го определям този коефициент, което не е много точно
Грешно работиш по външни размери. При такава дебелина на изолацията повърхностната температура на топлоизолацията е почти еднаква с външната и конвективният топлообмен е пренебрежим. Пробвай да направиш изчисленията по вътрешни размери. Би трябвало да получиш резултати по-близки до моите. Не, че те са съвършени, и в тях има грешка, но смятам, че са по-близо до верния резултат.
Има едно понятие „дълбочина на проникване” на топлината. При земната почва то е около 3,2 м. Смисъла е, че съд заровен в почва я загрява, но ефекта от това затопляне е до 3,2 м. По нататък почвата е с константна температура. При буферни съдове с по-ефективна изолация тази дебелина е много по-ниска. Имам формулите, по които се смята, но не съм си играл да видя при колко се получава това. Ако имаш моят файл за изчисляване на част ЕЕ (раздавах го преди време) в него в шийт “U-подове” са формулите заместени със стойностите за пясъчлива почва. Виж точка „П-3 Kоефициент на топлопреминаване за отопляем подземен етаж”.
filmatoplo - майстор
Бях споменал за принципа на -Термос :wink: , не знам дали е възможно само. :?
idunno - специалист
...конвективният топлообмен може да е пренебрежимо малък,но кондуктивният за жалост не. :)
...а като намесим и дълбочината на проникване на топлината, ще се появят електромагнитните вълни и асоцираният с тях индуктивен топлообмен :-D :-D :-D
Впрочем, Антон, ти къде видя в изолацията прекъсване( точково или ленейно), та докара на помощ термомостовете.Ако въобще има на практика термомостове те са при стойката на буфера ( крачетата :) ), или изводите за термометри или щуцерите.
Ahmakov - специалист
AntonBM написа:
... са монтирани в отопляемия обем на къщата (машинно). Т.е. техните загуби, остават като печалби в къщата... и повечето собственици прецениха, че не е зле да се затопля и машинното малко от тези загуби.
Би ли обяснил на невярващите, какво ще стане август месец, като започнем да "зареждаме" буфера. Дано да те чуят...че мене не искат.
AntonBM написа:
Грешно работиш по външни размери. При такава дебелина на изолацията повърхностната температура на топлоизолацията е почти еднаква с външната и конвективният топлообмен е пренебрежим. Пробвай да направиш изчисленията по вътрешни размери. Би трябвало да получиш резултати по-близки до моите. Не, че те са съвършени, и в тях има грешка, но смятам, че са по-близо до верния резултат.
Има едно понятие „дълбочина на проникване” на топлината. При земната почва то е около 3,2 м. Смисъла е, че съд заровен в почва я загрява, но ефекта от това затопляне е до 3,2 м. По нататък почвата е с константна температура. При буферни съдове с по-ефективна изолация тази дебелина е много по-ниска. Имам формулите, по които се смята, но не съм си играл да видя при колко се получава това. Ако имаш моят файл за изчисляване на част ЕЕ (раздавах го преди време) в него в шийт “U-подове” са формулите заместени със стойностите за пясъчлива почва. Виж точка „П-3 Kоефициент на топлопреминаване за отопляем подземен етаж”.
Това означава ли, че над определен размер на изолацията, тя "спира" топлинните загуби? Изолацията "спира" или "забавя"? А топлинния капацитет на изолацията, дали няма да окаже някакво влияние? Делта Т намалява и започва да клони към нула, но площта нараства по бързо и започва да клони към безкрайност. А какво става с тяхното произведение, тук е разковничето.
Има и понятие време за компенсация на затоплянето (охлаждането).
Не мислиш ли, че има разлика между съд в помещение и помещение вкопано, "заровено" в земята, за да правим аналогия.
Последна промяна от Ahmakov на пон фев 25, 2013 10:38 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Будерус рекламираха техни бойлери , и в рекламата твърдяха като техен плюс че загрят бойлер примерно на 60 градуса -променя своята температура с 1 градус за 24 часа , като седи в покой без консумация .Естествено това за тях е геройство , мисля че може да би ставаше дума за 500 литров бойлер -тогава ме интересуваха тези литражи :? и информацията съм я запомнил.Та 1 градус загуба -много ли е , малко ли е :? :wink:
Ahmakov - специалист
Ами зависи как са определили условията. Защото има разлика дали бойлера е в помещение 0С или 25С. Важно е да се чете текста с дребния шрифт. :wink: А ако нямам място и го монтирам под открито небе на -25С и вятър 70-80км/ч, дали няма да грипяса бойлера (разбирай да изстине)?
filmatoplo - майстор
Предполагам става дума за така наречената стайна температура 20 гр .
Zurlata - специалист
idunno написа:
Ще разгледам само примера за цилиндър, защото е практичски оринтиран (тръби изолирани неизолирани,буфери(пренебрегвайки дъната и стойките)).
Няма да ги пренебрегваш щото не е на хубаво, Ахмаков би тряяло да те изяде с парцалите, ама незнам с теб защо не го прави! Аз като преди казах да смятаме без дъната за по лесно глей кво прави той:
Ahmakov написа:
.....относно двете програми, ами все едно да решиш да боядисаш хладилника от всички страни и бойлера ама без дъната......Нещо не откривам бутона за избор вида на дъното. Оооо, ама това не е ли програма, за топлинни загуби на тръби. И внимавайте като скачате от инч на инч, да не кацнете на горския на фаса......
върти, сучи, ся и той взе да приема примери без дъна! Не тъй бе човек!
idunno написа:
.....Ще кажа само, че ако буферчето е в помещение със смукателен вентилатор (така де, има такава възможност)и има и циркулация на топлата вода в буфера (примерно се загрява), нещата като формулки стават съвсем други и така жестоко дикутираните дотук формули стават леко неверни......
И кво толкова ще се промени, има ли значение колко е съпротивлението на топлопредаване от стените към околен въздух 3,2,1 или 0, при положение че загубите се определят основно от R кондукция (при големи дбелини на изолациите), което е например хипотетично 200! да видим тук:
Прикачен файл:
R-All.jpg
R-All.jpg (21.59 KиБ) Видяна 2534 пъти
Или хипотетично казано, има ли значение дали загубите са 200,199,198,197 или 195 Wh, ми за мен не, за практична цел, при изолации над 50см тая конвекция може и да си я пренебрегнем! Малеее, кво казах ся ще ме изядете :-D
Ahmakov написа:
Това означава ли, че над определен размер на изолацията, тя "спира" топлинните загуби? Изолацията "спира" или "забавя"?
що се сучиш пак, кои е казал, че не признава времето, мисля че това е дъвкано вече, и Иванов го каза и аз и други:
ако във формулата въвеждаш само външната повърхнина, ще се окаже че при дебелина на изолацията 500м буфера ще изтине за секунди ...нека да са часове ако ще ако ще. Само че това не е вярно на практика, с една уговорка - фактора време, след безкрайно дълго време всяко тяло ще изравни температурата си с външната па ако ще да има изолация 1 светлинна година дебелина

П.П. Имам една идея към Модовете, тъй като последните 15-20 страници се дърляме за изолации, не е ли добре тая тема да се отцепи в нова тема, така като навремето брат Такезо отцепи Тази слънчевата от оная с Кумина- Магьосник! Даже имам някои предложения за новото име:
* Истината за Топлоизолацията!
* Магическата Изолация!
* Не слагайте топлоизолация - ще останете неприятно изненадани!
* Изолация, магии, торсионни полета и имат ли те почва у нас!
:lol: :-D :partyman:
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: