• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a_stoev - майстор
de_marco написа:
filmatoplo,
Сухата суровина за дървесни пелети струва 130 - 150 лв/т.
Изхождайки от тези 40-50 лв/пр.м3, които посочваш, това е около 90 лв/т. при средно 45% влажност. При смъкване на кората и влагата до около 12% вече си на 130-150 кинта/тон :yawinkle:

От години ми се върти в главата идеята за сламени пелети.
Но има няколко големи въпросителни:
1. Сламените пелети имат високо пепелно съдържание и масовите горелки май няма да ги харесат. Казват че е защото сламата е замърсена /прашна/ и също така заради по-високото съдържания на калий.
2. Цента на сламата ако я събираш от собствена нива е близка до това което си посочил за суха дървесина. Цената я определям не само като разход за прибирането, а и като цена на компенсиращо торене което да замести извлечения със сламата азот.
3. Защо изобщо трябва да се пелетира сламата вместо да се мели балята и смляната слама да се подава с вентилатор в котела, подобно на млените въглища в тецовете. Добре стегната баля е доста плътна и между 2 и 3 пъти по рехава от пелетите. Знам че има и инсталации за допълнително пресоване на бали за фураж, ставали твърди като павета, но според мен може вече е излишен разход на енергия. Самата баля е лесна за складиране, лесно може да се направи нещо като букер - 5 бали вертикално и мелницата да си дърпа от най долната ще изкара няколко дена.
За една къща / на село ;) / не е проблем да ступаш малко /20м3/ бали / освен тези за гергьовсите агънца :D/
turistak - специалист
a_stoev написа:
de_marco написа:
filmatoplo,
Сухата суровина за дървесни пелети струва 130 - 150 лв/т.
Изхождайки от тези 40-50 лв/пр.м3, които посочваш, това е около 90 лв/т. при средно 45% влажност. При смъкване на кората и влагата до около 12% вече си на 130-150 кинта/тон :yawinkle:

От години ми се върти в главата идеята за сламени пелети.
Но има няколко големи въпросителни:

3. Защо изобщо трябва да се пелетира сламата вместо да се мели балята и смляната слама да се подава с вентилатор в котела, подобно на млените въглища в тецовете. Добре стегната баля е доста плътна и между 2 и 3 пъти по рехава от пелетите. Знам че има и инсталации за допълнително пресоване на бали за фураж, ставали твърди като павета, но според мен може вече е излишен разход на енергия. Самата баля е лесна за складиране, лесно може да се направи нещо като букер - 5 бали вертикално и мелницата да си дърпа от най долната ще изкара няколко дена.
За една къща / на село ;) / не е проблем да ступаш малко /20м3/ бали / освен тези за гергьовсите агънца :D/
Много е важно да се помисли за защита от обратен пламък! Трябва да има "отсекател". да не се наложи да се ядат всички агънца наоколо :-)
joro sofia - помощник
Здравейте,
Дайте да обменим мнение за последния сезон,пелети,цени,качество.
Само недейте да рекламирате,ако обичате
А и да се решава за следващата зима какво да се купува :)
digitalpr - специалист
Горих пелетите на Скравена - никакви проблеми. Пробвах и Разложки - също без проблеми.
syncho написа:
Истината е, че г/д 300лв/тон с ДДС излиза една приемлива цена за производителите. Като с тази цена ще могат да изплащат и кредитите за машините. Но понеже пазара диктува друго, цените са такива каквито са.
Здеравей syncho. Нов съм във форума и желая да изкажа мнение. Ако няма човек горе-долу някаква представа от ПРОИЗВОДСТВО (каквото и да е било то) по добре е да бъде здържан с коментарите си. Едвали би могъл да покриеш разходите си с горепосочената цена. Пък за печалба.... Можеш ли да направиш сметка колко са лихвите на месец ако като бял човек си взел кредит от 300 к. за линия???
Последна промяна от jamonsito на вт апр 16, 2013 5:58 pm, променено общо 1 път.
joro sofia написа:
Здравейте,
Дайте да обменим мнение за последния сезон,пелети,цени,качество.
Само недейте да рекламирате,ако обичате
А и да се решава за следващата зима какво да се купува :)
Средата на декември 2012 монтирах котел на пелети и с 2.5 тона пелети (от Синя Вода-Разград) до сега. Пелети с куриер до вратата 385лв за тон. Не мога да кажа дали са добри или лоши, защото не съм горял други. Просто споделям информация.
syncho - майстор
jamonsito написа:
syncho написа:
Истината е, че г/д 300лв/тон с ДДС излиза една приемлива цена за производителите. Като с тази цена ще могат да изплащат и кредитите за машините. Но понеже пазара диктува друго, цените са такива каквито са.
Здеравей syncho. Нов съм във форума и желая да изкажа мнение. Ако няма човек горе-долу някаква представа от ПРОИЗВОДСТВО (каквото и да е било то) по добре е да бъде здържан с коментарите си. Едвали би могъл да покриеш разходите си с горепосочената цена. Пък за печалба.... Можеш ли да направиш сметка колко са лихвите на месец ако като бял човек си взел кредит от 300 к. за линия???
Здравей jamonsito и добре дошъл. И аз съм на това мнение, за това изказвам мнение, защото бях на много малко от започване на точно такова производство, а друго си имаме и сме правили. Проучил съм из дълбини цялата работа, така че съм силно наясно с нещата, а не просто имам някаква представа. Разбира се, че с кредит от 20% лихва няма как да станат нещата. На нас ни бяха предложили кредит със 7% лихва и с нея съм правил сметките. Себестойността на пелетите излизаше около 230-240лв/тон като вътре влизат и разходите за кредита, както и за линия 150хил евро, което е точно в диапазона, който си посочил.

Проблема да не започнем производство е, че решихме просто да не се товарим с излишна дейност, а и имаме други намерения за инвестиции. Въпрос на правилни сметки и добро оборудване е всичко. Не можеш да разчиташ на китайски машини с 2-3пъти по-висок разход на енергия, както и необходимост от голям брой персонал. Сметките излизат не само на хартия, а и в реалността.
hidrazin - майстор
:? Ама тука още ли си правите илюзията да се стоплите с пелети на някаква, меко казано символична цена?
:partyman:
syncho написа:
jamonsito написа:
syncho написа:
Здравей jamonsito и добре дошъл. И аз съм на това мнение, за това изказвам мнение, защото бях на много малко от започване на точно такова производство, а друго си имаме и сме правили. Проучил съм из дълбини цялата работа, така че съм силно наясно с нещата, а не просто имам някаква представа. Разбира се, че с кредит от 20% лихва няма как да станат нещата. На нас ни бяха предложили кредит със 7% лихва и с нея съм правил сметките. Себестойността на пелетите излизаше около 230-240лв/тон като вътре влизат и разходите за кредита, както и за линия 150хил евро, което е точно в диапазона, който си посочил.

Проблема да не започнем производство е, че решихме просто да не се товарим с излишна дейност, а и имаме други намерения за инвестиции. Въпрос на правилни сметки и добро оборудване е всичко. Не можеш да разчиташ на китайски машини с 2-3пъти по-висок разход на енергия, както и необходимост от голям брой персонал. Сметките излизат не само на хартия, а и в реалността.
Благодаря! Не се съмнявам във вашите теоретични изчисления. Само дето в действителност нещата не са такива дето се представят от разни финансови консултанти. Стоя зад предишните си думи.
syncho - майстор
Финансови консултанти не са намесени в случая. Самия факт, че отделихме половин година за проучване на нещата би трябвало да говори за това колко сериозно бяхме взели нещата. На всичкото отгоре имаме опит и от други производства, така че можем доста добре да си направим сметката и да застана зад това, което твърдя като резултати.

Да иска се много работа и да не е никак лесно, въпреки че не изглежда така, но ако се направи както трябва не е никакъв проблема да излезе с такава себестойност на продукцията. Всеки може с много пари да прави каквото и да било. Трудно е с по-малко пари да направиш това, което е необходимо.
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: