de_marco написа:filmatoplo,
Сухата суровина за дървесни пелети струва 130 - 150 лв/т.
Изхождайки от тези 40-50 лв/пр.м3, които посочваш, това е около 90 лв/т. при средно 45% влажност. При смъкване на кората и влагата до около 12% вече си на 130-150 кинта/тон![]()
От години ми се върти в главата идеята за сламени пелети.
Но има няколко големи въпросителни:
1. Сламените пелети имат високо пепелно съдържание и масовите горелки май няма да ги харесат. Казват че е защото сламата е замърсена /прашна/ и също така заради по-високото съдържания на калий.
2. Цента на сламата ако я събираш от собствена нива е близка до това което си посочил за суха дървесина. Цената я определям не само като разход за прибирането, а и като цена на компенсиращо торене което да замести извлечения със сламата азот.
3. Защо изобщо трябва да се пелетира сламата вместо да се мели балята и смляната слама да се подава с вентилатор в котела, подобно на млените въглища в тецовете. Добре стегната баля е доста плътна и между 2 и 3 пъти по рехава от пелетите. Знам че има и инсталации за допълнително пресоване на бали за фураж, ставали твърди като павета, но според мен може вече е излишен разход на енергия. Самата баля е лесна за складиране, лесно може да се направи нещо като букер - 5 бали вертикално и мелницата да си дърпа от най долната ще изкара няколко дена.
За една къща / на село ;) / не е проблем да ступаш малко /20м3/ бали / освен тези за гергьовсите агънца