• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
D.Metodiev написа:
:partyman: Тези 150 лт. вода са от бойлер на вакуумно-тръбен колектор на гравитачен принцип на покрива, който за 3 г. нито е прегрявал нито е замръзвал без никакво обслужване. Зимата не го ползвам, защото котела ми загрява бойлера през серпентина и се чудя дали мога да вкарам горещата вода от солара да затопля буфера, та дори и с 1-2 градуса.
От всички теми, които изчетох единствено съфорумника " bulhomes2" е постнал такава система, но тя е с ниско температурно отопление с подово и конвектори.
Шоп също има подобни системи за отопление от слънцето - значи е възможно не само в Африка. :partyman:
Значи става лесно. Диференциален термостат който мери температура в буфер и колектори, тръби между тях, помпа която се управлява от термостата и една клапа против естествена циркулация да не се окаже че топлиш зимата колекторите от буфера. :partyman:
D.Metodiev - напреднал
gnt69 написа:
.........
Точно тоето мнение или по скоро съвет ми е много важен, тъй като ти имаш всички компоненти от инсталацията, която искам да изградя. И си мисля, че щом не ползваш зимата солара за затопляне на буфера, значи има причина :roll: И може би не е рентабилно да набивам допълнително пари за серпентини, помпи, автоматика и т.н., които я се изплатят я не от подпомагането на буфера с някой друг градус :lol:
gnt69 - майстор
D.Metodiev написа:
gnt69 написа:
.........
Точно тоето мнение или по скоро съвет ми е много важен, тъй като ти имаш всички компоненти от инсталацията, която искам да изградя.
Аз си я ползвам и зимата. Имам три панела плоски сънсистем и 300 литра бойлер с две серпентини. Системата е заредена с гликол и всичко е автоматизирано. Ползва се целогодишно дори и зимата. Когато горе в колекторите е по топло отколкото в бойлера се включва помпата и влиза някаква топлина, сега колко е колкото толкова. Във твоя случай сигурно няма да излезе сметката. Зимата слънцето е ниско и го няма много, не разчитай на него. Затова съвета ми е купи си пелети или дърва не знам с какво се топлиш и не наливай пари в това. Горивото зимата повече топли от слънцето. :partyman:
RgIvoD - помощник
Здравейте колеги. Бих искал да попитам такъв вариант на свързване , както на буфера (2м3), така и на слънчевото колекторно поле дали е удачен ? От вертикалните щрангове А1,А2 и А3, системата ще взима топлоносител за радиатори и подово ( естествено изведени в хоризонталната разводка, разделени чрез колектори в кутии със самостоятелни помпи и смесителни вентили за подовите колектори. Смесителните вентили на вертикалните щрангове на първо време няма да се монтират. БГВ - не е скицирана (бойлери 2х300 литра) с циркулация.Котела по предписание трябва да е 42киловата (при коефициент на едновременност 70процента)
Прикачен файл:
DSC_7422_opt.jpg
DSC_7422_opt.jpg (24.48 KиБ) Видяна 1895 пъти
jolobg - специалист
Evgeniy написа:
Сметката:

.................................
Да, ама не... До дъното се получават около 5 метра и тази половин атмосфера така наду бидона, че дъното се изду като топка, повдигна се 5 см. и започна да се мъчи да се изтърколи и да падне. Та се наложи да мина на варианта със серпентина и никакво налягане.
.................................
Хареса ми идеята и изпълнението на Evgeniy :prayer: и тъй като искам да предвидя буфер в моята система за ОИ и БГВ (още съм в процес на съставяне на план за преработването ѝ), която накратко ще се състои от:
1. котел на пелети
2. радиаторен кръг (с термоглави)
3. бойлер с отделна линия, съответно помпа и управление

Въпрос към Evgeniy и всеки, който знае отговора: Възможно ли е и ако да, как може да се изпълни разделянето/развръзването, на водата с високо налягане (при мен ще бъде ~ 1,0 бар) в ОИ от обема на буфера в случай, че искаме подаването на топлина към ОИ и БГВ да е с приоритет пред зареждането на буфера? Тъй като съм лаик по темата, моля за потвърждение дали съм разбрал как Evgeniy е изпълнил свързването само с една серпантина в буфера - според мен котелът загрява само обема на буфера и така се постига мин. налягане в него (~ 0,2 бара?), а затоплянето на ОИ става само през серпантината, в която налягането е ~ 0,5 бара? Ако е така, то може ли да стане (и има ли "топло-технически смисъл" :?) с две серпантини (дали ще е по-удачно загряването на БГВ да е директно от котела :?) в обема на буфера - едната за кръга котел-буфер и другата за буфер-ОИ?

Предварително благодаря!
jolobg написа:
.........Възможно ли е и ако да, как може да се изпълни разделянето/развръзването, на водата с високо налягане (при мен ще бъде ~ 1,0 бар) в ОИ от обема на буфера в случай, че искаме подаването на топлина към ОИ и БГВ да е с приоритет пред зареждането на буфера? ......
Според мен, не може да стане. След като са разделени и след като ОИ ще се загрява от серпентина, която е в буфера, нали първо той трябва да е топъл.
Приоритетно към радиаторите става по схемата от първа страница, ама си е цифра, да се направи като хората.
Иначе с бидони, кубици и навита серпентина в горната част, ще стане евтинко, а забавянето на топлината, към ОИ, няма да е голямо.
jolobg - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Според мен, не може да стане. След като са разделени и след като ОИ ще се загрява от серпентина, която е в буфера, нали първо той трябва да е топъл.
Благодаря, за отговора! Може би не се изразих ясно - под приоритет на загряването на ОИ и БГВ имах предвид, при студен буфер топлото да се насочи първо към ОИ и БГВ, и чак след като затворят термоглавите на радиаторите и/или се подаде команда от термостат/контролер, да се започне загряване на буфера. При изтиването на ОИ и БГВ първо да се започне черпене от буфера (при условие, че неговата температура е по-висока от тази на ОИ) докато се изпразни и т.н. Дали е възможно да се постигне това с разумни инвестиции и дали "има такова животно"? :?
Приоритетно към радиаторите става по схемата от първа страница, ама си е цифра, да се направи като хората.
Иначе с бидони, кубици и навита серпентина в горната част, ще стане евтинко, а забавянето на топлината, към ОИ, няма да е голямо.
Имаш предвид буфера ли от схемата на Антон като голямо перо или друго?
шоп - майстор
jolobg написа:
.........Възможно ли е и ако да, как може да се изпълни разделянето/развръзването, на водата с високо налягане (при мен ще бъде ~ 1,0 бар) в ОИ от обема на буфера в случай, че искаме подаването на топлина към ОИ и БГВ да е с приоритет пред зареждането на буфера? ......
Има една схема, която руснаците изоплзват и би свършила работа.
При мен схемата е подобна, но малко съм я видоизменил чрез добавянето на един външен пластинчат топлообменник вода/вода. Горното е с цел да мога лятото да се охлаждам със сондажна вода.

Та за схемата. Буфера се вързва последователно на връщащата вода преди котела. Така БГВ И ОИ са с приоритет, а излишъка се складира в буфера. Системата като цяло работи много инертно и устойчиво.

Разбира се схемата има и +, има и -. То идеал няма. Важното е, че работи, евтина е, няма никакви скъпи вентили, задвижки, управления и прочие.

При мен + и - са:
- е наличието на доп. цирк. помпа.
- е и скъпият пластинат топлообменник
+ е безплатно охлаждане лятото
+ е безплатно отопление чрез соларите в преходните сезони

Само с един кран мога да включа или изключа буфра към системата.

Прикачен файл

SAM_9426.JPG

Прикачен файл

SAM_9425.JPG

Прикачен файл

SAM_9422.JPG
Evgeniy - майстор
jolobg написа:
Въпрос към Evgeniy и всеки, който знае отговора: Възможно ли е и ако да, как може да се изпълни разделянето/развръзването, на водата с високо налягане (при мен ще бъде ~ 1,0 бар) в ОИ от обема на буфера в случай, че искаме подаването на топлина към ОИ и БГВ да е с приоритет пред зареждането на буфера? Тъй като съм лаик по темата, моля за потвърждение дали съм разбрал как Evgeniy е изпълнил свързването само с една серпантина в буфера - според мен котелът загрява само обема на буфера и така се постига мин. налягане в него (~ 0,2 бара?), а затоплянето на ОИ става само през серпантината, в която налягането е ~ 0,5 бара? Ако е така, то може ли да стане (и има ли "топло-технически смисъл" :?) с две серпантини (дали ще е по-удачно загряването на БГВ да е директно от котела :?) в обема на буфера - едната за кръга котел-буфер и другата за буфер-ОИ?

Предварително благодаря!
Ами то развързването по налягане се осъществява от серпентината. След като имаме достатъчно голяма серпентина, може да разглеждаме системата (обем с вода без налягане + серпентина) като един съд под налягане без серпентина. Така когато вкарваме топлина се загрява, а когато изкарваме, отдава. Тогава ползваме схемата от първите страници, където Антон е посочил че си е с приоритет ОИ и БГВ.
Лично моята схема е тази:
Прикачен файл:
New.jpg
New.jpg (58.72 KиБ) Видяна 1654 пъти
Водата в бидона си стои там и не циркулира.
Трипътният венил е HERZ, управляван от безжична задвижка по стайна температура. Ако той е напълно отворил, почти цялото топло отива към радиаторите. Съвсем малка част отива и към буфера.
Втора серпентина има смисъл, ако от нея се черпи директно БГВ.
jolobg - специалист
шоп написа:
Има една схема, която руснаците изоплзват и би свършила работа.
Шоп, благодаря за идеята! Можеш ли да дадеш линк към схемата или да я публикуваш тук?
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: