Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Не съм направил много снимки, но доколкото разбирам е правено за радиатори.
Ето още една на стая.

Прикачен файл

7.jpg
speka_rs - майстор
Ако смяташ да топлиш цялата къща Грейко 30 кв, ако ще са само двата етажа Грейко 20 кв.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юни 04, 2018 9:52 pmvalka_pone написа:
Предишният собственик. Не питай защо. И аз търся отговор , ама...
И той не може да каже, но сакатлъка, който е направил, като е отрязал тръбите е голям! Ама има кой да го наказва.
valka_pone написа:
Нищо не разбирам и затова питам тук да ме насочите към варианти
Не знам дали това ще те успокои или разтревожи, но той не е разбирал повече от тебе. Съдя по размера на радиатора от последната снимка - просто няма как да стопли тази стая. Разбирам, че радиаторите не са сметнати по никакъв начин.
И все пак - дайте съвет към какъв котел, каква горелка и какъв бойлер /или два / да се ориентирам.
Мерси предварително
kalin72 - майстор
Имаш ли обособено котелно помещение?
вт юни 05, 2018 12:59 pmkalin72 написа:
Имаш ли обособено котелно помещение?
Да, има
kalin72 - майстор
По-горе предложиха Грейко 30, котел+горелка, цена на комплекта около 4300-4500 лева. И оттам нататък имаш да купуваш радиатори, помпи, бойлер...Малко трудно да се вместиш в общо 5 000 лева.
Но е добре наистина майстор по отоплението да дойде и да огледа положението, на място.
filmatoplo - майстор
:) до 7к по може да стане .
шоп - майстор
вт юни 05, 2018 2:48 pmfilmatoplo написа:
:) до 7к по може да стане .
аз бих заложил 10000-15000 лв бюджет за да е всичко спокойно.

Няма радиатори, котел, горелка, букнер, фитинги , подови колектори....тръбите ще дойдат къси и ще се бере ядове, димоход, неръждаеми елементи за димохода, предпазна арматура РС, помпи управления, монтаж, работа, бойлери, присъединяване, ел. части, монтаж, труд за ел. частта, табла, ДТЗ, опроводяване...
без да знам конкретиката може и над 15000 лв да удари тотала.

П.П.
забрави тези 5 см изолация по проект. Сложи поне 15 и ще си спомниш с добро след време за съвета ми.
Всички енергоносители ще стават мноооого по-скъпи, а стиропора/изолацията/ в момента са направо без пари.

П.П.П. Без изчислени топлоагуби + топлозагуби от вентилация няма как някой да ти каже сложи 15-20-25 или 50 киловатова горелка.
Успехи!
ЮлианВ - напреднал
Привет,
Живея в къща, на хълмче, 800нм.в., западна България, тухла, не мазана с 5см епс и пвц дограма, 130кв.м, 300куб.м., имам панелни радиатори на 600мм с дължини 800мм-4бр, 1000-1бр, 500-1бр, 1400-1бр, 1600-1бр, 2200-1бр, лира 750w и Н300 на 500-1бр., радиаторите са с термоглавиИнсталацията е с 200м бяла тръба на 16мм отделно за всеки радиатор. Имам намерение да включа бойлер и смятах, че ми трябват 18-21kW за котел. Отидох при компетентен дилър и той ми каза, оо Грейко 30. На третия ден разбрах, че е леко голям. Явно 30те вървят по-малко. От 25.11.17 за остатъка от сезона до 10 април 5т слънчогледови на Керпи, при 24ч работа на котела 21-22 градуса денем и 20 нощем, а в топлите слънчеви дни на таймер през деня и от 16 часа започва нон стоп, среден разход 38кг.
Въпрос: Как Ви се струва системата? Аз не съм доволен. При една истинска зима и отопление от Октомври ще ми трябват поне 8т пелети и то без бойлер, а дори два от радиаторите Н600 по 800 не са вързани и реално съм грял 20кв по-малко. Мога ли да коригирам нещо или единствено по-малък котел? Смятам, че за такава система трябва да гоня 4т разход.
Моля помагайте!

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: