• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marinmnm - специалист
2v6 -Ти нали си майстор ? Така ли им казваш да си изключват парното та да икономисват?
Звучи като :Научих си магарето да не яде ,а то взе че умря! :rolleyes:
2v6 - майстор
marinmnm написа:
2v6 -Ти нали си майстор ? Така ли им казваш да си изключват парното та да икономисват?
Звучи като :Научих си магарето да не яде ,а то взе че умря! :rolleyes:
Ако имаш предвид това "майстор" над картинката - получава се автоматично от много бройки постове.

За икономисване нищо не съм казвал, но защото питаш икономията се получава единствено при намалено потребление :idea:
А твоя въпрос беше как да намалиш сметката два пъти, нали така?
Моя отговор беше сериозен, колкото твоя въпрос:
marinmnm написа:
...
Мощността на котлето е настроена на едно деление преди максимума. Къщата няма външна изолация.Дограмата е нова.
И идва най кофтито нещо за ноември и декември 2011 сметките са ми по 400лв. на месец.
Аз съм сигурен ,че има нещо което не е както трябва но незнам кое е? От 2008 ползвам това отопление ,но е доста соленичко за голям процент от нас Българите.
Дайте съвет как да свалим на 200лв. на месец.
Лазар ти даде един вариант как да намалиш сметката за газ, но не и ДВА ПЪТИ.
Изчакай , може и някой друг да се включи :)
Въпреки, че ти си искал мнението само на Лазар:
marinmnm написа:
Здравейте!
Лазаре дай съвет по следния въпрос?
Живея в двуетажна къща общо около 125м2. Отоплявам 65м2 на 1етаж и 12м2 на втория етаж/тоест една стая/.Останалите радиатори са поставени на 1/термоглавите/.Тези 65м2 ги отоплявам с 38 глидера/H500/ и 54 глидера/H350/ и 4,4м2 баня с навити тръби по пода. 12м2 на втория етаж са с 15 глидера/Н500/. Оставените на 1/термоглави/ на втория етаж са 40 глидера/Н500/.Котлето е на газ/IVEN 04/ UNICAL и е 28 кw. Намира се в мазето. Имам стаен програматор/седмичен/ ,който е настроен на минимално 18 или 19 градуса и максимално 20 градуса.
Мощността на котлето е настроена...
LazarGanev - "Велик майстор"
Вчера си играх почти цял ден с един подобен случай, но резултата ще мога да докладвам след месец. Котел Бакси 9.3-24кВт е инсталиран от колеги с радиатори с мощност 8.2кВт при 90*С, т.е. при 75*С ще е към 7кВт. Естествено тръбите също топлоотдават, но не се знае колко. Затова застанах и почнах да наблюдавам как работи, колко често вкл/изкл. Нагласих го н някаква температура 75-80*С, при която инсталацията имаше все пак по-малка мощност и котелът прегряваше няколко пъти преди да стопли стаята. След това започна по-често. Сложих му един обикновен стаен термостат, без програматор и котелът се успокои - изгасна си, изключи и помпата и настан мир докато стайната температура не падне с 1 градус. Необходим е още един радиатор, но няма място за него - радиаторите са панелни и не могат да се цепят и снаждат. Смите радиатори с смятани спрямо помещенията - добре са като размери, но спрямо котела идват малки, а това проектантът не го съобразява. Не съобразява, че втория етаж ще се ползва епизодично или след време, не съобразява, че жилището е голямо за живущите и те ще искат д изключват някой радиатор за икономии. За това се получават големите сметки.
Да, резултатът от първите 2 дни е 7куб.м. за 24 часа, което е много добър успех за този котел и тази инсталация. Големия принос го отдавам на стайния термостат, който добавих. Сега съм се насочил към следващия експеримент - имам едни клиенти с Теси 9-24, но без термостат. Малко да поприключа с поетата работа и се устремявам към тях. Тъкмо половината зима е минала и има добра база за сравнение :wink:
marinmnm - специалист
Днес стигнах до 21м3 за 24 часа .Май 2v6 ще излезне прав !Ще бием шута на газовите истории .Та увеличавах на макс. температурата на водата , та я намалявах когато беше по топло/да имитирам модулация/. Имаше резултат но не беше кой знае какъв.Дайте мнение да купувам ли "по-икономичен" котел,да се минава на котел с пелети или на ток/климатици или конвектори/.Или ми трябва специалист да види инсталацията и да ми каже какво да направя?
marinmnm, откъде си?
marinmnm - специалист
От Ботевград съм на 60 км. от София.
2v6 - майстор
marinmnm написа:
Днес стигнах до 21м3 за 24 часа .Май 2v6 ще излезне прав !Ще бием шута на газовите истории .Та увеличавах на макс. температурата на водата , та я намалявах когато беше по топло/да имитирам модулация/. Имаше резултат но не беше кой знае какъв.Дайте мнение да купувам ли "по-икономичен" котел,да се минава на котел с пелети или на ток/климатици или конвектори/.Или ми трябва специалист да види инсталацията и да ми каже какво да направя?
Лесно може да пробваш колко всъщност топлина ти трябва :idea: Слагаш на радиаторите електрически нагревател и ще разбереш колко ще ти струва отоплението на електрически конвектори. А вече отопление на нощна тарифа по този начин струва горе-долу колкото на газ.
Така ще разбереш и дали системата ти работи добре.
marinmnm - специалист
Това е добра идея . Ще я пробвам . И все си мисля ,че този котел работи в някакъв несинхронизиран режим .Не може за 24 часа 13м3 и след два дена при еднакви настройки за 24 часа 21м3 /е стана по студено разбира се/ . Дали този котел няма проблеми.На 2 пъти ми изключва котела, когато беше зададена по ниска температура на водата.При 1бар налягане .После дигнах налягането на 1.5бара и съответно температурата ,защото и отвън е по студено.Правих засичания за 6 дена и резултатите за мене са много странно колебливи /на голями амплитуди/.При зададена мин.19-макс.20градуса на стайния програматор.
fbr - майстор
200 киловатчаса, за 24 часа, при тези температури, без изолация, на това което си описал като отопляем обем съвсем не е учудващ резултат. Не си харчи парите по майстори и икономични котли, а ги вложи в изолация. Отоплявам долу-горе твоя обем и на 24 часа при тези температури , горя 40 килограма въглища по 8 киловатчаса на килограм, са 320 киловатчаса.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: