• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
На мене ми казаха че се свързва директно(релето било яко) :? и за сега няма проблем.Я на пиши данните му да видиме какво ще кажат специалистите по тоците.
шоп - майстор
И помпа и нагревател се включват директно.

Управлението си има инструкция за експлоатация и там всичко си пише :-D
kozl - майстор
Явно релето е с по-яки контакти, но и аз подкрепям Лазар за контактора. По-надежно е. А освен това управлението може да е на дистанция от бойлера и да не е уместно да се разхождат проводници с голямо сечение до у-нието.
И като се има в предвид, че лош контакт води до ненужно нагряване не е ли по-сигурно да се спести тази възможност да се случи при електрониката. Що да вкарваме силен ток да се разхожда по платката, като може да се добави контактор в бойлера.
То и автоматите за стълб.осветление са за директно свързване, ама пукат. А като се добави контактор и автомата става много по-надежден. А в чий интерес пишат производителите :?
mgbagera - специалист
Релето е 20A
Omoron
g4a-1a-e
12vdc
20A250VAC~

Явно и без контактор става но не пречи да му се сложи.

Сега имаме друг проблем :sad: Ходих до магазина да поръчам помпа ама ударих на греда.
Грундфос УПС 2 както и другите от този модел били за парно а не за соларна инсталация :?
Казаха че ако сложа такава помпа на соларна инсталация може да не ми признаят гаранцията и не се знае как ще се държи помпата на по висока температура. Перките били пластмасови и си трябвало соларна помпа с метални перки която е до 110C :?

Вие с какви помпи сте ?
Andri01 - майстор
Грунфос 26-4 е с пластмасова перка и си работи без грешка към СК!
kalin72 - майстор
Аз също съм с обикновена китайска Тайфу 25/6. Купувай си Грундфос-а, и не им се обяснявай къде ще я слагаш :)
lov - майстор
Да бе да те котлите не им се случва да прегряват.
Туряй едно ефтино китайско Тайфу и не се вдетинявай да си даваш парите за глупости. Държат кучетата и никакви грижи. Три имам монтирани едната на котел а другите две на солари от много време.

п.п. То и вградените терморелета са на тоя ампераж но си дават фира. :-D
А аз съм на принципа де има електроника, големи токове нямат място там. По добре още едно реле или контактор да вършат силовата работа. Не дай си боже нагревателя да пробие или даде на късо. Ако не сработи предпазителя почти е сигурно че думкането ще е по платката на контролера. Пък върви ремонтирай после там изпарени писти.
kuuuuuul - майстор
И аз съм с обикновени помпи втора употреба,че те ако не могат да издържат на парното където е много по опасно от сл.колектори :lol: а и контролера спира помпата при прегряване.Аз не разбирам много от тоци ама не схващам как високото напрежение ще стигне до платката през релето :?
lov - майстор
Те напрежениета не са чак такъв проблем. Проблем са големите токове по платките. Пистите уж са разчетени но като даде на късо нагревателя примерно и медното фолио по платката направо ще се изпари. АП реагират доста по бавно. И става една верижна реакция там че после почти няма управия. Изпарената мед се отлага по платката и почват други къси съединения и става като лавина. Дори да са заминали само няколко елемента отложената мед трудно се маха щото става само с чегъртане. Не си спомням този контролер как е изпълнението но си е принцип който щом мога спазвам особенно ако товара е нагревател. В по истинските неща силовата част е отделена от управлението и самата платка е с много по дебелослойно покритие и дори да стане беля то поне половината от нещата остават здрави. На повечето китайчета просто калайдисват малко отгоре пистите да стане сечението по голямо и квото стане.

п.п. Първата ми помпа монтирана на солара даже е зад него горе на покрива. И вятър я вее и дъжд я вали. Вече не помня колко години е там. :lol:
kuuuuuul - майстор
От какво се нагряват пистите на платката при късо на нагревателя :?
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: