Evgeniy написа: Трипътният венил е HERZ, управляван от безжична задвижка по стайна температура. Ако той е напълно отворил, почти цялото топло отива към радиаторите. Съвсем малка част отива и към буфера.Благодаря, за пояснението! При твоята схема ОИ с приоритет ли е пред БГВ? При 100% отворен трипътен потока не се ли разпределя между ОИ и БГВ, в зависимост от съпротивлението на съответната линия? Има ли някакъв вид клапан на буфера, който да затваря притока към него дори и при 100% отворен трипътен, докато не се достигне заданието за ОИ и БГВ? Когато трипътния затвори потока към ОИ, тогава той се разпределя между буфера и БГВ отново според съпротивлението на съответната линия, нали така или греша
Втора серпентина има смисъл, ако от нея се черпи директно БГВ.
Виж сега,
Само не приемай моите обяснения като експертни. Аз не съм специалист и просто експериментирам.
Общо взето нещата са комплексни и трябва много мислене и проиграване на варианти със + / -, че както обичат да казват някои майстори - глупава вода няма...
На практика ОИ се получава с някакъв малък приоритет пред БГВ, защото съм настроил термостата да отваря кранчето към бойлера над 65* на котела. А тя става толкова, когато започне да се връща достатъчно топла вода от връщащата радиаторна линия и когато трипътният затвори под някакъв процент - 80% примерно. Ако не се налага рязко стопляне, бързо стига тези градуси и топли и двете.
По принцип е най добре БГВ да е с отделни захранваща и връщаща линия. Така си правиш какъвто искаш приоритет.
При мен има конструктивна особеност, че имам само захранваща директна линия, а връщащата е към радиаторния кръг. Това си има някои особености, например като спре помпата, защото трипътния е затворил (0%), БГВ още върви през бойлера, но на връщане минава и през близките 2-3 радиатора.
При моята схема предимството е, че с една помпа се върши всичко.
За паритета и преходните сезони:
В моя контролер съм предвидил и работа без буфер. Ако задам горната температура на буфера 0*, системата започва да пали и гаси само по стайна температура, без да се интересува дали и колко е натрупал буфера. Тогава му затварям кранчето и котела се пали и гаси по- често, като заради по-топлото време топли и БГВ сравнително бързо. Ако има достатъчно слънчеви дни да ми топлят БГВ, тогава си работи буфера, като се пали веднъж на един до няколко дни.
Тъй като има буфер и седмична програма, много, много рядко се случва трипътният да е отворил на 100 %. Ако няма резки преходи в температурата винаги е на около 30-40%. Затова нямам никакви клапани на буфера.
Ето как са се движили нещата последните 6 дни:
https://thingspeak.com/apps/matlab_visu ... eight=auto