• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jolobg - специалист
Evgeniy написа:
Трипътният венил е HERZ, управляван от безжична задвижка по стайна температура. Ако той е напълно отворил, почти цялото топло отива към радиаторите. Съвсем малка част отива и към буфера.
Втора серпентина има смисъл, ако от нея се черпи директно БГВ.
Благодаря, за пояснението! При твоята схема ОИ с приоритет ли е пред БГВ? При 100% отворен трипътен потока не се ли разпределя между ОИ и БГВ, в зависимост от съпротивлението на съответната линия? Има ли някакъв вид клапан на буфера, който да затваря притока към него дори и при 100% отворен трипътен, докато не се достигне заданието за ОИ и БГВ? Когато трипътния затвори потока към ОИ, тогава той се разпределя между буфера и БГВ отново според съпротивлението на съответната линия, нали така или греша :?? Може ли при тази схема, само с една помпа за БГВ и ОИ, да се постигне паритет между БГВ и ОИ, а в преходните сезони - БГВ пред ОИ? Има ли предимства вариант с отделна помпа за БГВ? Ако има значение, при мен буфера е (ще бъде) на едно ниво с котела, а ОИ е с коти 0, 5,10 и 7,80m, а БГВ е на 7,80m.
Evgeniy - майстор
Виж сега,
Само не приемай моите обяснения като експертни. Аз не съм специалист и просто експериментирам.
Общо взето нещата са комплексни и трябва много мислене и проиграване на варианти със + / -, че както обичат да казват някои майстори - глупава вода няма...

На практика ОИ се получава с някакъв малък приоритет пред БГВ, защото съм настроил термостата да отваря кранчето към бойлера над 65* на котела. А тя става толкова, когато започне да се връща достатъчно топла вода от връщащата радиаторна линия и когато трипътният затвори под някакъв процент - 80% примерно. Ако не се налага рязко стопляне, бързо стига тези градуси и топли и двете.
По принцип е най добре БГВ да е с отделни захранваща и връщаща линия. Така си правиш какъвто искаш приоритет.
При мен има конструктивна особеност, че имам само захранваща директна линия, а връщащата е към радиаторния кръг. Това си има някои особености, например като спре помпата, защото трипътния е затворил (0%), БГВ още върви през бойлера, но на връщане минава и през близките 2-3 радиатора.
При моята схема предимството е, че с една помпа се върши всичко.

За паритета и преходните сезони:
В моя контролер съм предвидил и работа без буфер. Ако задам горната температура на буфера 0*, системата започва да пали и гаси само по стайна температура, без да се интересува дали и колко е натрупал буфера. Тогава му затварям кранчето и котела се пали и гаси по- често, като заради по-топлото време топли и БГВ сравнително бързо. Ако има достатъчно слънчеви дни да ми топлят БГВ, тогава си работи буфера, като се пали веднъж на един до няколко дни.

Тъй като има буфер и седмична програма, много, много рядко се случва трипътният да е отворил на 100 %. Ако няма резки преходи в температурата винаги е на около 30-40%. Затова нямам никакви клапани на буфера.
Ето как са се движили нещата последните 6 дни:
https://thingspeak.com/apps/matlab_visu ... eight=auto
jolobg - специалист
Evgeniy, благодаря за търпението и подробното обяснение!
Прочетох още веднъж по-голямата част от темата, гледах буферите на Latento (според мен XP е "моят" :yawinkle: ) и съставих една схема (използвал съм като основа една от kalvis.lt), която много ми се иска да не е тотално грешна :lol: . ("Разработих" и варианта, който шоп ми предложи с последователно свързване на връщата линия, но не ми хареса защото според мен циркулацията през котела трябва да продължи и при t система < 55 гр, с което губя защитата на котела от кондензат.)
Предлагам на вашето внимание (пардон, критика :axe: ) схемата с буфер свързан паралелно към системата като моля да се абстрахирате от тук-там липсващи кранчета и др. пасивни елементи, които се надявам след "валидирането" :lol: на схемата, с ваша помощ да допълня.
Прикачен файл:
Var_1.jpg Успоредно свързване на буфер
Стреляйте! :)
bulhomes2 - майстор
Първото което забелязвам е, че между разширителния съд и котела имаш ужасно много арматура, а е абсолютно забранено там да има каквото и да било. Сложи го някъде до котела преди крановете, па после да разгадаваме схемата!
jolobg - специалист
Трябваше да поясня в началото, но се надявах първо да се съсредоточим върху линията на буфера и да го накараме да работи, а не само да стои като голям термос :)
По РС - това го знам, но нямам друг избор - бойлерът и една част от ОИ са на 3-ия етаж, друга част е на 2-ия, а трета - на приземния ("байпаса" на ет. 1 го правя във външен комин) и няма как да пускам ново или да променям трасе. Надявам се компенсирам това несъответствие с един или повече мембранни РС :?
Така и така съм почнал - да кажа каква ми идеята за буфера.
1. Затопля се котелът и топлото тръгва към ОИ и бойлера. Каквото е в повече като дебит се завърта през буфера.
2. Трипътния и термоглавите на ОИ притварят (и помпата може да се наложи да спре или поне ще намали оборотите до минимум) и потока към ОИ намалява/спира.
3. Потокът към буфера се увеличава, а към бойлера се запазва до достигане на макс. зад. темп., след което остава само буфера.
4. След зареждането на буфера, горелка загасва.
При отваряне на трипътния и стартирала помпа на ОИ/бойлера, се черпи от буфера до достигане мин. зад. темп. и горелката пали.
Това е накратко :lol:
Е, ще яде ли Асан баница :?
bulhomes2 - майстор
Ти като си с горелка, от какъв зор ти е буфер? Той е за трудно контролируеми системи като дърва и въглища.
Тоя пресостат каква му е функцията? Защо го правиш с отворена система, след като ти е невъзможно? Засега виждам, че помпата на бойлера, при палене на системата, ще върти със затворен кран, докато кръга на котела мине 60°С. Слънчевите колектори не топлят буфера. Назад имаше работещи схеми - гледа ли ги?
jolobg - специалист
bulhomes2 написа:
Ти като си с горелка, от какъв зор ти е буфер? Той е за трудно контролируеми системи като дърва и въглища.
Смятам първия сезон да опитам без него (системата ми е доста инертна ~ 90 % от радиаторите са чугунени тип руски и Бургаски :-D ), но ако се окаже, че има смисъл искам да си направя системата/инсталацията "буфер-реди" :) и догодина само да го свържа.
bulhomes2 написа:
Тоя пресостат каква му е функцията?
В случай, че при затворени термоглави (ще оставя само една лира без) се товари помпата на ОИ (смятам да е инверторна, но за всеки случай го предвиждам като вариант) да отвори байпаса.
bulhomes2 написа:
Защо го правиш с отворена система, след като ти е невъзможно?
Не искам да имам по-високо налягане от 1 бар в системата, но ако се окаже, че няма друг начин ще я "затворя" :sad:.
bulhomes2 написа:
Засега виждам, че помпата на бойлера, при палене на системата, ще върти със затворен кран, докато кръга на котела мине 60°С.
Това ще го доизкусурявам после (този сезон слънчеви колектори и бойлер няма да има), но смятам соларния контролер да управлява бойлера. Имаш ли предложение как да стане?
bulhomes2 написа:
Слънчевите колектори не топлят буфера.
Така ще бъде по причината описана в предния пост. Ако все пак някой предложи вариант (до 100-200 лв.) да върна от тавана до мазето затоплената от колекторите вода по линията на бойлера, ще черпя :drinkers: и ще го направя.
bulhomes2 написа:
Назад имаше работещи схеми - гледа ли ги?
Гледах ги, но (според мен) няма как да ги приложа 1:1 :? поради особеностите, които описах тук и в предния пост. Освен това "прохождам" в топло-техниката и без подробно посочени всички детайли като начин на управление, вентили и автоматика ми е трудно да ги нагодя към моя случай.
Та, все пак нали за това питам, за да направя и моята работеща :yawinkle:
bulhomes2 - майстор
Форума е "Направи сам", но в случая аз поне се обърнах към специалист (Антон ВМ), който ми проектира и изчисли толкова сложна система. Имат значение вида на помпите, скоростите им и много други фактори, които с питане по форумите ще е трудно да се налучкат. При условие, че аз съм си платил на специалист - не бива да очакваш, че аз съм такъв и моите съвети ще са коректни. А специалисти тук отдавна не съм срещал.
шоп - майстор
jolobg написа:
Надявам се компенсирам това несъответствие с един или повече мембранни РС :?
В това няма никаква логика. Комбинация на РС в отворена система + мембранни РС

Само ще си дадете парите за мембранни РС и те няма да работят.

Сложете си една предпазна група на 1,5 бара директно до котела за всеки случай и си свиркайте.
шоп написа:
jolobg написа:
Надявам се компенсирам това несъответствие с един или повече мембранни РС :?
В това няма никаква логика. Комбинация на РС в отворена система + мембранни РС

Само ще си дадете парите за мембранни РС и те няма да работят.

Сложете си една предпазна група на 1,5 бара директно до котела за всеки случай и си свиркайте.
Шопе, до колкото си спомням, той искаше котел и буфер да са на отворена система, а ОИ затворена.
На схемата е дадено като затворена???!!! Само буфера си седи сираче, без разширителен съд, какъвто и да е той. Досега не разбрах буфера какъв ще е.
Човека още се лута...не си е изяснил нещата вероятно.
На негово място бих си платил на специалист. Спеца знае кое може и кое не. Според заданието, ще предложи най доброто решение и ще го предпази от грешки, къде скъпи, къде не чак толкова, но...он си знае. Може и да му се получи.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: