Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
n.ganev написа:
YordanTsvetkov написа:
работи в режим паралелни помпи. Настроена е на 70 гр. и при достигането им минава в режим суспент настроен на Retort при което спира помпата за отопление.
Няма такъв сериал - викай инсталатора или нещо не си доразбрал. И аз съм по същия начин, с тази разлика че градусите са по-високи и при влизане в поддържане си работят ако трябва и двете помпи.
Това е навсякъде където съм изпълнил инсталация с две помпи.
Моята и тя е така. Когато стайния включи при достигане на температура помпа отопление спира и продължава до достигане на зададената и чак тогава минава в поддържане. Сменял съм и двата режима в които има бойлер, и при двата е така. Не ми харесва ама няма какво да се направи. Бойлера е 300 литра и винаги има вода. В момента съм включил и двете помпи на отопление и въртя една вода. :partyman:
Последна промяна от gnt69 на нед дек 04, 2016 10:34 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Evgeniy написа:
Да не би спрането да е по стаен термостат? Тогава по инструкция де спира само помпата на отоплението.
Да, така може - първо да спре помпата по стаен термостат (така е в режим "Паралелни помпи") и след като спре помпата за отопление, котелът вдига градуси и влиза в суспенд по температура на водата. Логиката на работа е желязна и няма непредвидени неща.
achmonek - специалист
Ай да го изям и аз. Според мен е така: Аз имам отговор и то благодарение на Н.Ганев. Онзи ден този "феномен" 80 + се получи и при мен. Получи се понеже се провокирах от настройките на Тогото започнах и аз да експериментирам защото на мен постоянно ми гаси и пали. Аз съм на слънчоглед и навярно ви е познато това нещо и на вас. Та така. Направих суспенда BMG (след разговор с Евгений), преди това пробвах един ден с ВИСОКА МОЩНОСТ (както е при ТОГО). И в двата случая се вдигаше температурата доста над зададената но в режим БМЖ се вдигаше повече. Аз съм с електронни термоглави, по температура, и след 23 часа като минат на по малък градус практически няма циркулация на вода в системата. И така една сутрин ставам и отивам в котелното, поглеждам лаптопа и виждам работа на 85 градуса. Тогава си зададох и аз въпросът какво правим сега? Нали трябва да спре на 80? Ето тук ще благодаря на колегата Н.Ганев, който сподели, че има още един "праг", който е на 85. Премина и този праг и моята горелка започна гасене. Тоест стана така както каза Николай Ганев. Да не говорим, че след като започна гасенето самото обдухване на цялата камера с жар доведе до 90 градуса на котела, но до там. Убедих се, че няма вариант да прегрее котела, тоест защитата сработва. Оттук си правя извода за следните два варианта:
1. Горелката следи онези 80 градуса само когато е в работен режим, тоест в случая е възможно да се достигнат на 1 мощност при зададени максимални градуси 80, но не и в съспенд, който съспенд не го има за горене и оттам да не е включен в алгоритъма за защита от прегряване.
2. Този "праг" от 5 градуса да си е напълно нормално вкаран в алгоритъма, тъй като ако някой зададе максимални градуси 80 и ги достигне, то горелката да влезе в съспенд и да изчаква (като е възможно да качи още градус - два) а не да започне да гаси веднага, защото така се губи смисълът на съспенда.
Остава и вие да ме допълните с вашите наблюдения, но при мен нещата стоя така. Нямам наблюдения какво се случва когато достигне 80 по време на работа на 1 мощност, но имам при достигане и подминаване на 85 градуса в съспенд.
Моля споделете!
gnt69 - майстор
achmonek написа:
Ай да го изям и аз. Според мен е така: Аз имам отговор и то благодарение на Н.Ганев. Онзи ден този "феномен" 80 + се получи и при мен. Получи се понеже се провокирах от настройките на Тогото започнах и аз да експериментирам защото на мен постоянно ми гаси и пали. Аз съм на слънчоглед и навярно ви е познато това нещо и на вас. Та така. Направих суспенда BMG (след разговор с Евгений), преди това пробвах един ден с ВИСОКА МОЩНОСТ (както е при ТОГО). И в двата случая се вдигаше температурата доста над зададената но в режим БМЖ се вдигаше повече. Аз съм с електронни термоглави, по температура, и след 23 часа като минат на по малък градус практически няма циркулация на вода в системата. И така една сутрин ставам и отивам в котелното, поглеждам лаптопа и виждам работа на 85 градуса. Тогава си зададох и аз въпросът какво правим сега? Нали трябва да спре на 80? Ето тук ще благодаря на колегата Н.Ганев, който сподели, че има още един "праг", който е на 85. Премина и този праг и моята горелка започна гасене. Тоест стана така както каза Николай Ганев. Да не говорим, че след като започна гасенето самото обдухване на цялата камера с жар доведе до 90 градуса на котела, но до там. Убедих се, че няма вариант да прегрее котела, тоест защитата сработва. Оттук си правя извода за следните два варианта:
1. Горелката следи онези 80 градуса само когато е в работен режим, тоест в случая е възможно да се достигнат на 1 мощност при зададени максимални градуси 80, но не и в съспенд, който съспенд не го има за горене и оттам да не е включен в алгоритъма за защита от прегряване.
2. Този "праг" от 5 градуса да си е напълно нормално вкаран в алгоритъма, тъй като ако някой зададе максимални градуси 80 и ги достигне, то горелката да влезе в съспенд и да изчаква (като е възможно да качи още градус - два) а не да започне да гаси веднага, защото така се губи смисълът на съспенда.
Остава и вие да ме допълните с вашите наблюдения, но при мен нещата стоя така. Нямам наблюдения какво се случва когато достигне 80 по време на работа на 1 мощност, но имам при достигане и подминаване на 85 градуса в съспенд.
Моля споделете!
Аз затова съм махнал термоглавите на лирите в баните, да има винаги някаква циркулация и да е топло като влезеш да се къпеш. :partyman:
n.ganev - майстор
И ако някой не пее под душа вратата стои отворена и тогава термоглавата в коридора може и да не отвори цял ден :yawinkle: . А някои пробват колко здраво са захванати лирите - когато се къпят заедно :lol:
Последна промяна от n.ganev на нед дек 04, 2016 10:56 pm, променено общо 1 път.
achmonek написа:
Моля споделете!
Да, това е точно така, но го знам само от теория, на практика не ми се е случвало, понеже аз не практикувам схема с термоглави на всички радиатори. Гледам да има 2-3 радиатора без термоглави. По този начин прагът 85*С не съм чул да се достигне някъде
togo - специалист
Явно и моята е изключила на 85, не точно на 80.Всъщност винаги съм разчитал на това, защото с моя съспенд е възможно да прегрее.Мисля , че нещата се изясниха.
Evgeniy - майстор
На предната страница графиката е от мониторинговата програма на Натурела - работи си и на 87 градуса при мен.
Но наистина съм виждал изключване по температура.
Kondor1 - специалист
Сигурно е коментирано вече някъде из безкрайната тема, но ще попитам пак. Има ли някакъв отрицателен ефект при вдигане оборотите на вентилатора? Предполагам пламъкът гори по-силно и се вдига температура (не до безкрайност), т.е. може леко да се засили без да се увеличава времето за пълнене. Няколко дни пробвах полека да вдигам дозата за пълнене, но тая сутрин видях доста голяма камара недогорял материал (не става на еднороден прах, а стои на топчета) и реших, че съм прекалил с пълненето. Затова върнах времето за пълнене и вдигнах няколко пъти по малко % на вентилатора. Оригинално беше 46% на P3, последно го засилих до 55%. По снимки в книжката има и 100%. Проблем ли е да върти на 60%? Може би в един момент ще започне да изтиква по-бързо въздуха към комина отколкото да гори по-ефективно.
Разбира се, че има отрицателен ефект излишъкът на въздух. Определено количество гориво се нуждае от точно определено количество въздух за изгарянето и всяко допълнително количество е паразитно - минава през горивната камера, отнема топлина и я изнася през комина

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: