Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Еее, прекаляваш!
Това са насоки за собствена статистика, анализ и нагодия.
Естествено, че оборотите на вентилатора влияят на запалването. Както и дозата.

Ма барайте ги тес камини бе!
Моя пелетарник съм го карал да повръща от челни стойки.
Последно, умишлено предизвиках грешка, за да покажа на един от списващите, колко не си познава техниката. Тая есен, при положение, че от две години не го ползвам.
Ако не го е срам, да си признае!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб ное 12, 2022 10:13 pm, променено общо 1 път.
Kakvidich - специалист
съб ное 12, 2022 10:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
Еее, прекаляваш!
Това са насоки за собствена статистика, анализ и нагодия.
Естествено, че оборотите на вентилатора влияят на запалването. Както и дозата.
Много съм нов още и затова питам за всичко! Извинявам се ако има нещо. Просто и да го измеря, не знам какво да го правя или по скоро къде да го сложа това време.. нямам си и ни най малка представа за какъв анализ трябва да ми послужи. 45сек доза 25 вентилатор вече, сякаш е по добре от високите обороти..
Няма къде да го слагаш времето. За собствена употреба е.
Променяш вентилатор- засичаш за колко пали.
Пак променяш- пали по добре или по зле. Отбелязваш тенденцията и мърдаш още в тая посока.
Така, докато започнат да се влошават нещата и ето, намерил си оптимална настройка на вентилатора за палене.
Kakvidich - специалист
Прекалено нов се чувствам, че да фо карам да греши умишлено хаххаахаха! Но не съм спрял да му чевъркам настройките .
Мерси за насоката. От утре ще го почна да го видя как е твс палене.
6osi6 - майстор
Чупките нямаше да са проблем ако работеше.
Изображение
Коляно на 90° градуса намалява тягата с метър от височината на комина.
При теб са три и по-лошото е, че са хоризонтално една след друга.

При мен, на котела, след вентилатора имах една на 90° с прав участък по-малко от метър до комина и я махнах.
Сега наклонът е 67°, с 60 см турбулатор вътре и серпентина от вън. След това коляно 30° и вход в в комина с около 37°.
От другата страна на комина има втори котел, който палене в топло време припушва и избутвам топлия дим с вентилатора на първия, докато затопли комина, за половин - един час.

Коминът ти ще спре да пуши ако не изстива от гасене, или след като преправиш преходите през стената и вход в комин с наклон 45°.
Kakvidich - специалист
съб ное 12, 2022 10:54 pm6osi6 написа:
Чупките нямаше да са проблем ако работеше.
Изображение
Коляно на 90° градуса намалява тягата с метър от височината на комина.
При теб са три и по-лошото е, че са хоризонтално една след друга.

При мен, на котела, след вентилатора имах една на 90° с прав участък по-малко от метър до комина и я махнах.
Сега наклонът е 67°, с 60 см турбулатор вътре и серпентина от вън. След това коляно 30° и вход в в комина с около 37°.
От другата страна на комина има втори котел, който палене в топло време припушва и избутвам топлия дим с вентилатора на първия, докато затопли комина, за половин - един час.

Коминът ти ще спре да пуши ако не изстива от гасене, или след като преправиш преходите през стената и вход в комин с наклон 45°.
Тоест с две думи да къртя наново ли? Или има и начин без къртене, май няма!? Ако има начин без къртене, ще съм благодарен да споделиш тук или на лично!
6osi6 - майстор
Изображение
Хоризонталният път на димоотвода ти е над метър и с чупки.
Виж какво се натрупва в тях
viewtopic.php?f=10&t=63363&start=90#p1009187
Тези ъгли как ще ги сваляш за чистене?
Ако са под наклон 45°, както и на розетката, вентилаторът ще издухва по-голямата част от пепелта събрана в димоотвода към комина.

Без къртене - по студено време и не гасиш камината.
Kakvidich - специалист
съб ное 12, 2022 11:50 pm6osi6 написа:
Изображение
Хоризонталният път на димоотвода ти е над метър и с чупки.
Виж какво се натрупва в тях
viewtopic.php?f=10&t=63363&start=90#p1009187
Тези ъгли как ще ги сваляш за чистене?
Ако са под наклон 45°, както и на розетката, вентилаторът ще издухва по-голямата част от пепелта събрана в димоотвода към комина.

Без къртене - по студено време и не гасиш камината.
За чистенето, лесно е! Мога да ги извадя всичките, започвайки от теъбата в комина, от там назад към камината! Значи за сега остава така.. на пролет, ако имам възможност ще изкъртя по насолу на равно с изхода на камината и ще тръгна директно под наклон с кюнец, ще счупя и ще влезна в комина пак под наклон. И ако пак пуши, нищо чудно да я хвърля камината, не че ще ми е виновна, ама като лудна и правя бели! Хахахахах благодаря ти и на теб за идеите и съветите! Лека вечер на всички! А .. хоризонталния път ми е 50см точно.
silent - майстор
Мисля че това няма да реши проблема....моя димоотвод е стандартен размер...ф80или90 не помне....тръгвам с коляно 90гр...вертикала около 1,5метра коляно 90гр и около2 метра хоризонтал с лек наклом около 10-15гр...отделно комина ми е външен зидан с шапка на около 2 метра от къщата и под билото...горя по 2,5т на сезон и чистя кюнци и комин веднъж годишно преди сезона...по гореспоменатата логика би трябвало въобще да не мога печка да запаля...ама не само паляа а и си гори безпроблемно цял сезон...
При толкова къси кюнци макар и с две колена не мисля че е в тях проблема аз бих изкарал кюнец за проба през прозореца...
LazarGanev - "Велик майстор"
silent, ти с Грейко ли беше?

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: