• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
20 КВт водна риза на камина? :? Снимка на камината може ли? Ако ще се види нещо повече от вратичката и интериора, де. Иначе няма смисъл.

И тоя "прототип" продадоха ли ти го, или ти го подариха? Наблюдават ли го как се държи? Изследват ли го с цел подобрения?
Щото няма значение, че като слагаш повече, гори повече и малко по-топло става. То ако голяма част от топлото излиза през комина... Примерно.
И си мисля, че няма как да се сравнява камина с котел с горелка.
Time2Burn - специалист
http://kaminits.free.bg/peletni.html Тип ЖЕНЕВА

Продадоха ми я естествено. Всички пелетни камини имат автоматизирано подаване на горивото. Моята има и автоматично запалване и самозагасяне програмиране и т.н. Не е доизпипана но не им се занимава да я ъпгрейдват. Гола вода е.

Всъщност котел с горелка на пелети е относително понятие. Самата горелка на ерато е 20кВ и се продава отделно. Тя се приспособява да гори в горивната камера на който и да било котел. Виждал съм с очите си най обикновен български котел със забодена отпред, на мястото на вратичката, горелка. И работи доста добре ама лапа семките като топъл хляб. Скъпичко излиза, ама човека е богат, още харчи парите на Нора Ананиева...
LazarGanev - "Велик майстор"
Гледам, че до ранно утро сте спорили :) ! Вие и двамата сте умни хора и е добре да се замислите! Какво значи, че пелетите са екогориво? Преди няколко години по същия начин излязоха екобрикетите, което си е същото съдуржания, но в по-едра форма. Тъкмо си бях взел камина и минах на тях - много калорични и вместо 1-2 кубика дърва мъкнеш 3-4 пъти по-малко като обем брикети на месец и няма пепел. Похвалих се тоз-оня и много бързо изчезнаха от пазара - производителят беше един и не можеше да насмогва. Цената беше съизмерима с тази на дървата, ползваше се отпадъчен продукт от мебелното производство. Добре, ама мебели се купуват веднъж, а брикети - цяла зима. Поради голямото търсене производителят си направи втори завод, близо до балкана и започна да влага директно редовна дървесина и естествено, че цената започна да скача главоломно, докато се получи баланса търсене-капацитет-цена-качество. Веднага се появиха и други производители, които започнаха производство на екобрикети от слама - да, ама те не горят, а само тлеят и пушат, а след тях остават брикети от пепел. Разликата на пелетите от екобрикетите е, че са дребни, и могат да се дозират и оттам - процесът да се автоматизира. Ама откъде ще дойде толкова отпадна суровина, че да задоволи нуждите, ако всички минем на пелети? Нали не си мислите, че ще сеем някакви треви и земята може да произведе достатъчно колчество за енергийните си нужди? Нали видяхте какво стана с цената на олиото и захарта, когато решиха, че може да се ползват за производство на дизел и бензин? Ще умрем от глад бе хора - тя сега земята трудно изхранва населението си, пък какво остава, ако заместим зърнените с технически култури? Няма на земята толкова плява, че да ни стопли евтино през зимата. Производителите на екобрикети се чудиха какво да правят със своите фабрики-паметници и измислиха пелетите, замислете се преди и Вие да си купите паметници - камини и котли, последна дума на техниката.
Time2Burn - респект за това, че открито сподеделяш кусурите, с които си се сблъскал. Обикновено много хора в такива случаи премълчават и дори продължават да възхваляват стоката с която са се набутали, за да не са само те опарени! :respekt:
denuchi - специалист
газовият котел е най-безопасният уред в къщи! Бъдете сигурни!
може и да си прав, но когато човек е имал неприятни случки и е бил пред фоерверк винаги има едно на ум. нека някой който знае цената на газта в различните градове с каква цена да е сподели да направим сметката колко излиза 1kw. за бургас ангажимента е мой.
ror - специалист
denuchi написа:
газовият котел е най-безопасният уред в къщи! Бъдете сигурни!
може и да си прав, но когато човек е имал неприятни случки и е бил пред фоерверк винаги има едно на ум. нека някой който знае цената на газта в различните градове с каква цена да е сподели да направим сметката колко излиза 1kw. за бургас ангажимента е мой.
http://www.dker.bg/prices_gas.htm
средно 1кВ е 0.085лв (с кондензен котел, ако се вярва на техн.данни)
bibiqn - специалист
По въпроса с екобрикетите ,ето какви произвеждаме в завода в който работя аз.100% пилка от бук няма слама или каквато и друга да е добавка.
http://ludogorie91.com/bg/about/
LazarGanev - "Велик майстор"
Използването на масивната букова дървесина в „Лудогорие 91“ АД е 100%. Започвайки от направата на мебели и завършвайки процеса с направата на брикети и изгарянето на отпадъчната дървесина в паровото стопанство на фирмата. През летния сезон брикетите се предлагат на вътрешния пазар и за износ.
Това са истински брикети, но обърнете внимание на черното - през зимата отпадъците се горят в паровото стопанство на фирмата, а летния добив се продава - явно количеството е нищожно и това потвърждава тезата ми от предния пост.
bibiqn - специалист
Точно така,само през лятото се произвеждат.За количества немога да кажа колко тъй като там работят денонощно ,а аз не работя в него участък на завода.Но на седмица или две по един ТИР се товари предимно за износ работим.Все пак екобрикетите не са ни основното производство.
EDI - майстор
Няма да коментирам постовете по отношение на климатиците, защото наистина не са по темата, но определено някои от колегите не са наясно с машините, тъй като имат някаква бегла предствата от боклучави машини на цени до 1000 лева, неоразмерени правилно.През януари миналата година почти целия месец беше под -10, -15 градуса и гъсти мъгли.Три машини отопляват цялата ми къща, към 80-90 квадрата и точно през този месец за 32 дена платих 128 лева ток за цялостната консумация на етажа.За ноември, от 23.10 - до 20.11 сметката ми за ток е 52 лева.Край.
2v6 - майстор
denuchi написа:
...стига с тези клими тук говорим за отопление с газ. с поред мен си е танто за кукуриго. като сметнем поставените инвестици цената на газта която никой не знае на каква цена ще е утре, все пак си е почти жива бомба у дома. незнам аз лично несъм фен поне на този етап.
Хайде да сметнем! Газифицирането е около 2000 лв - за отопление и топла вода на средно жилище.

Колко са инвестициите за останалите видове отопление?

Това за бомбата за природен газ ли го коментираш?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: