• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Тани написа:
Благодаря за линка. От всички статии , които съм прочел до сега , тази като че ми беше най-полезна.
Там е дадена максималната дължина на тръбата обаче 100 метра и максимална площ от 30-40м2 и
делта t 10градуса...
То във файла пише, че трябва замазка 7 см с пластификатор и теракот отгоре
и 10 см изолация отдолу. Ще ги спазиш ли?
...
При моя вариант като заровя тръбата в изолацията няма да ми трябва голяма скорост.
Посипката е керамзит и дебелината ще е 3-4 см в която ще е положена тръбата захваната за пода със скоби.
...
Керамзита е вид изолация и наистина няма да е нужна голяма скорост и къса тръба,
защото и без това ще пропуска малко топлина. Според мен без допълнително отопление няма да се размине,
дори и 60 градуса да пуснеш през тръбата.
...Притеснява ме само регулирането на температурата. Термопомпата ще топли и бойлера ,
така че няма да може да работи на толкова ниска температура...
Когато има топлоизточник с по-висока температура, температурата на водата към подовото
се регулира с трипътен смесителен вентил и втора помпа.

Принципно е интересна идеята за подово и сух под :?
На мен ми е останала една стая. Май ще пробвам и аз, но с трамбован пясък...
Тани - модератор
Когато правя окончателно подовото ще спазя всички изисквания. Ако имах и изискванията за подово в сух под бих спазил и тях , но сега ще импровизирам. Тези дни ще го почвам , но не съм решил още на колко кръга да е.
2v6 - майстор
Тани написа:
Когато правя окончателно подовото ще спазя всички изисквания. Ако имах и изискванията за подово в сух под бих спазил и тях , но сега ще импровизирам. Тези дни ще го почвам , но не съм решил още на колко кръга да е.
Едно е сигурно - по резултатите от единия вид не може да се съди за другия...
Тани - модератор
Абсолютно си прав, но ще мога да изчистя хидравлините проблеми - те ще са еднакви и при двата случая . От друга страна , ако системата проработи ефективно в сухия под , то при циментова замазка ще работи много по-добре !
evdoki - специалист
Здравейте,
Имам още въпроси относно изградането на инсталацията за водно подово.
-трябва ли дължината на кръговете да е приблизително еднаква, например всекидневна 30-35 кв.м. и баня 4-6 кв.м.
-друг пример, спалня, стаята е 14-16 кв.м. и има 3,5-4 кв.м. легло 2 кв.м. гардероб и т.н. това не влияе ли на "конвекцията" , някакви идеи как може да се поправи това
-как са разполага тръбата за отопление на стъпала, за да се получи приблизително еднаква температура
Засега май е това
2v6 - майстор
evdoki написа:
Здравейте,
Имам още въпроси относно изградането на инсталацията за водно подово.
-трябва ли дължината на кръговете да е приблизително еднаква, например всекидневна 30-35 кв.м. и баня 4-6 кв.м.
Няма проблем да са с различна дължина - там където е по-къс кръга ще трябва да се притвори повече регулиращия вентил. Малките кръгове може да се комбинират в един за по-лесно регулиране на дебита и спестяване на арматура.
evdoki написа:
-друг пример, спалня, стаята е 14-16 кв.м. и има 3,5-4 кв.м. легло 2 кв.м. гардероб и т.н. това не влияе ли на "конвекцията" , някакви идеи как може да се поправи това
Мебелите не пречат - топлината ще се предава през тях, макар и по-слабо. При подовото на конвекция не се разчита.
evdoki написа:
-как са разполага тръбата за отопление на стъпала, за да се получи приблизително еднаква температура
Засега май е това
Стандарти няма, но няма и голям избор - една тръба по дължина през средата на стъпалото. По интересното е как ще преминава тръбата от стъпало на стъпало... май не си заслужава.
Тани - модератор
Относно мебели и подобни върху подовото - ако е електрическо е проблем , защото се получава повишаване на температурата и евентуално повреждане на подовото. Дори да не се повреди си плащаш за изразходената енергия , която така и не си използвал. При водното подово обаче не е така! Ако флуида не може да отдаде топлина поради достигане на температурата на пода , той просто продължава по тръбата и отдава енергията където може . В най- лошия случай - при пълно покриване на пода входящата и изходящата температура на течността ще са еднакви и ти на практика нищо не губиш от загряването на водата!Това е съществено предимство на водното подово пред електрическото - равномерното разпределяне на топлината - само там където е необходимо!
filmatoplo - майстор
При водното подово с температура на водата 45 градуса пода се нагрява до 28 градуса .Няма проблеми .
Vesbg - помощник
2v6 написа:
Принципно е интересна идеята за подово и сух под :?
На мен ми е останала една стая. Май ще пробвам и аз, но с трамбован пясък...
Здравейте, регистрирах се вчера и пиша за първи път.
Виждам че идеята за трамбован пясък се родила вече.
Имам идя върху тръбите да сложа мокър пясък, после да го валирам с валяк за райграс например, и отгоре да сложа ламинат.
Проблема е дали ще успея да наредя ламината без да разваля пясъка.
Чаро - Акълия
Vesbg написа:

Здравейте, регистрирах се вчера и пиша за първи път.
Виждам че идеята за трамбован пясък се родила вече.
Имам идя върху тръбите да сложа мокър пясък, после да го валирам с валяк за райграс например, и отгоре да сложа ламинат.
Проблема е дали ще успея да наредя ламината без да разваля пясъка.
Какъв е смисъла?
Мъкнеш, има влага...
Каква цел гониш, за да не сложиш циментова замазка?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: