• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joropet - напреднал
Привет 2v6,

Отговарям и питам:

1. Има ли смисъл от термостат при положение, че температурата в помещенията не може да достигне и 20 гр?

2. ОК, но ако го направя няма ли да вдигна разхода? Продължавам да засичам и ми се изправя косата вече за 24 часа тоя кютук изразходи 27м3. Всъщност вече го спрях и си пуснах климатиците.

3. Днес чакам човека да дойде и ще говоря и за това с него. При минимална мощност 9 - на колко да го намали според вас? Вчера не ми отговори никой за максималната-ще съм ви благодарен ако ми кажете и за нея на колко да се намали/.

4. Имам наблюдения, че котела не работи непрекъсното 10,15 мин, а най много 2,3 и после изключва.След около 30 секунди се включва и т.н. Направи ми впечатление също, че някои радиатори са различно топли при оставен кран на 4, това обаче май се оправи след като ги врътнах на 5. Бях се заблудил :x , че като вдигна глидерите едва ли не ще стане Африка и сложих крановете на 4.

Не знам - писна ми вече, жена ми ще ме гони от вкъщи заради смотаното отопление. :-D . Благодаря ви за помощта, надявам се да излезна от положението най-накрая.

Поздрави,
Жоро
Takezo Sensey - модератор
joropet написа:

.

Направи ми впечатление също, че някои радиатори са различно топли при оставен кран на 4, това обаче май се оправи след като ги врътнах на 5. Бях се заблудил :x , че като вдигна глидерите едва ли не ще стане Африка и сложих крановете на 4.

Поздрави,
Жоро
Бате Жоре ,при термовентилите - степените значат долу горе това :

* = 5 градуса
1 = 10-12 градуса
2 = 12-14 градуса
3 = 14-16 градуса
#= 18-20 градуса
4 = 20-22 градуса
5 = 22-24 градуса
макс = 26-28 градуса

Демек , на 4 вентила ще ти затвори радиатора при достигане на температура в стаята около 20-22 градуса...Но това в повечето слуяай не става и не само при теб ...

На 5 или макс . - 22-28 , но това не ти помага за затопли повече :idea:
Без значени е на коя степен си температурата на водата и радиатора една и съща :idea:

Вентил служи да се намали разхода на вода , в твоя случай - което повечето пъти помага .
Аз препоръчвам (глей само как ся пак ше ме погнат )да държиш вентила на 3,5-4 , така намаляш разхода на вода , и повишаваш температурата.
ror - специалист
takezo написа:
Аз препоръчвам (глей само как ся пак ше ме погнат )да държиш вентила на 3,5-4 , така намаляш разхода на вода , и повишаваш температурата.
:lol: е само това не бех чел по форумите бате
LazarGanev - "Велик майстор"
Жоре, не ми отговори на въпросите.Начертай системата върху архитектурната подложка и означи дебелината на тръбите. Напоследък при монтаж на котли в ново строителство постоянно се сблъсквам с проблеми като твоя. Но първо покажи схемата за да я видим. Колкото до въпроса за "скопяването" - Рмин=9, Рмах=10 или 12. От повече няма смисъл при тебе.
joropet - напреднал
Лазаре,

Прилагам ти плана, моля да ме извините за качеството. Ако дебелинита се мери по външен диаметър, то след като мерих с шублер излиза, че от котела до колектора върви тръба с диаметър 2 см, а натам(след колектора) 1,6 см. Всеки радиатор е на отделни разклонения на колектора.

Pmin е мин мощност, а Pmax е макс мощност, така ли?

UPD: Мощността на котела е намалена, както следва
Мин-2 мбр, което е малко под 9 kw
Макс - 4,6мбр, което е малко над 13 kw

Чакам резултати. Прави впечатление, че котела от около 15 мин работи, без да изключва и още не е достигнал зададената температура от 60 гр. Има ли смисъл да се проверява темп и състав на изгорели газове? Човека си беше забравил урутката, с която прави анализа на горното. Иначе пламъка в камерата е син.

Поздрави,
Жоро

Прикачен файл

plan.jpg
plan.jpg (209.76 KиБ) Видяна 5726 пъти
Мощностите са ти добре, но нали максималната беше 24 и щеше да я сваля на 20кВт? Кога го направихте това? Както и предполагах същата груба грешка я има и в твоята инсталация - тръбата между котела и колектора трябва да е минимум ф25, а при тебе е ф20. Там е най-големия проблем - трябва да я подмениш. Добре, че поне двата радиатора в хола са на отделни линии.
joropet - напреднал
Доколкото разбрах от твоя пост, макс. мощност трябва да е 10-12 кw. От такава настройка тръгвам.

Имам малка грешка в измерванията на тръбите. Тръбата от котела към колектора е с диаметър 2,5 см, а тази за БГВ е 2 см.

В момента котела работи непрекъснато :idea: , това ли е режима на модулация или не му стига мощност? Прави ми впечатление, че след като се пусне БГВ, котела успява да стигне над зададената температура, а в последствие гасне и почва да работи на темепература с 1-2 градуса под зададената. Какво мислите?
joropet написа:
В момента котела работи непрекъснато :idea: , това ли е режима на модулация или не му стига мощност?
Това е режимът на модулация - при доближаване на зададената температура котелът си намалява мощността за да не изгасне.
joropet написа:
Прави ми впечатление, че след като се пусне БГВ, котела успява да стигне над зададената температура, а в последствие гасне и почва да работи на темепература с 1-2 градуса под зададената. Какво мислите?
В режим на БГВ котелът работи на максимална мощност и с максимална температура, независимо от ограниченията в режим на отопление. Щом като и диаметрите са нормални, сега не би трябвало да имаш проблеми. Може да се наложи само да притвориш някой секретен кран на изхода на радиаторите. Наздраве за всички Антоновци! :partyman:
Takezo Sensey - модератор
ror написа:
takezo написа:
:lol: е само това не бех чел по форумите бате

Що ти какво не разбра :?:
kireto1 - специалист
LazarGanev написа:
Master_Kenobi написа:
Лазареее, къде си!
Тук съм, ида, ида :) !
joropet, котелът ти е хубав, но системата насреща издиша! Минималната мощност на котела е 9кВт, а насреща имаш 5кВт радиатори - нормално е да прегрява и изключва, преди да е достигната зададената температура След това пак включва, за да си изпълни заданието и пак прегрява и т.н. Послушай takezo и другите и няма да имаш проблеми. Ако двойно увеличиш броя на ребрата ще си по-близо до истината от сега. За да е икономичен газовият котел трябва да работи колкото се може повече време на минимална мощност, с редки прекъсвания. Важното в цялата работа е инсталатора да може да осигури условия за това. :wink: Понеже постоянно получавам такива въпроси за завищени сметки за газ, включително и в други форуми, ще кажа за кой ли път, че за големия разход най-голям принос има некадърно изчислена и изградена система, после изборът на неподходящ по мощност (голям) котел, "икономия" на средства за подходящ термостат и програматор.
Направих си труда да се обадя на двама клиенти, първозимници, които чувствам по-близки и сметнах, че няма да се сърдят да споделят първи впечатления от отопление на газ. И двамата са с двуконтурен газов котел 20-6.8кВт с програматори
Първият клиент е младо момче, несемеен, нов апартамент с 3 панелни радиатора и лира. Сметка за ноември 42лв (отоплява след 10 ноември), за декември утре ще ходи да плаща и ще ми звънне да ми каже цифрата. Аз за там се притеснявах, защото апартаментчето е много малко и няма как да се развие по-голяма система.
Втората клиентка (каквам клиентка, защото жената движи нещата :) ) е с панелен изолиран и с хубава дограма апартамент, четири членно семейство с големи деца, гимназисти, много разход на гореща вода, а в кухнята няма нищо на ток - всичко е на газ (и фурната). Има четири големи панелни радиатора. Сметки за ток за ноември и за декември - по около 50лв. Питах я колко е сметката за ток - около 45лв каза, но това е заради пералната и хладилника, който е стар.
Много са доволни и двамата, и аз заедно с тях.
//Добавено:
Окуражен от задоволството на двамата клиенти се обадих и трети, чийто котел (същия, като на пъвите двама) е пуснат на 15.12.2008. Апартаментът е панелен, неизолиран, с нова дограма и присвоена тераса, 4 алуминиеви радиатора (около 10кВт общо). Сметка за втората половина на декември, когато беше студено и почивахме в къщи - 38лв (отопление и топла вода, без готвене).
Аз нямам газ, не мога да споделям лични впечатления :sad:
Да добавя, че и тримата клиенти са хора, които разполагат и не обичат да се ограничават откъм комфорт, т.е. не стоят на студено - температура 21-22°С. Всичките са си взели препоръчания от мен термостат за да икономисват, когато не са в къщи, както и нощно време - температура 16-17°С

Колега това сметка за ток ли е или за газ 38 и 50 лв
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: