• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
Ясно, благодаря.
tyrnokop - специалист
Реших да рискувам и закупих въпросната мека мед, бойлера и всички други компоненти.
Изображение
Тук е показан каналът за медните тръби и двужилния кабел за термодатчика.
За да го направите са ви нужни минимум два инструмента: ракета(ъглошлайф, виявица или както му казвате) и
къртач (ударна бормашина, drill hammer).

Изображение
Без този инструмент, наречен тръбогиб сте обречени на пълен провал, ако по трасето си имате гънки
(тръбно трасе без гънки няма). Добре е да знаете и в никакъв случай, повтарям в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не си
купувате тръбогибите от 10 лв в Praktiker. Каналите са им некачествени. Може да си затворим очите, че сгъвката
става вълнообразна, но не и че задират в медта и БУКВАЛНО я късат.

Изображение
Показано е как изглеждат тръбите, положени в "ложето" си.

Изображение
Реших да се пробвам с ф12 мм.
Засега толкова. Когато достигна следващ етап на проекта ще пиша пак.
Antonii - майстор
Колега, кабела най-добре го пусни в гофрирана тръба, че ако трябва да се сменя или да се добави допълнителен такъв става сложно.
tyrnokop - специалист
Колега, кабела най-добре го пусни в гофрирана тръба...
Така съм направил.
Скоро предстои да почвам навръзването на другите компоненти. Ако се сещате нещо, което би ме затруднило (правя за първи път такова чудо), ще съм благодарен да кажете.
tyrnokop - специалист
Колеги, време е да закачам бойлера.
Имам следните въпроси:
1. Меката мед съм я докарал на 1 м от входа и изхода на серпентината. Този последен 1 м смятам да го направя с PVC тръба с алуминиева вложка. Редно ли е това?
2. Колектора ще го провесвам на парапета на терасата. Смятам да направя връзките към входа и изхода му с две парчета мека мед и тези две парчета да свържа към останалата част от трасето чрез гъвкава стоманена тръба. Такава каквато използват при газовите инсталации. По такъв начин хем ще обирам всякакъв вид вибрации, хем ще постигна промяна на градуса на колектора според сезона. Необходими ли са ми някакви специфични фитинги или инструменти?
3. Пропилен гликола трябва ли да го разреждам в точно определено съотношение с вода?
Благодаря.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Колеги, време е да закачам бойлера.
Имам следните въпроси:
1. Меката мед съм я докарал на 1 м от входа и изхода на серпентината. Този последен 1 м смятам да го направя с PVC тръба с алуминиева вложка. Редно ли е това?
2. Колектора ще го провесвам на парапета на терасата. Смятам да направя връзките към входа и изхода му с две парчета мека мед и тези две парчета да свържа към останалата част от трасето чрез гъвкава стоманена тръба. Такава каквато използват при газовите инсталации. По такъв начин хем ще обирам всякакъв вид вибрации, хем ще постигна промяна на градуса на колектора според сезона. Необходими ли са ми някакви специфични фитинги или инструменти?
3. Пропилен гликола трябва ли да го разреждам в точно определено съотношение с вода?
Благодаря.
Защо едната тръба не е изолирана :?

Защо искаш да използваш тръба с алуминиева вложка :? (не са PVC, а PE или PEx :wink: ) Фитингите са им с малка проходимост и ще увеличиш и без това голямото съпротивление :!:

Какъв пропилен гликол си взел? За колко градуса? Ако е 100% разреждаш 1 л пропилен гликол с 3-4 литра вода :idea:
tyrnokop - специалист
Защо едната тръба не е изолирана Confused
Исках да покажа системата в момент на правенето, затова съм постнал такава снимка. Вече и двете тръби съм ги изолирал и съм сложил замазка и теракот.
Защо искаш да използваш тръба с алуминиева вложка Confused (не са PVC, а PE или PEx Wink ) Фитингите са им с малка проходимост и ще увеличиш и без това голямото съпротивление Exclamation
Входът и изходът на бойлера не са разположени отстрани, а отзад т.е. към стената, за която ще захвана бойлера. Освен това мястото за монтаж е много кофти и си мислех вместо да навръзвам колена и тръби да пусна една PEX тръба и всичко да приключи.
Какъв пропилен гликол си взел? За колко градуса? Ако е 100% разреждаш 1 л пропилен гликол с 3-4 литра вода Idea
Все още не съм закупил гликола.
Antonii - майстор
За връзката с бойлера спокойно можеш да използваш и стандартна мекавръзка.
tyrnokop - специалист
Да разбирам че използването на PEX тръби няма да е проблем?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: