• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Е що да не ги въртя по вертикала като тоя ъгъл също се променя през деня и през различните месеци и сезони?
А за това че не са вакуумни още по зле за тях ако е верно това дето казваш, защото аз ще ги правя вакуумни.

Ето ти разни схеми за Слънчоледи :-D
http://www.redrok.com/electron.htm
pipbel - майстор
Petyr
управлението изток-запад не е толкова важно, по-важен е наклона на юг
Съгласен съм с това дето казва адаша.
Зурлата да върти по хоризонтал , аз по вертикал па да видим :-D
В тая връзка изчислих че средния оптимален наклон на плосък панел за отоплителния период само (Окт- Март) е 56 градуса.
Смятате ли че лесно би могла да се направи система като нарисуваната по-долу - от Април до края на Септември панелите да лежат на покрива ми (който е 25 градуса), а с еднократна промяна на поддържащата стойка после да станат на 56 градуса.
Прави ли се някъде и как би могло да стане на практика ? :?
Щифтове нещо, удължители и т.н. Има ли готови такива регулируеми стойки на пазара ? :?:
Идеята е да се максимализира усвояването на зимното слънце естествено, но с много по-малки главоболия отколкото го е замислил Zurlata, който смята да конструира нещо подобно на купол на танк, само дето ще стреля по слънцето..... :-D

Ей, хубава тема стана :cool:

Прикачен файл

Resize of Solar.GIF
Resize of Solar.GIF (14.69 KиБ) Видяна 5311 пъти

Прикачен файл

optangimage43_12_59_n_27_54_59_e_varna_588.png
optangimage43_12_59_n_27_54_59_e_varna_588.png (3.39 KиБ) Видяна 5311 пъти
romanpm - майстор
emil_v r написа:
Добре бе Зур , върти ги , но обещай заради нас , че ще ги въртиш само по хоризонтал .
Поне по вертикал ги остави и не ги върти. :prayer:

Още един трик от антенните с/ми , нема да го одобриш , но да те подсетя
- правиш два колектора разл. насочени ... и се превключват според пол.на слънцето .
Пак ти пиша Вакуумните не са вакуумни ! Това е търговска илюзия.

Понеже повече от мен се интересувате дайте ми линк евент. с некакви системки малки като за тераса .
У София видях една с панел под 1кв.м. !
Говоря за топла вода естеств.
Купихме преди няколко дни нови , но залежали колектори с бойлери производство на "Лъч" Стражица която вече не съществува , каква изненада беше че са хоризонтални т. е. с широкото нагоре виждат се изводите и веднага се сетих че са идеални за под парапета на тераса 165Х95 см са

Прикачен файл

Колектор лъч.JPG
Колектор лъч.JPG (52.87 KиБ) Видяна 5312 пъти
emil_v r - майстор
Значи аз от тия с/ми не разбирам - признавам си , и опит нямам с тях .

Ром. по- малко панелче гледах , това такъв панел ли е ,
питам с извинение , и нали трябва да е с една плоскост от радиаторът .
Сега лятото слагам една кофа и я прави вряла , така че гледам да е нещо малко /незабележимо , за да не ме вземат комшийте за луд
:-D
Знаем че всеки който се различава малко -...
Zurlata - специалист
pipbel написа:
Зурлата да върти по хоризонтал , аз по вертикал па да видим :-D
А бре къде съм казвал че ще въртя само по Хоризонтала, нещо не сте ми доскивали потовете ще въртя по X и по Y, и по двете!!!!!!!
Купол на танк , ша ма скъсаш :lol: , е голям кютук ще е , баджанака ще направи някъв лагер към 1.5 метра диаметър , в цеха му има желязо бол!
Неска обсъждахме със жената, и баджото ме подкрепяше морално , да сваля покрива на къщата да стане равна, и много обсъждане и обяснения ама засега има зелена светлина убедих я(златна жена бе ееей :-D ) , та за бетоонната плоча да хващам колектора и механеките, мисля да го права около 6 х 6 метра, тряя права и някви разсейватели на вятъра около него че га задуха силно да не ми отнесе тавана , да спя под звездите
ronik - специалист
Zurlata написа:
да сваля покрива на къщата да стане равна,
36 квадрата колектори и каквото ти остане горе си направи мансардни стаи. Тамън ще пазят завет от север.
В една от стаите Зурлата седнал на командния пулт за управление на слънчевата система и през шпионските сателити на НАСА, следи движението на небесните светила. :-D :wink:
Zurlata - специалист
Ейййй, заеби вие за мезе ме взехте, ама за мезе тряя и винце!
Абе сериозно ви приказвам за това да махна покрива, и без това горе има само боклуци, и моята лабораторийка :-D , със жената неска цял ден обсъждахме и и доказвах , с ръкомахания и скици колко много имам нужда да счупя покрива ! (гредите мога ви ги продам да се греете зимата на дръвца :lol: )
Iliev Labs - специалист
Някъде в нета имаше за някакъв китаец, който правеше панели с бирени бутилки. Някой сеща ли се?
Що на покрива бе Зурла? На двора нямаш ли слънце?
Не стига че ще стоиш на студено, но и ще ти капе!
Petyr - специалист
Зурлата, а мислил ли си да въртиш нещо по-леко в което не циркулира вода. Например един огромен светлоотражател, приличащ на сателитна чиния, който следи слънцето, а във фокуса му да сложиш топлообменник?
rulom - модератор
Баси, вие тук съвсем го ударихте на извънземни технологии :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: