• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
2V6 Камината ми е 20 квт 16+4 купена от Дявач.
Направих приспособление за безавариино гасене на огъня в камината ако водата във ризата се загрее над допустимото (обяснил съм го в темата) и сега мога без притеснение от авария да вкарвам работата на камината в режими които според предписанията са абсолютно забранени (спирам циркулацията, ще слагам термо глави по радиаторите)
Като цяло имах проектирана отоплителна система с котле на газ (38 квт), в последствие реших да си сложа и камина, която освен за хубост исках и да помага на котела (добре че я сложих, още не са ни пуснали газта и се отопляваме само на дърва) Момчетата които ми монтираха инсталацията ми вързаха и камината, но самите те ми казаха че се занимават с котли и по-рядко с камини...
Сега осъзнавам, че двата уреда имат различен начин на работа и е трудно да работят едновременно без да си пречат.
НАПР:
1. Ако съм на газ, препоръчително е да имам термо-глави на радиаторите (за икономия, пък и за комфорт) но при камините е забранено ... аз ще си сложа за другата зима
2. Спирането на циркулацията в камината също е опасна но ако съм на газ, а камината не е запалена считам че ще е добре да се затворят кранчетата на камината, за да не върти водата и през водната риза (въздуха който минава през камерата ще се загрява от в. риза и ще изфирясва през комина)
Не смятате ли че е досадно вечер да отварям крановете, да си пускам камината, а сутрин когато вече е студена да ги затварям, за да нямам загуби. Предпочитам това отваряне затваряне да го прави автоматика. Тази автоматика ако откаже би могло да стане БУМ ... та за това потърсих начин, и го намерих как да обезопася на 100 % камината си. Ще се САМОЗАГАСИ ако забравя да отворя спирателните кранове и я запаля
Т.Е. смятам, като ми пуснат газта, да настроя котлето да загрява водата в системата ми до 30-40 градуса, на камната ще монтирам термо вентил който да прекъсва циркулацията през нея ако температурата във водната риза е по-малка от 60 радуса (в момента спирам помпата с термостат, но тя е обща и за двата уреда, ще го махна когато включа и котела) . вечер като се прибера ще си паля камината, която да дозагрява водата до 60 град. Напълно възможно е ако радиаторите ми са с термо глави + спирането на циркулацията, камината да почне да прегрява. С моя метод, при евентуално прегряване ако камината дигне 95 градуса автоматично ще изсипвам върху огъня 50-100 грама вода или колкото е необходимо, пламъка утихва и готово, автоматичен регулатор на горенето :lol: , а аз си спя спокойно :oops:
Антонии, ако вкарам прегрятата вода в канала, доста дълго време камината, докато и падне температурата, ще се тресе, бълбука, свисти защото огъня си гори (хем харча дърва, хем децата плачат, пищи жената)...мани мани
dalgia - специалист
За IVO-HD .
Това с гасенето е и умно и не е.Т.к си правил изпитанията на студено и си греел с котлон , клапана ти е изхвърлил 100гр. вода.Това се дължи на факта , че импулсната тръбичка която мери температурата веднага се е оладила и е затворил.При реални условия ще седи отворен докато не се охлади до градусите които позволяват затварянето му.Не знам колко му е диферента.Та тогава едвали ще имаш 100гр. можеби литър.И вече има необходимост от сифон.А да не говорим ако попадне боклук и не затвори , което често се е случвало.А както си го зазидал мога само да те ужаля какво те чака.
ivo-hd - специалист
Написал съм го - под камината имам влагоустойчива замазка и отвор към мазето. Отвора ми е с Ф110 и има двойна функция:
1. през него ще изтече водата в мазето ако отнякъде се появи теч по камината
2. през дупката компенсирам въздуха изхарчен от камината с въздух от мазето. :-D
До помпата имам филтър, за половин година съм го чистил 1 път, почти нямаше боклуци - така че незатварянето на клапана поради попадане на буклуци в него го изключвам!!!
Естествено, че тествах камината и с реално подгряване - работи, стоте грама ги изхвърля при реално прегряване а не с котлона...!!! Качвам ви снимка за да видите откъде взех идеята, така че не гадайте, на теория е едно а на практика друго - само че вместо клапан по налягане (както е на снимката) монтирах предпазен термо-клапан.

Прикачен файл

107_1.jpg
107_1.jpg (56.2 KиБ) Видяна 6223 пъти
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 2:00 pm, променено общо 9 пъти.
ivo-hd - специалист
ОК. момчета уморих се да го обяснявам че работи, а вие да не вярвате - можете и сами да си направите въпросната схема и да пробвате - нали този сайт е точно такъв -НАПРАВИ СИ САМ.
Взимате камерата която ви предстои да вграждате:
1. Монтирате на студената нитка термо-клапан (предварително изтестван за изправност с котлон !) осезателя за температурата напъхайте вътре в ризата, обикновенно на ризата има фабричен отвор за обезвъздушаване, опитайте там, но може и да не влезне - дълъг е и може да опре във долната страна на ризата. Ако не стане там сложете го контактно върху ризата захлупете го с топлоизолационна вата и мисля пак ще отчете правилно.
2. Напълнете ризата с вода догоре.
3. На топлата нитка навиите предпазен вентил за налягане (3 бара)
4. На изхода на термо-клапана редуцирате до 1/2 цола и сложете папарче около 1м. от тръбите като за радиаторите 1/2 цола -лесно се гънат
5. пробивате отвор в корпуса на камината (който после можете да заварите ако нещо не ви допадне резултата от теста, клиента няма и да разбере кви сте ги вършили)
6. Заврете свободния край на тръбата в отвора на корпуса, гледате да е насочен към дървата.
7 Палите и чакате резултата.

На 95 градуса клапата ще открехне и ще позагаси пламъка, горния клапан ще ви пази от БУМ в случай че налягането се вдигне на 3 бара, за всеки случай си пригответе една кофа пясък.
Напълно безопасно е, ако някой се престраши да опита - нека да сподели после или ако почерпи по бира няма да откажа. :-D :lol:
УСПЕХ! :wink:
ТОВА Е ОТ МЕН!
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 2:03 pm, променено общо 3 пъти.
Time2Burn - специалист
Ок, само дето клапана за налягане се слага на топлата вода, непосредствено след изводите от камината. На студената вода ще се появи след разширителния съд и мисля че няма да е ефективен...
А и не е задължително клапана да отваря на 3 бара... това се определя от доста фактори, етажите на системата, налягането в системата типа на системата... че има и още фактори.
ivo-hd - специалист
Сега ще го поправя. :wink: поне чети внимателно - за теста може и въобще камерата да е откачена от отоплението и пълначката - може да го направиш на двора, без разширители и пр. При мен клапана е на 3 бара, ако е по-малко, 2,5 например, ...хмм... би могло да отвори преди термо клапана и да развали пробата - не зная
При мен и двата клапана са монтирани горе, както Антонии отбеляза рискувам да вкарам пара в камината но, не съм чувал да има пара с 95 градуса - на толко клапана отваря...
Ако ще пробваш навържи джаджите както сметнеш че е най-правилно и после сподели за резултата
ivo-hd - специалист
Подмених името на темата, сега вече отговаря на съдържанието. :wink:
Antonii - майстор
Тази възможност за спиране на циркулацията презводната риза на камината просто трябва да го забравиш.
Това е недопустимо за уреди работещи ствърдо гориво :!:
По този начин сам си вкарваш уреда в авариен режим, с други думи той ще си работи така постоянно. Това което ще постигнеш е смяната на камината след 1-2години.
За да не спира циркулацията се използва серпентина на бойлер през която си върви постоянно, същата работа върши и някоя лира която не се спира никога.
Отностно съгласуване работата на газовия котел и камината нещата са сравнително лесни и всеки грамотен топлотехник може да ти свърши работа, но е трябвало да се помисли още в началото при монтажа на съоръженията.
Това за което се сещам на първо четене е втора помпа, но трябва да се види разводката на инсталацията.
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
... та за това потърсих начин, и го намерих как да обезопася на 100 % камината си
...
Значи имаме наистина минимална вероятност хола да се напълни с парчета стъкло, огън и жупел заради водата в огнището. Това автоматично означава, че нямаш 100% безопастност.

За спиране на циркулацията през камината (когато не се използва) е достатъчен един кран на връзката към студения щранг на системата.

Кранове между изхода на камината и топлия щранг ще ти създават само неприятности.

Това 4 в модела на камината какво значи? Мощност на водния нагревател ли? Колко литра вода има в него?
ivo-hd - специалист
2v6 "20 квт 16+4" исках да кажа че общата мощност на камината е 20 квт, 16 квт е мощността на водната риза, 4 квт камината излъчва през стъклото и повърхността на горивната камера...обикновенно така го пишат производителите
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: