• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Е да де, ама човека е доволен, факт :!:
Пода се решава лесно - добавя се 5 см фибран на тавана на мазето и готово.
Не знам за бурканите и мезето, ама не ти трябва хладилник в тоя случай, a и виното/бирата/ ракията винаги ще са годни за моментална консумация :-D
Iliev Labs - специалист
Гледам хубава тема за консултаций, та да попитам и аз.
Купих си къща на село и има кладенец. Сега имам възможност да купя и съседният парцел, който също има кладенец. Кладенците са на около 30 метра един от друг. Но пък и другият съсед също има, пак на около 30 метра от мен и на около 50 от този, дето се продава. Та въпросът ми е: Ще успея ли да ползвам тези кладенци за термопомпа и какъв е рискът?
Моят кладенец преди години е ползван за поливане и е пресъхвал за по няколко часа. Съседът не го ползва за поливане и твърди,че винаги има вода. За въпросният, който се продава не знам нищо, освен че е на не повече от 15 години. Моят е от 1932.
Чаро - Акълия
AntonBM написа:

Filmatoplo, наистина става и само с 1 сонда, но не го препоръчвам на никого. Постепенно се охлажда сондажа и спада COP-a. През зимата почти сигурно ще го замръзиш. Ако за късмет през кладенеца минава подземна река все пак - може. По-чистото решение е 2 сондажа. Argento ги е кръстил отворена система, но това не е много коректно. Вярното име е "сондажна двойка", но съм го срещал кръстено и по други начини. Под земята водата намира пътя между 2-та сондажа и на практика системата не е съвсем отворена. За да се помогне на водата да намира този път, в горната част на кладенците се слага тапа (напомпена гума от кола). Така сондажа от който се черпи е на подналягане, а този в който се изхвърля е на надналягане – тази разлика в наляганията помага на водата да затвори кръга. Разликата във височината на водните стълбове също помага.
Антон, от къде ги вадиш тези размисли :?
Не искам да се заяждам , но информацията е меко казано подвеждаща.
Всяка кадърно направена машина (ТП) има защита против замръзване. Настроъва се от контролера, но на машините които съм пипал е до 2гр. Дори да се преработи/изолира има и защита при ниско налягане в изпарителя. Ако и там се пипне,може и да се получи нещо.
При машините проектирани за затворена система е друго, но в случая се меко казано неподходящи.
Та идеята е, че термопомпа в един сондаж, спира да работи според обема на сондажа и температурата му, но във всички случаи за часове, най-много дни. Говоря за сериозни машини, над 7-8киловата.
Друго, един сондаж става ако водата е с течение(склон, подземна река...) и има някакъв естествен обмен. Това е рядко явление и не си заслужава финансовия риск.
Ако сондажа е преминал през два слоя подпочвени води, тогава става. От единия се черпи, в другия се връща. Двата слоя се разделят със споментата от теб въздушна възглавница. Това е много трудно за изпълнение и дори рисковано. Тук обаче от хладилна техника навлизаме в хидрогеологията.

За отворена система, са необходими 2 сондажа/кладенци. И двата трябва да са "хванали" водна жила- водоносен слой. Има някакви противоречиви изисквания за отстоянието им един от друг.
Водния стълб има пренебрежимо отношение към постоянния дебит или възможността за поемане на даден сондаж. Не трябват тапи и гуми.
Защо е необходима, когато мога просто да завърша сондажа с преход на резба и капа с уплътнение:?

Ако не вярваш, ела ще ти покажа. Това е попивна сонда, която сам правих, и поема около 30м3 вода на 24часа в момента, без да променя нивото съществено( в рамките на 10-20%).
Двете сонди са на отстояние около 30м ( не съм го мерил) и с еднакво ниво.

Илиев,
при подобен на твоя случай, излезе проблем. На стар кладенец (60 годишен, неползван около 30години) му намаля значително дебита. Лятото при монтажа на системата имаше вода бол и уверението от собственика беше, че това е най-малкия проблем. Миналата седмица ввода - йок. И там се доказа, че фабрична машина, без бъгване, не може да работи в един кладенец. Кладенеца не е с голям обем, но е десетократно по-голям от моята сонда. Пробвахме дори да връщаме част от водата, за да има някакъв прилив .
Последна промяна от Чаро на пет ное 13, 2009 1:06 pm, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Остават още малко неща за уточняване.
1. Какво искаш да топлиш? Колко голяма къща, как е топлоизолирана и т.н. Нужно е за да се уточни каква мощност трябва да е помпата.
2. Колко може да се черпи от кладенците без те да пресъхват, когато водата се връща в един от тях? Вариантите от кой ще черпиш и в кой ще връщаш са няколко. Тук е най-добре да се консултираш с геолог или да направиш експеримент – включваш помпата и почваш да пълниш другият кладенец – замерваш дебита и времето за което пресъхва кладенеца (ако изобщо пресъхва).
3. Каква е температурата на водата?
Ако не искаш да ангажираш съседа с твоята инсталация е най-добре да биеш един сондаж на 5-10 метра от кладенеца. Той да е по-дълбок от водоносния слой поне с 10 м. и от него да черпиш, а в кладенеца да връщаш.
AntonBM - специалист
Чаро, не разбрах с какво не си съгласен.
Термопомпата може да има защита от замръзване, но тя може да работи и с антифриз, когато е затворен кръг минаващ през един сондаж. В този случай тя може да замрази водата в кладенеца. Може да се смъкнат и тръбите на фреона в сондажа (изпарителя). При работа с антифриз защитата от замръзване се сваля до точката на замръзване на антифриза. Защитата по ниско налягане също може да се настрой на каква стойност да се включва т.е. да се смъкне до стойност достатъчна да изпраща топлоносител способен да замрази кладенеца.
Относно капата с резбата, може да го направиш и така, но губиш от това, че ще пускаш връщащата се вода от високо в попивният кладенец. Ако свалиш тръбата до по-ниско се намалява изискването за разполагаем напор на циркулационната помпа на външният кръг. Пък и с автомобилна гума става лесно и евтино.
Iliev Labs - специалист
Бих отоплявал и оранжерия :-D
Парцелът е декар и половина и ми го дават за 2500 лева. Това обезсмисля още един сондаж. Знам че трябва да сложа помпа и да почна да преливам от единия в другия. Това мога да направя и без да купувам парцела, само експеримент. Най-много ме притеснява, да не стане беля с кладенеца на съседа, който си го ползва и сега. И от новия към стария или обратно?
AntonBM - специалист
Не би трябвало да се объркат нещата на съседа. Все пак ти ще връщаш водата обратно в земята и е доста трудно да пресушиш неговият. Щом искаш много топлина (оранжерия), трябва да направиш пробата с дебита. Грубо казано ти трябва по 1 кубик/час за 10 kWh топлина.
filmatoplo - майстор
Не може ли да смуче топъл въздух от мазето а да издухва студен въздух навън , а самото мазе да си вентилира към стълбището и от там да взима нужен въздух или въздуховод от тавана където би имало по топъл въздух избягал от плочите .
AntonBM - специалист
Може... всичко може, но това е опит да се ебе дявола. Нали въздуха, за да стигне до външното тяло и той да го изхвърли:
1. идва от вън и е студен.
2. затопля се по пътя, но от какво? От топлината на къщата – т.е. изстудява я.
Да взимаш топлината от въздух, който изолира къщата от външният не е много мъдро.
П.П. Има други тарикатски начини. Примерно: Външното се монтира на комина на ВиК инсталационна шахта. Хората си вентилират баните и кенефите и изхвърлят топлина на вятъра – външното я лови.
Чаро - Акълия
Имах предвид, че няма нужда от тапи и гуми, ако е хванат водоносен слой.
Спирам до тук засега. :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: