• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Лазаре клещите посиняват даже фитингите повече от горелката и аз се очудих .
filmatoplo - майстор
За Инп , да Отворени - Помпени инсталации колкото щеш има . и може да се направи изцяло да работи и без ток и със медни тръби .
2v6 - майстор
inp написа:
А сега по съществото на темата: моята бедна техническа мисъл :idea: се спря на следния вариант, който разбира се може да се окаже само в сферата на научната фантастика (спецовете да си кажат тежката дума):

1. отворена система с принудителна циркулация;
2. разположение на тръбите, позволяващо естествена циркулация макар и на част от системата при спиране на тока;
3. медни тръби с оптимални диаметри.

Възможно ли е?
Естествена циркулация ще има и през по-тънки тръби щом радиаторите са на по-високо от котлето, просто ще е по-слаба - няма да може да се вдига максимална мощност.
Ако се придържаш към описаната от мен схема и принудителна циркулация с помпа за горните радиатори ще са предостатъчни медни тръби ф15х0.7 (4.8 лв/м), а за тези на първия етаж ф18х0.7 (6 лв/м).
filmatoplo - майстор
С трици маймуни - изведи тръби около 50 санта от камината до колектори и от там с тръбички фи-16 с алуминиева вложка пусни щрангове - абсолютно са достатъчни да захранят по 2 радиатора по вертикала . Отклоненията за по долния етаж ги правиш с тристрани ракорни тетки фи-16 . Обаче купи помпа -110 лева, юпиес - 100 лева , и тръба фи-16 по 0,80- 1 лев метъра - под 100 метра ще иде . Няма да стане - ха ха пълно е с така направени парна и си работят с години без проблем и то с котли от 25 киловата .Имам много снимки даже. :)
inp - напреднал
Започнах изграждането на инсталацията - отворена с принудителна циркулация. Имам въпрос относно диаметъра на тръбите от камината (18 кВ на водната риза на Прити) до колекторната кутия. Колебая се между 22 и 28 медна тръба.

Камината е на първия етаж и изходите й са 1 цол. Щранговете тръгват от нея и се качват направо за втория етаж, като преди да стигнат колекторите на 2 етаж има тройник за отклонение към бойлера (бойлерът си е на 1 етаж). Самите колектори на 2 етаж захранват 3 панелни радиатора (1000х600, 1200х600 и 1400х600) + лира 940 кВ през тръба с ал. вложка 16 мм. Предвиждам след време да включа още консуматори на 3 етаж, но за момента ще работят само на 2 етаж.

По принцип мислех да пусна 28 мм тръба от камината, обаче като гледам, че сферичните кранове и филтъра на помпата, които са 1 цол имат доста тесни вътрешни диаметри се зачудих за 22 мм.

Какво е вашето мнение?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това, че арматурата е с по-тесни отвори не означава, че и тръбите трябва да са с такъв диаметър - от там недей изхожда. Друг е въпроса, че ф22 ще свърши работа, ама е на кантар - по-добре слагай ф28.
inp - напреднал
Благодаря за мнението.

Това за арматурите и диаметрите на тръбите не го знаех. Мислех, че в една система дебитът се определя от най-малкия диаметър. Явно съм бъркал.

Пропуснах да отбележа, че трасетата са доста къси. Щранговете до колектора са под 2 м, а най-отдалечения радиатор е на по-малко от 6 метра.

Това, че е на кантар и аз го усещах. Даже си мисля, че само за тези консуматори от 2 етаж и бойлера, 22 мм ще е достатъчно.
sian - специалист
inp написа:
Благодаря за мнението.

Това за арматурите и диаметрите на тръбите не го знаех. Мислех, че в една система дебитът се определя от най-малкия диаметър. Явно съм бъркал.

Пропуснах да отбележа, че трасетата са доста къси. Щранговете до колектора са под 2 м, а най-отдалечения радиатор е на по-малко от 6 метра.

Това, че е на кантар и аз го усещах. Даже си мисля, че само за тези консуматори от 2 етаж и бойлера, 22 мм ще е достатъчно.
Според мен не бъркаш, ако някъде по трасето сложиш кран и го притвориш примерно на 70 % дали ще се промени дебита? Ами ако на мястото му сложиш бленда не е ли същото?
2v6 - майстор
sian написа:
inp написа:
Благодаря за мнението.

Според мен не бъркаш, ако някъде по трасето сложиш кран и го притвориш примерно на 70 % дали ще се промени дебита? Ами ако на мястото му сложиш бленда не е ли същото?
Ако на тръба 1/2" се сложи кран 1" и се притвори на 70% промяната на дебита ще е незабележима (няма да може да се измери) :idea:
sian - специалист
2v6 написа:
sian написа:
inp написа:
Благодаря за мнението.

Ако на тръба 1/2" се сложи кран 1" и се притвори на 70% промяната на дебита ще е незабележима (няма да може да се измери) :idea:

Неоправдано оскъпяване....надявам се на практика да не си го прилагал.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Схема за икономична отв. система на Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: