Лазаре клещите посиняват даже фитингите повече от горелката и аз се очудих .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
70 мнения в "Схема за икономична отв. система на Прити"
filmatoplo
- майстор
За Инп , да Отворени - Помпени инсталации колкото щеш има . и може да се направи изцяло да работи и без ток и със медни тръби .
2v6
- майстор
inp написа:А сега по съществото на темата: моята бедна техническа мисълЕстествена циркулация ще има и през по-тънки тръби щом радиаторите са на по-високо от котлето, просто ще е по-слаба - няма да може да се вдига максимална мощност.се спря на следния вариант, който разбира се може да се окаже само в сферата на научната фантастика (спецовете да си кажат тежката дума):
1. отворена система с принудителна циркулация;
2. разположение на тръбите, позволяващо естествена циркулация макар и на част от системата при спиране на тока;
3. медни тръби с оптимални диаметри.
Възможно ли е?
Ако се придържаш към описаната от мен схема и принудителна циркулация с помпа за горните радиатори ще са предостатъчни медни тръби ф15х0.7 (4.8 лв/м), а за тези на първия етаж ф18х0.7 (6 лв/м).
filmatoplo
- майстор
С трици маймуни - изведи тръби около 50 санта от камината до колектори и от там с тръбички фи-16 с алуминиева вложка пусни щрангове - абсолютно са достатъчни да захранят по 2 радиатора по вертикала . Отклоненията за по долния етаж ги правиш с тристрани ракорни тетки фи-16 . Обаче купи помпа -110 лева, юпиес - 100 лева , и тръба фи-16 по 0,80- 1 лев метъра - под 100 метра ще иде . Няма да стане - ха ха пълно е с така направени парна и си работят с години без проблем и то с котли от 25 киловата .Имам много снимки даже. 

inp
- напреднал
Започнах изграждането на инсталацията - отворена с принудителна циркулация. Имам въпрос относно диаметъра на тръбите от камината (18 кВ на водната риза на Прити) до колекторната кутия. Колебая се между 22 и 28 медна тръба.
Камината е на първия етаж и изходите й са 1 цол. Щранговете тръгват от нея и се качват направо за втория етаж, като преди да стигнат колекторите на 2 етаж има тройник за отклонение към бойлера (бойлерът си е на 1 етаж). Самите колектори на 2 етаж захранват 3 панелни радиатора (1000х600, 1200х600 и 1400х600) + лира 940 кВ през тръба с ал. вложка 16 мм. Предвиждам след време да включа още консуматори на 3 етаж, но за момента ще работят само на 2 етаж.
По принцип мислех да пусна 28 мм тръба от камината, обаче като гледам, че сферичните кранове и филтъра на помпата, които са 1 цол имат доста тесни вътрешни диаметри се зачудих за 22 мм.
Какво е вашето мнение?
Камината е на първия етаж и изходите й са 1 цол. Щранговете тръгват от нея и се качват направо за втория етаж, като преди да стигнат колекторите на 2 етаж има тройник за отклонение към бойлера (бойлерът си е на 1 етаж). Самите колектори на 2 етаж захранват 3 панелни радиатора (1000х600, 1200х600 и 1400х600) + лира 940 кВ през тръба с ал. вложка 16 мм. Предвиждам след време да включа още консуматори на 3 етаж, но за момента ще работят само на 2 етаж.
По принцип мислех да пусна 28 мм тръба от камината, обаче като гледам, че сферичните кранове и филтъра на помпата, които са 1 цол имат доста тесни вътрешни диаметри се зачудих за 22 мм.
Какво е вашето мнение?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Това, че арматурата е с по-тесни отвори не означава, че и тръбите трябва да са с такъв диаметър - от там недей изхожда. Друг е въпроса, че ф22 ще свърши работа, ама е на кантар - по-добре слагай ф28.
inp
- напреднал
Благодаря за мнението.
Това за арматурите и диаметрите на тръбите не го знаех. Мислех, че в една система дебитът се определя от най-малкия диаметър. Явно съм бъркал.
Пропуснах да отбележа, че трасетата са доста къси. Щранговете до колектора са под 2 м, а най-отдалечения радиатор е на по-малко от 6 метра.
Това, че е на кантар и аз го усещах. Даже си мисля, че само за тези консуматори от 2 етаж и бойлера, 22 мм ще е достатъчно.
Това за арматурите и диаметрите на тръбите не го знаех. Мислех, че в една система дебитът се определя от най-малкия диаметър. Явно съм бъркал.
Пропуснах да отбележа, че трасетата са доста къси. Щранговете до колектора са под 2 м, а най-отдалечения радиатор е на по-малко от 6 метра.
Това, че е на кантар и аз го усещах. Даже си мисля, че само за тези консуматори от 2 етаж и бойлера, 22 мм ще е достатъчно.
sian
- специалист
inp написа:Благодаря за мнението.Според мен не бъркаш, ако някъде по трасето сложиш кран и го притвориш примерно на 70 % дали ще се промени дебита? Ами ако на мястото му сложиш бленда не е ли същото?
2v6
- майстор
sian написа:Ако на тръба 1/2" се сложи кран 1" и се притвори на 70% промяната на дебита ще е незабележима (няма да може да се измери)inp написа:Благодаря за мнението.Според мен не бъркаш, ако някъде по трасето сложиш кран и го притвориш примерно на 70 % дали ще се промени дебита? Ами ако на мястото му сложиш бленда не е ли същото?

sian
- специалист
2v6 написа:sian написа:Ако на тръба 1/2" се сложи кран 1" и се притвори на 70% промяната на дебита ще е незабележима (няма да може да се измери)inp написа:Благодаря за мнението.Според мен не бъркаш, ако някъде по трасето сложиш кран и го притвориш примерно на 70 % дали ще се промени дебита? Ами ако на мястото му сложиш бленда не е ли същото?
Неоправдано оскъпяване....надявам се на практика да не си го прилагал.
Тема "Схема за икономична отв. система на Прити" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература