• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Borizanov - специалист
kuuuuuul написа:
Браво на Borizanov,това имах в предвид /под разумен минимум/макар че колекторите са малко повече от необходимото за този бойлер.Сподели до какви температури ще постигнат сега в жегите.
Противно на това в което ме убеждаваха, вчера при отвратителна жега - бойлера беше 70* - 75 *, като термометъра е малко над средата на бойлера. Най-отгоре да бил макс 85*. Датчика на управлението е на около 30 см над дъното и показва около 50*. Почне ли някаква консумация на вода, темперетурата от долу-нагоре почва да намалява. Но за сега не прегрява....
filmatoplo - майстор
Радвам се ,че си успял :) =D>
ivok - специалист
@syncho - за 8к беше два колектора , бойлер 200 l с две серпентини, всички елементи по инсталацията и труда - помпена станция около 500 лв,управление 250, и тн. Ако имам 9-10 месеца силно слънце в София може и да се замисли човек, но при 3-4 месеца....абсурдно е да се говори за избиване на подобна инвестиция. Ако разделиш 8000 на 80 лв ще получиш след колко месеца ще започна да "съм на сметка" от соларната инсталация за топла вода. (и то ако тези години инсталацията работи безотказно). Офертата беше от 2008 г., може би сега нещата са съвсем други и технологиите са се развили, материалите са поевтиняли и т.н. Ето виждам колега се е вместил в 2500 лв, това вече е приемливо. Да кажем, че труда ще е от фирма + 500 лв, нека да са 3000-3200 лв - така бива, да!

@multitherm - при теб цените на колектор започват от 1800 лв? :?
lov - майстор
Не само че не са поевтинели ами точно обратното.
Ами за какъв к...р са ти тези помпени стации за 500 лева и управление за 250. И двете неща неща със всички допълнителни неща като кабели и фитинги филтри към една помпа за парно струват под 200 лева. И ако нещо здаде багажа и дори ново да си купиш пак ще ти стъпи по евтино. Па и понеже си имат и задължителната 2 годишна гаранция ще ти остана части като резерва за екстрени ситуации.

Колега @Borizanov не бой се няма да прегрее. Над тези температури започва изравняване на загубите с получената енергия и нещата се уравновесяват от самосебе си. И не са ти много панелите това ще го разбереш есента и пролетта като видиш че и тогава ще имаш достатъчен добив нищо че слънцето е малко. Само дано не си ги гътнал много.
И ако може вземи и ги снимай и да направим една отделна тема само с такива собственоръчно събрани системи. Аз веднага обещавам да се включа със снимковия материал. Омръзна ми от супер пупер и не знам какви си реклами за високи технологии на безумни цени.
ivok - специалист
Просто казах каква оферта ми бяха направили. Такива са сложили, нито съм търсил алтернативи, нито съм се захващал саморъчно да правя нещо такова. :)
kuuuuuul - майстор
Мен ме интересуваше повече тем. на колекторите ,че съм приготвил да добавя още един към мойте два и тогава ще имам твоята квадратура.Иначе ето един минимум 2кол.х 217лв=434лв/включително 3бр.помпи :lol: /управление 70лв,тръби с алум.вложка/знам че не са идеални/+фитинги 60лв,други 140лв ,добавяне на серпентина на съществуващ бойлер 100лв,труда направи сам и стана 800лв.Да речем икономия от 200лв на година,за 4год. се изплаща. :partyman:
lov - майстор
Ето за това и аз говоря. Само не разбрах защо 3 броя помпи и на колко литра бойлер върза това. Щото аз съм с два от същите панели на 120литра и таман съм на границата. Тръбите ми са същите от както излязоха на пазара и не помня на колко години са вече. Ама много отдавна беше и до сега карат. С много малко превишавам лимита за панелите но за сметка на това са по изправени че да търся слънцето пролет и есен че дори и през зимата колкото господ даде. Но при мен имам малко други нещица за да е възможно това за които съм писал в друга тема.
Такова бюджетно решение ако някой не го харесва здраве му кажи.
kuuuuuul - майстор
Грешката е моя :x 2броя помпи,офертата е от Ерато.Аз не издържах и си купих един и ще го добавям към другите за есента./два бойлера 150л+80л/
lov - майстор
Ясно защо помпите са 2. Ако не ти представлява трудност обясни как задаваш приоритетите към бойлерите само по температура ли. Ако си заложил такива де или двете помпи включват заедно като следиш температурата само на единия бойлер. Щото това управление за което си писал като цена само толкова може.
kuuuuuul - майстор
Примера дето съм дал е хипотетичен,аз съм с медни колектори от 2г. помпата е една,а тем. се следи само в големия бойлер защото той ми е приоритетния.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: