filmatoplo написа:Съда най високо и помпата на 1 .обезвъздушителите по възможност ръчни -след обезвъздушаване ги завиваш добре да не дръпне от тях обратно въздух.Съда най-високо, ама ако не е достатъчно високо какво правим?
Тръбите трябва да са подходящо оразмерени за да работи помпата на 1-ва степен. Ако са тесни може да е нужна 2-ра или трета. При РС с две тръби ще има значение на коя степен работи помпата за определяне на минималната му височината.
Схема 3 е най-сигурна по отношение на входното налягане за помпата и може да се ползва при ниски и разлати инсталаци, но не е най-добра като средство за защита на камината. Ако камината заври ще трещи като картечница. При други схеми (донякъде при 1) и при схема с две тръби това може да се избегне.
Винаги има плюсове и минуси и трябва да се избере най-доброто възможно за конкретния случай. Но си трябват някои елементарни сметки. Става дума за прости бакалски сметки не за висша математика.
За помпата проверката е следната: на входа трябва да има определен воден сълб.
Например ако е дадено, че при температура 60 градуса се иска входно налягане 0,05 bar заначи, че водният стълб в системата при входа трябва да е поне 50см. Ако е дадена корекция за надморска височина 0,003bar/ 100m и се намираме на 600м височина трябва да увеличим стълба до поне 6 х 0,003 +0,05=0,068bar = 68см.
При температура 90 градуса входното налягане е например вече 0,3 bar което прави 3 метра воден стълб. Ето вече няма как да сложим толкова високо РС ако сме в апартамент. Това би било случаят ако помпата е на топлата вода. Тя обаче има предимства че не засмуква въздух от микро-течове.
Моята система която предстои да изградя ще е с разширителен съд по схема 1 или даже с 2 тръби и ще сложа тръби до него 1". Съдъдт ще е правен по поръчка, а няма да е тънък купешки.
Съветът за диаметъра на тръбата/тръбите до РС ми го даде проектант и го пише в старите книги. Вече масово не се спазва, защото не е задължително, но човекът искаше да ме предпази. Разказа ми за осакатено дете, от избухнала камина, защото РС бил вързан с 16мм тръба с алуминиева вложка, която се е запушила или замръзнала.