Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
За конкретния случай питам,
rudiba - помощник
fbr написа:
За конкретния случай питам,
Ами аз съм го написал малко по-назад, колкото е по концентриран разтвора, толкова по-ефикасна е системата, т.е. по-бързо загрява и повече топлина се отделя и така мисля че и КПД-то се покачва. Не мога да го обясня, но го видях с очите си, а и човека се топли вече 5-6 години така, казва че сметките му за ток са по-малки от когато е бил с реотан и при положение че е електротехник /сам си е правил котлето/, защо да не му вярвам?
А относно написаното от maxuel82 за 150% КПД и аз не вярвам в това, но кажете ми колко е КПД-то при климатиците и при микровълновите печки?
Последна промяна от rudiba на вт окт 26, 2010 9:38 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
rudiba, колкото разтвора е с повече соли (по-концентриран, както казваш), толкова е по-голяма електропроводимостта му - тоест котела харчи повече ток и съответно го превръща в повече топлина. При реотана е същото - колкото е по-малко съпротивлението (по-голяма проводимостта) толкова по-голяма е консумацията и съответно - отделената топлина. КПД на реотановия котел е почти 100%, колкото и на електролизния отоплител. КПД показва каква част от ел.енергията се превръща в топлинна енергия, а не колко топли даден уред. Котелът топли толкова, колкото харчи - не повече.
rudiba - помощник
Точно за това попитах как стои въпроса при климатиците и микровълновите фурни. Там със сигурност КПД-то е над 1.
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо си толкова сигурен? Както и fbr ти намекна - ти просто смесваш различни понятия - досега Мощност и КПД, сега намесваш и СОР. Климатика (или термопомпата) не превръща ел.енергията в топлина, той използва енергия за да ПРЕНЕСЕ топлина от друго помещение. В тоя случай СОР показва отношението на пренесената топлина спрямо използваната енергия.
rudiba - помощник
LazarGanev написа:
Защо си толкова сигурен? Както и fbr ти намекна - ти просто смесваш различни понятия - досега Мощност и КПД, сега намесваш и СОР. Климатика (или термопомпата) не превръща ел.енергията в топлина, той използва енергия за да ПРЕНЕСЕ топлина от друго помещение. В тоя случай СОР показва отношението на пренесената топлина спрямо използваната енергия.
Да разбирам, че според теб не би трябвало да има НИКАКВА разлика в разхода на ток между реотановия и електродния котел при отдаване на една и съща топлина?
fbr - майстор
Правилно си разбрал. Ако искаш да се убедиш, загрей еднакво количество вода от определена температура до друга определена температура с реотан и с електролизен котел. Ще видиш че разлика почти няма.
kretio74 - специалист
Леле окепезихте темата на човека. Макаров докъде стигна? че съм тръгнал по същия път. давай отзиви за бойлера, то е още топло ама... и аз не мисля че с 3 квт ще постигнеш нещо. Мисли за по сериозна мощност.
kretio74 - специалист
Herr Flick написа:
Аз съм с котле на ток направено от нагревател на бойлер. С 3 киловата топля 3 стаи + баня и черна кухня и ми излиза по 4-5 лева на ден към днешна дата, като работи по 20 часа в денонощието. Зимата не знам, колко ще стане, но като цяло няма да ми е много по-скъпо отколкото на дърва и въглища както бях предните години, а качеството на топлина е почти същото. :)
Дай малко снимки на джундурията ,че съм се захванал да правя такова нещо

Тема "Бойлер-като ел.котел ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: