• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Вземи си обикновен буфер 800 или 1000 литра да спестиш хиляда и няколко лева ,хем да си увеличиш обема , с част от останалите пари може да си направиш БГВ с външен пластинчат топлообменник :wink: .
syncho - майстор
Мда аз съм съгласен с филма. Буфер с топлообменник ще ти свърши също работа, но ще ти струва по-малко.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Вземи си обикновен буфер 800 или 1000 литра да спестиш хиляда и няколко лева ,хем да си увеличиш обема , с част от останалите пари може да си направиш БГВ с външен пластинчат топлообменник :wink: .
Лошото е, че височината ми е ниска...ползвам отдавна построено помещение, с височина 1.90 метра...то и 500 литровия едвам ще се побере...
syncho - майстор
Не знам дали ще бъде удачно да минеш на хоризонтален вариант. Ако е само буфер, то тогава може и да не е такъв проблема като при стандартните хоризонтални със серпентина/две.
kalin72 - майстор
И аз незнам този вариант дали ще работи....
filmatoplo - майстор
Най добре е, буфера да е вертикален .Ами за 2 броя по 500 л место имаш ли :? .Не съм сигурен дали може да се изработи по поръчка 800-1000 л ,но по-нисък :wink: .По принцип една фирма в Бургас си доставя за техни нужди буфери по поръчка , но нямат фабрично дунапрен и пвц покритие ,ти трябва да си го изолираш, доколкото знам и Сънсистем продават неизолирани буфери по евтино.За твоя котел с мощност 25 киловата ,иска буфер с литраж 1250 л, айде 250 литра може да прежалиш :wink:Освен Ладомата и буфер/и , си поръчай и смесителен трипътен вентил със задвижка с който ще си регулираш водата към радиатори/конвектори , също така с него се регулира автоматично зареждането и ползването на вода от буфера , ако имаш и подово -то вентилите ще са 2 бр. :)
syncho - майстор
Имам спомени, че Сънсистем правиха бойлери по поръчка, но отнемаше доста дълго време и не знам дали още я имат тази практика.
filmatoplo - майстор
По принцип от всеки метален по як балон може да стане буфер,много са ми попадали на пунктовете за скраб -ромите крадът и хубави неща .Веднъж за един човек избрахме супер балон -почистихме го,изолирахме го , и се ползва ,100 лв му излезе тогава . :) Естествено -преди това го тествахме за течове на 3 бара , после в системата си седи от 1,5 -1,8 бара.Задължително слагайте и по 1 баланс -3 или 6 бара , все пак е съд под налягане.
vanco2 - напреднал
LazarGanev написа:
Пелетите не ги слагаме към твърдото гориво по няколко причини - управляем горивен процес, стандартизирано гориво със сравнително постоянни качества и др. Аз много не намирам логика система от медни тръби да се прави лъчева, ама ти си знаеш
Че защо медните тръби да не са подходящи за лъчева?
filmatoplo - майстор
Подходящи са , но си иска майстор с инструменти за тях :wink: има си тънкости .Защо не и гофрирана неръждавейка -който е маняк може да си го направи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: