Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
:)
окссс
нека мир да има!

щом като настоявате нека да е 100% КПДто на топлофикацията :)

така или иначе, който се интересува от котли, термопомпи и т.н. обикновено няма достъп до топлофикацията :)
AntonBM - специалист
Настройката на автоматиката за контрол на температурата на топлоносителя на котлите в зависимост от външната се прави в зависимост от няколко параметъра: Отдавна не съм си играл с такава, но от това, което си спомням се правеха следните неща:
1. Гледа се на каква температура е изчислявана вътрешната отоплителна инсталация? Обикновено, ако е с радиатори, проектантите я смятат в режим 90/70°С при екстремално ниска външна температура за конкретния град (ако си от София -16°С). Това означава, че едната точка на температурната крива се настройва при външна температура -16°С да подава 90°С.
2. При каква температура да започва отоплението и с каква температура да подаде топлоносителя тогава? Обикновено то започва при +12°С и тогава се подава към 45°С. Това е другата точка на температурната крива.
С интерполация между тези 2 точки автоматично се определят температурите на топлоносителя при различни външни температури.
3. Каква температура искаш да е топлата вода за къпането. Този параметър също се задава в автоматиката.
4. Период на понижаване на температурата на инсталацията. Това са периодите, когато няма никой в къщата или спите. Тогава инсталацията автоматично понижава температурата на топлоносителя. Възможно е при теб точно тези периоди да са объркани.
Има и други параметри, които могат да се ровят в автоматиката и те да объркат работата и... Най-добре виж инструкцията за настройка на тази автоматика ти. Явно техниците, които идват не са се зачитали много-много в нея. Ако нямаш, разрови се със Google-то. Все ще намериш нещо – сложи за ключ на търсенето модела на котела, manual и PDF.

П.П. Торбалане и ти си прав, понеже към цената на топлината на топлофикация добавят какви ли не такси и само с тази стойност не се получават точни данни за крайната цена, но все пак за сравнението наистина трябва да се заложи 100% КПД. Топломера се слага на ТЕЦ-водата, топлообменника консумира, колкото може и го подава на инсталацията. Което не успее да го вземе се връща в ТЕЦ-а и не се отчита от топломера. Има някакви загуби на топлина от тръбите на абонатната, но участъците не са дълги и обикновено са добре изолирани.
Благодаря на Лазар, благодаря на Антон, благодаря на всички, които ми дадоха съвет. Сега съм по-просветен и имам самочувствие да споря с моите техници .
Мисля, че и всички са на ясно: евтино-скъпо, който не иска да мъкне въглища нагоре и пепел надолу – прекарва си газ и си плаща цената; същото се отнася и за тези, които имат изострен слух и не могат да търпят шума на климатика.
Предлагам да закрием сесията и да минем към някоя нова тема. Митко
torbalan - Дървен философ
е, както се вижда - термопомпата също е не лоша алтернатива на твърдото гориво :)

Тема "Отопление с газ - разочарование" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: