Аз се отоплявам с "Екватор-1А", на ф-ма "Зоти" - много съм доволен - вярно, че грея по-малък обем, но то пък има и по-мощни камини.Без проблем мога да горя въглища(но нямам нужда),защото решетката е доста по-ниско от вратичката и това също ми позволява да натрупам достатъчно жар в гор. камера за да я оставям без да има опастност да изгасне понякога дори по 5-6 часа.Като единствен недостатък мога да посоча сравнително малката горивна камера,но пък за мен това също е плюс,защото в кухнята ми е доста тесничко и за по-голяма камина(и съответно-камера) няма място.Определено много добър избор!!! 
Странно ми е че чак сега обръщам внимание на тая тема, но го отдавам на това че съм доста пийнал в момента. Не видях и никой (освен filmatoplo) от специалистите да и е обърнал внимание. Според мен отговора е елементарен и би трябвало да е широко известен на всички. С камината ще ти е по-евтино, но имаш ежедневни ангажименти. При равни други условия бих "класирал" по отношение на ежедневните разходи (изключвам първоначалните инвестиции) така:
1. Ток (печки, духалки, радиатори, ел.котле и др с директно нагряване)
2. Нафта
3. Газ
4. Термопомпи (и климатиците са термопомпи)
5. Твърдо гориво
6. Пиролизни котли на твърдо гориво
"Класацията" я измислих на ум в момента и не претендирам, че реда на първите 3 точки е такъв или че не съм изпуснал нещо... И пак повтарям - става въпрос за разходи - не за ангажименти по обслужване и инвестиции.