• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Аз-1 - напреднал
Стигам до извода да слагам печка-камина 13+4квт. нали?Ще сложа и радиатори с малко по-голяма мощност,тъй като нали пълната мощност им я дават при температура на флуида 90/70/20?Ще сложа по-мощни радиатори за да може да топлоотдават нормално и при темп. на водата 60-70/45-55 ,която ще е и реално работната температура на водната риза
на печката.Трябва ли радиаторите при закупуването им да се изчислят на по-ниските им стойности на флуида ,а не на 90/70/20? Да речем трябва ми радиатор с мощност 3квт. (90/70/20) ,с колко квт. (при 65-70/45-50) да го заменим или с колко да му завишим резерва на 90/70/20 ?Малко неграмотно зададох въпроса,но ме извинете!
Не знам дали разсъжденията ми са правилни,но от главоблъсканиците си стигам до тези изводи.
Transporterr - специалист
ако си взимаш печка с водна риза 13 кВт (Прити), сумарната мощност на радиаторите, лирата и серпентината да не е повече от 10-11 кВт. при околна температура 20 °С. излишно големите радиатори ще охлаждата повече водата в системата което също не е добре. разбира се може да си поиграеш после да ги регулираш, което също е вариант.
Аз-1 написа:
Да речем трябва ми радиатор с мощност 3квт. (90/70/20) ,с колко квт. (при 65-70/45-50) да го заменим или с колко да му завишим резерва на 90/70/20 ?
ами виж в спецификацията на радиаторите

при 10°С вх./из. не съм виждал да дават, тпри добре оразмерена система трябва да е 20 °С

ето например виж тука при околна температура 20°С дават мощностите при различна темепратура на водата
http://www.korado.bg/file/cms/bg/produc ... 1116141621
Последна промяна от Transporterr на пет фев 03, 2012 9:23 am, променено общо 1 път.
Аз-1 - напреднал
Transporterr написа:
ако си взимаш печка с водна риза 13 кВт (Прити), сумарната мощност на радиаторите, лирата и серпентината да не е повече от 10-11 кВт. при околна температура 20 °С. излишно големите радиатори ще охлаждата повече водата в системата което също не е добре. разбира се може да си поиграеш после да ги регулираш, което също е вариант.
Аз-1 написа:
Да речем трябва ми радиатор с мощност 3квт. (90/70/20) ,с колко квт. (при 65-70/45-50) да го заменим или с колко да му завишим резерва на 90/70/20 ?
ами виж в спецификацията на радиаторите

при 10°С вх./из. не съм виждал да дават, тпри добре оразмерена система трябва да е 20 °С

ето например виж тука при околна температура 20°С дават мощностите при различна темепратура на водата
http://www.korado.bg/file/cms/bg/produc ... 1116141621
Благодаря ти за отзивчивостта "Transporterr"!Точно в този диапазон (10-10,5квт.)смятам да са ми сумарно радиаторите,лирата и серпентината.Когато бойлера загрее водата ,серпентината вече не консумира 3квт. мощност, а мощността и е 0 от водната риза и остават 7квт.При тези 7квт. има ли опасност от прегряване водната риза(13квт.),ако и е било зададена повечко жега на печката?
syncho - майстор
Трудно ще дадеш жега на такава печка, така че спокойно... само не и хвърляй донбас и няма да имаш проблеми

п.с. joro_vn благодаря за уточнението
Последна промяна от syncho на пет фев 03, 2012 11:07 am, променено общо 2 пъти.
joro_vn - специалист
Колеги, едно малко разяснение за украинските въглища - наричат се ДОНбаски, защото произхождат от ДОНецкия каменовъглен БАСейн и би трябвало да са черни, висококачествени и калорични.
А какво точно се продава у нас под това име и откъде идва нямам идея...
в такъв случай хубаво е да имаш буфер или термо вентил към някой радиатор в коридор. когато спадне много мощността на радиаторите, а това става когато например температурата в стаята се вдигне и се затоплят помещенията, също и бойлера. тогава температурата се покачва, да речем над 75 -80 °C, три-пътният вентил отваря и флуида започва да циркулира през буфера или резервният радиатор. след малко време всичко се нормализира. при спадане на температурата в помещенията (както и на флуида в системата) мощността която черпят радиаторите се увеличава тогава спада и температурата на флуида, и вентилът се затваря. и започва обратният процес. хитро, а :)
хубаво е да се сложи малко автоматика, също и предпазен клапан (виж една съседна тема) защото горивният процес с дърва и въглища не е никак равномерен и понякога стават сакатлъци. може например да се сложи и пълначка с вода от водопровода, абе техника да искаш :)
Последна промяна от Transporterr на съб фев 04, 2012 9:10 am, променено общо 1 път.
lux_e_on - специалист
Хитро е,ма тоя резервния радиатор ще да е 3kW и ще дойде големичък за антрето.
е сложи тогава един 1,5 в антрето и още един в някоя стая която е по голяма/студена или пък баня или мазе което не замръзва. но ще трява да са на един щранг, за да се управляват от термовентила :)
lux_e_on - специалист
Идеята не е лоша,може и на стълбището.Относно колко киловата е камината зависи и от цолажа на тръбата на водната риза.
Аз-1 - напреднал
В крайна сметка при каква температура на водата да избера панелни радиатори? Да речем на Корадо-при темп. на водата 75/65 /20 или 70/55/20? Ясно,че ако са 90/70/20 ще завишим мощността им с 15-20% за да могат да работят добре и на по-ниска температура на топлоносителя(ако ни трябват 3квт., ще сложим 3,5квт.).Кой от трите варианта е най-удачен при закупуване на радиатори и системата да работи без проблеми откъм топлоотдаване?Дали в разсъжденията и въпросите си съм се насочил в правилната посока :? ?Поздрави!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Моля за съвет относно парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: