Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kretio74 - специалист
Да съгласен съм че не съм проферионалист и всичко съм си го проектирал и изпълнил напълно сам. РС не беше от кола даде ми го един приятел и приличаша на газова бутилка на туристически котлон. Вече подкарана системата е доусъвършенствана. Топлата вода е променена и термометъра е на топлата вода(захванат с скоби) има терморегулатор за включване на помпата и т.н.Засега съм с РС туба 10л (до 20.12.keine geld). в стаите температурата е около 22-24 гр. Помпанта е настроена да включва при 60 гр. Котела е ГАРАНТИРАНО повече от 15KW. Външите размери са му 150/40/40. Дебелина на водната риза 3см. 2 Престилки 20/37/3 см +4 тръби по 1цол. Горивната камера е 60/37/37см. Не знам колко KW e точно, по формулите който намерих излиза че е около 35-38 Kw. Има монтирани 4 нагреватела от пералня по 2 Kw. На 8kW държи около 60 гр., като е направено да се включват при 55гр.(респективно се изключва помпата) и да изключват при 60гр. (помпата се включва). Като го запаля на дърва стигне ли 60 гр. се изкл.нагревателите и се включва помпата. Засякох с хронометър Нагревателите са включени 11мин. и не работят 9 мин. (времето е топло за сезона де). Утре ще постна снимки на всичко. Сори, че съм скръндзав непрофесионалист и работя по системата Направи Си Сам. Но ПРИЕМАМ препоръки Всякакви не съм САМОНАДЕЯН.
kok - специалист
чак сега ли написа че е с 4x2kw нагреватели или аз пропуснах някъде назад в темата :? :lol:
hladnia - специалист
kretio74 написа:
Да съгласен съм че не съм проферионалист и всичко съм си го проектирал и изпълнил напълно сам.
Вече подкарана системата е доусъвършенствана. Помпанта е настроена да включва при 60 гр.
Има монтирани 4 нагреватела от пералня по 2 Kw. На 8kW държи около 60 гр., като е направено да се включват при 55гр.(респективно се изключва помпата) и да изключват при 60гр. (помпата се включва).
Като го запаля на дърва стигне ли 60 гр. се изкл.нагревателите и се включва помпата. Засякох с хронометър Нагревателите са включени 11мин. и не работят 9 мин. (времето е топло за сезона де).
Според мен проблема както бе споменато по горе е при залепването на тръбите повече притиснати и намалена проходимост .Преди доста години един познат си бе направил между печка с водна риза и тръбния път връзка със черен 10 Br. маркуч който все още е здрав.Сигурно се питате защо със маркуч.Отговора бе че така избягва шума при бъркане във печката (насипване на въглища).
Но и на мен ми е интересно със тези малки вентилатори какво въобще грее .
Ahmakov - специалист
kretio74 Ако тези нагреватели, са ти достатъчни, за поддържане на температурата в помещенията и приемем, че помещенията са с еднакви топлозагуби?, то се падат по 750W на помещение/конвектор/. Ако, същото го поддържаш и с котела, то той "работи" с мощност от оkoло 4500W. А някой каза, че зимите в Лом са много студени. Ще може ли котела да ти осигури 3 - 4 пъти по голяма мощност, отговори на себе си, не на мен. Режима в който работи котела е много лош и рано или късно, ще имаш проблеми, като по вероятно е, да е рано. Как регулираш горивния процес, а работата на вентилаторите?
По добре да се пита, да се споделят намеренията, преди да се прави каквото и да е.
kretio74 - специалист
Ahmakov написа:
kretio74 Ако тези нагреватели, са ти достатъчни, за поддържане на температурата в помещенията и приемем, че помещенията са с еднакви топлозагуби?, то се падат по 750W на помещение/конвектор/. Ако, същото го поддържаш и с котела, то той "работи" с мощност от оkoло 4500W. А някой каза, че зимите в Лом са много студени. Ще може ли котела да ти осигури 3 - 4 пъти по голяма мощност, отговори на себе си, не на мен. Режима в който работи котела е много лош и рано или късно, ще имаш проблеми, като по вероятно е, да е рано. Как регулираш горивния процес, а работата на вентилаторите?
По добре да се пита, да се споделят намеренията, преди да се прави каквото и да е.
Не си ме разбрал правилно.Нагревателите са достатъчни сега. При Т на вън 13-14 гр. Вътре с тях е 18-20 гр. Да уточня, че нагревателите се включват от 23:00 до 06:00 (нощна енергия).През деня котела се пали на дърва и държи около 75-80 гр. Както сега е топло времето не се налага да работи постоянно. Ако оставим темата отворена като паднат минусови температури ще видим но мисля, че ще ще е добре. Ако се пали с въглища и горно горене и се постави един автоматичен регулатор на тягата да подържа 70гр., мисля, че радиаторите ще успеят да подържат човешка температура без много усилия. Идеята на нагревателите е да подържат нощно време състемата на около 50-60 гр. До няколко дни ще изолирам котела и мисля ,че КПД то на системата ще се вдигне. Ще видим. Досега не съм виждал направена по този начин система и не мога да кажа 100% какъв ще е ефекта, ма обичам да експериментирам, защото ако питам дядо ми той е на мнение, че от щпората (стара метална печка на дърва и въглища) по добро нема.
kretio74 - специалист
hladnia написа:
kretio74 написа:
Да съгласен съм че не съм проферионалист и всичко съм си го проектирал и изпълнил напълно сам.
Вече подкарана системата е доусъвършенствана. Помпанта е настроена да включва при 60 гр.
Има монтирани 4 нагреватела от пералня по 2 Kw. На 8kW държи около 60 гр., като е направено да се включват при 55гр.(респективно се изключва помпата) и да изключват при 60гр. (помпата се включва).
Като го запаля на дърва стигне ли 60 гр. се изкл.нагревателите и се включва помпата. Засякох с хронометър Нагревателите са включени 11мин. и не работят 9 мин. (времето е топло за сезона де).
Според мен проблема както бе споменато по горе е при залепването на тръбите повече притиснати и намалена проходимост .Преди доста години един познат си бе направил между печка с водна риза и тръбния път връзка със черен 10 Br. маркуч който все още е здрав.Сигурно се питате защо със маркуч.Отговора бе че така избягва шума при бъркане във печката (насипване на въглища).
Но и на мен ми е интересно със тези малки вентилатори какво въобще грее .
Имам готовност за поставянето на още по 1 вентилатор а при нужда и по 2
kretio74 - специалист
kok написа:
чак сега ли написа че е с 4x2kw нагреватели или аз пропуснах някъде назад в темата :? :lol:
Не си пропуснал. Не съм го споменал, но те не бяха вързани и системата работеше само на Твърдо гориво.

Тема "Спешен проблем HELP .РЕШЕН !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: