• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
LazarGanev написа:
Синия кран до термостата трябва да се притвори на около 45* за да става котела байпас на инсталацията.
Би ли обяснил малко по-подробно :?:
filmatoplo - майстор
Стига глупости-крана отворен на макс.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може наистина да са глупости, както каза Филма, но може и да не са - от разстояние можем само да гадаем. Ти имаш радиаторна помпа - това добре. Но имаш и четири пътен вентил, кой в един момент може да е притворил и тогава излишната топлина трябва да отиде в буфера. Е да де, ама ако съпротивлението на тръбите към буфера е по-голямо, отколкото съпротивлението на байпаса, то водата ще се върти повече в котела, отколкото през буфера, щото знаем, че водата не е проста :wink: . Точно затова трябва се попритвори този кран за да се ограничи циркулацията през котела и горещата вода да се насочи към буфера за да не прегрее котела. з този байпас го правя с по-малък дисметър - 3/4" или 1/2" и пак се налага да се притваря крана.
filmatoplo - майстор
Няма 4 пътен вентил , има термовентил . :)
minca - специалист
Не съм на нивото ви,не искам да споря,но все пак на всички схеми този кран фигурира,значи има някакво предназначение.Това искам да разбера.А иначе, четирипътен вентил няма,a буфера още не е поставен
Прикачен файл:
135,136,137 004.jpg
135,136,137 004.jpg (79.02 KиБ) Видяна 2991 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Няма 4 пътен вентил , има термовентил . :)
Да, недогледал съм, спеше ми се снощи. Но то е същото, независимо дали се управлява от контролер и задвижка или от термопатрон - пак може да притвори в един момент и да не поема произведената топлина. Щом в момента няма буфер е все тая, ама като сложиш буфер може да се окаже, че буфера не работи.
minca - специалист
Разбрах.Аможе ли да се разчита на буфера като защита против прегряване на котела-да речем,по някаква причина помпите спрат, и има ли значение разположението му спрямо котела :?:
filmatoplo - майстор
Без юпиес няма да минеш ,ток си трябва за помпите :wink: а за другите неща не ги мисли .
minca - специалист
UPS-а го имам от 12г Ти отговори на бъпроса ми ,ако обичаш [-o< [-o<
kalin72 - майстор
minca написа:
Разбрах.Аможе ли да се разчита на буфера като защита против прегряване на котела-да речем,по някаква причина помпите спрат, и има ли значение разположението му спрямо котела :?:
Да, особено аго имаш Ладомат, при него има естествена циркулация ако помпата му не работи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Котел,камина..-какво да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: