• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Christo написа:
Икономията идва от това, че горивото изгаря оптимално и произвежда максимално количество топлина. Иначе като притваряме въздуха, горенето не спира, просто окисляването става до CO не до CO2 и на практика превръщаме горивото в пушек без полза за отоплението. По времето когато използваме буфера се топлим без да консумираме гориво. Отделно системата става по-стабилна и не прегрява лесно, което е важно за системи изпълнени с тръби от пластмаса.
Прав си!
Обаче това от контолирането по външна температура ли идва е или е ефект от буфера?
kalin72 - майстор
А като го няма буфера, ми е въпроса?
filmatoplo - майстор
Чакайте сега -ние тоест вие , първо правите една инсталация съвсем обикновена , тя дава някакъв разход на гориво , после умувате дали по сложна с екстри ще даде някаква икономия .Значи дори едно и също гориво да изгори (което ме съмнява ) то ми стига да ми е осигурило по добър температурен климат , при който да не съм се разболявал от студ или прегряване , има няма това са суркане по болници. :) Аз съм си прав за себе си , а вие си имате право на избор . :) . Като го няма буфера , ами просто -палто без ръкави.
kalin72 - майстор
Айде тогава ми обясни защо има схеми и без буфер, но с всички останали компоненти? Питам, не се заяждам.Какви са ползите от трипътен и контролер?
filmatoplo - майстор
:) Направи разлика -Атмос , има поне 2 защити горивния процес да се погаси , и котела да не прегрее .Да направиш разлика между Атмос и конвенционален (по-обикновен) котел .Моя съвет е знаеш - поразходи се из пунктове за отпадъци , намери си един балон от стар бойлер , може да намериш и по-нов , те ромите -крадът и носят без да гледат качество. :) .Сложи си поне 100-200-300 литра все файда , в тези литри буфер ще се крие мощност от 20-50 киловата. :wink:
kalin72 - майстор
Нещо не ми се връзва...кои са му специалните защити на Атмос , които не мога да сложа на Бош?
Christo - майстор
По-добре с малък буфер, от колкото без буфер, но в Германия изискването е 55 литра на киловат инсталирана мощност. Конвенционалният котел на Бош и пиролизният котел на Атмос са котли от различни класове. То и по цената си личи.
filmatoplo - майстор
Пак не слушаш , ами хитрееш :) .Атмоса има повече от 2 защити -стоп вентилатор,погасителна водна серпентина в него,айде и въздушната клапа.Та котела ти без грам буфер и с фиксирана температура на водата към радиаторите от трипътния вентил , може да доведе до прегряване на котела .Представи си че , си фиксирал температура 65 градуса , тоест предполага се че с толкова ще се топлиш поне до януари .Да ама котела ще загрее на 80 градуса , разликата от 65 до 80 трябва да иде някъде -ако се върне отново в котела той ще вдигне още повече температура над 90-95 гр.Затова е буфера да поема разликата , леко по леко той ще се зареди и ще ползваш водата само в него .Нали това е номера , да заредиш котела с гориво и да усвоиш макс от него , но без да прегряваш стаите .Сега съм на път да се сдобия с 2 бойлера по 500 литра идеални за буфери , жалко че тук не четът като вас и не знаят за тези неща.Калине ти как си представяш работата на инсталацията :? :) .
kalin72 - майстор
Точно така си я представям, но още миналата година никой не каза, че с елетроника и трипътен но без буфер системата с котел като моя няма смисъл. Така или иначе съм налял 10к лава в нея, щя дам още 1000 за буфер...някога. Дотогава ще работи както и досега...
filmatoplo - майстор
Никой не каза ли -аз през цялото време какво правих :wink: може да ме цитираш от старата тема.
цитат .
За 1 ден -избързакана работа :wink: , не че не може ,но няма време за тестове и всяко нещо да се барне и нагласи :yawinkle: .Моя съвет е , да не се прави без буфер , защото котела ти не е точно регулируема температура и може да започне да прегрява без буфера ,и ще се окажа прав ,поне 500 литров не може ли да сложиш . цитат .Ще отдаде колкото е необходимо на бойлера и ще прегрее котела -тоест ще започне да вдига над 90-100 , при положение че всички термоглави затворят :wink: , за буфера малко сгреши,ако не е късно слагай , тия неща не са само за днес -те са и за други години-може ли постоянно да се страхуваш дали ще се случи нещо.Всеки си мисли че искам да прецакам някой с тези съвети ,остават си на своя глава и след година мъки правят преустройството -и някой ми благодарят :wink: .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 28

Тема "Да поправим моята инсталация - монтаж на две помпи, трипътен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: