• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това с водата не издържа :wink: =D> браво за теста -данните от него ще се ползват за отговор на друга задача -коя е задачата се пита в задачата :? :-D .Щото на Пешо ушите при нула градуса почервеняват , а при минус 10 без шапка му посиняват -значи минус 10 гр е два пъти по студено :cold: :yawinkle: .
Ahmakov - специалист
schuldiner написа:
...Емпирично установихме, че 1 литър вода с температура 0,01'С (водата е течна), поставена при температура 0,00'С и 1 атм. налягане придобива 100% кристална структура след 134 секунди. Два пъти по-студено го тълкуваме като два пъти по-бързо кристализиране, т.е. за 67 сек. След много опити постигнахме повтарящ се резултат на минус 4,8 градуса - те това е два пъти по-студено от 0!...
Не разбрах, за 134 секунди се е стопил леда в уискито или в кайсиевата? А иначе логиката не я виждам - Да омешиш уиски, кайсиева и бира...Ако бяхте взели и текила, щяхте да замразите водата за няма и 3,14 секунди...Бих ти предложил да повторим опита, но не нося на такова разнообразие от питиета... :partyman:
romanpm - майстор
Ahmakov написа:
romanpm
Искаш да ме обедиш, че от -1С до 1С са 3/три/ градуса разлика ли? Айде нема нужда. :lol:
:? Бъркаш , гръка е умрял на 59 , но защо :roll:
schuldiner - майстор
Винаги ми е било много трудно да обяснявам логика, но да пробвам...
Когато се пита за два пъти по-ниска температура и просто се даде някаква стойност по скалата, трябва да си зададем въпроса колко е три пъти по-студеното, или сто пъти, или хиляда пъти... За мен поне е очевидно, че кратността не е в градусите, а в скоростта - дали скорост на реакция или интензивност на движение на молекули... не знам, но така го разбирам. По този начин представено по-студеното всякога има стойност - например милион пъти по-студено = милион пъти по-бързо или по-бавно, но винаги с реална стойност. Докато представено като кратност на мерни единици по някоя скала, за студеното просто няма стойности под Абсолютната нула. Т.е. ако от 0 до минус 40 по Целзий е два пъти по-студено, то никога не може да стане десет пъти по-студено, а това е абсурд.

ПП Бърбънът не е уиски. Знам как се прави бърбън от скоч, но обратното не ми е известно.
Ahmakov - специалист
Числената стойност на интензивност на движение на молекулите е тяхната температура. Скоростта на промяна на температурата е съвсем отделен показател. Скоростта на промяна на температурата зависи от формата, размера на охлажданото нещо, от температурата и скоростта на охлаждащото нещо. От влагосъдърганието, а то се променя при охлагдане или загряване. Така, че скоростта не е еднозначно определена и не може да е показател за температурна разлика или нещо по студено от друго нещо. За всяко нещо, не само за температурата, като стигне своя минимум, не може да има в пъти по малко.
ПП За бърбана извинявай. За мен няма разлика, четох скоро на официалната страница на бърбана, че разликата е в броя на дестилациите и опушването с торф, но не съм сигурен.
schuldiner - майстор
Ahmakov написа:
За всяко нещо, не само за температурата, като стигне своя минимум, не може да има в пъти по малко.
Скоростта, с която протича процесът, не е скорост на движение, а просто време, за което нещо се случва. Може да е както безкрайно малко, така и безкрайно голямо като стойност. Не знам да има ограничение за м. единици като време и разстояние поотделно. За m/s разбира се горна граница е Скоростта на светлината (засега), но тук тя няма нищо общо.

Подозирам, че по логиката на хипотетичния ми експеримент може да се намери лед, който при нагряване да се превръща в пара за два пъти повече време от вода нула градуса Ц и тази първоначална температура на леда някакси ще съвпада с онази от времето за кристализация.
Ако бях тинейджър, можеше и да се пробвам, ама сега по' ме вълнуват халби и дамаджани, не епруветки.
AntonBM - специалист
Задачата не е сложна. Имате 2 отправни точки.
1. Абсолютната 0°К – равна е на -273,15°С
2. Текуща температура 0°С или +273° К.
Търсите двойно по-ниска температура от текущата. Отговора е -136.5°C, който отговаря на +136.5°К.
Аbс, коректно беше да пишеш и от къде я взе тази задача, защото ако е от учебник за 2-ри клас, те не са чували за абсолютната нула. Тогава задачата за тях няма отговор. Усещането за студ е субективно понятие за хората, но във физиката си има дефинирани стойности. Ти правилно си писал още във втория си пост, че отговора през абсолютната нула е +137°K или -137°С, но при сметката с Фаренхайд и другите по-високи стойности в Целзий си започнал да делиш абстрактни стойности, без да вземаш в предвид това, че абсолютната нула си стои на едно място, независимо от това с каква мерна единица я замерваш и къде си сложил друга условна 0 (тя при Цлезий и Фаренхайд е на различни места). Разглеждай нещата като числова редица започваща от абсолютната нула, а това с какви деления е разграфена тази числова редица няма голямо значение. Линията трябва да се раздели на 2 спрямо зададената стойност 0°С, за да се получи двойно по-ниска температура.
Тани - модератор
+1

Тани написа:
Има само един малък проблем! Ако искаш само числена стойност , не трябва стойността на температурата да ти е относителната спрямо точката на замръзване на водата , а абсолютна стойност http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BB%D0%B0
abc написа:
Не търсим някакво пропорционално нарастване с 2 и повече отправни точки. 2 пъти повече от 1 кг са 2 кг., а 2 пъти по-малко е половин кило :)
Килограмите ти в примера не са килограми след 273-тия килограм , нали :wink:
8180 - майстор
С уважение към повечето разсъждения, но все пак условието на задачата си е условие, пък намесихте вече и логиката.
Логично, ако беше нужно, щеше да е указано като отправна точка 237оК, вместо 0оС - ама НЕ Е.
Писах мнението си и ще се върна/повторя.

Емо Чолаков: "Днес времето ни изненада отново с рекордни температури. На много места те достигаха 40 градуса.
Имам и приятна новина - към края на седмицата температурите ща спаднат почти двойно до дълго очакваните есенни температури."

Е питам кой - Емо или някой от слушателите се усъмни, че температурите са по Целзий, както е навсякъде, с изключение на тези по Фаренхайт? За Келвин в ежедневието и метеорологията, аз поне, не съм чувал (метеорологията логично, също е дефинирана в условието). В техн. литература и нормативи се среща оК , основно точно там, където има сравняване (и др. матем. операции) на температури и отрицателните стойности по оС могат да предизвикат объркване.
Кой не можа да реши задачката (аналогична на темата) и да разбере, че ни очакват 40/2 = 20оС?
И къде е логиката да се интерпретира (доста свободно) условието? Ако беше, нормално и логично, значи Емо (и всички ние) приема -100оС за "желани есенни температури". Както, крайно нелогично приемат Антон и др. :)

Няма как, без жокер от автора за произхода на задачката, да стигнем до единомислие.

Моята нормална (претендирам) логика говори, че задачата е КОМПЛЕКСНО СГРЕШЕНА (безсмислена) - математично/физически и затова получава, споменатия от мен нелогичен физически (и верен математически) отговор - 0оС, ако ще и 100 пъти (по условие) да се увеличават/падат температурите спрямо 0оС.
Тани - модератор
Е да де ... и ти си прав :lol:
Цар Соломон бил прочут със своята мъдрост и лекотата, с която разрешавал спорове. Веднъж при него дошли двама души, които се карали по някакъв въпрос.

След като едният от тях разказал на цар Соломон какво смята за право, царят кимнал и му казал - Прав си!

Другият човек обаче веднага възнегодувал и изложил своята позиция. Цар Соломон погладил брадата си мъдро (само той можел да придава мъдрост и на това наглед простичко действие), погледнал човека с разбиране и казал - И ти си прав!

Това объркало много двамата спорещи. Наблизо стоял някакъв човек, който чакал реда си и слушал разговора. Той веднага реагирал - Царю, не може и единият да е прав, и другият да е прав! Цар Соломон го погледнал и казал спокойно - И ти си прав!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Задачка за температура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: