LazarGanev написа:trace74, бях забравил, че бойлера е 150л. Чак и мене ме е яд че не е 200л. Мисли в тази посока - как да намериш място на 200л бойлер! Например някаква стойка за някой от уредитеА мен ако знаеш как ме е яд

LazarGanev написа:trace74, бях забравил, че бойлера е 150л. Чак и мене ме е яд че не е 200л. Мисли в тази посока - как да намериш място на 200л бойлер! Например някаква стойка за някой от уредитеА мен ако знаеш как ме е яд
LazarGanev написа:Не е добре да се комбинират различни панели - имат различни хидравлични съпротивления, водата ще върви повече през този с малкото съпротивление, другия ще прегрява, няма оправия. И най важното какъв ще е ефекта - даваш 700-800лв, нова стойка, монтаж - отиде хилядарката и пак си със 150л бойлер с долен нагревател. А в другия случай вместо панела ще купиш 200л бойлер, продаваш малкия и загубата ти е минимална, но на всичко отгоре си с 200л бойлер с ел. нагревател над соларната серпентинаE точно това ме плаши да сложа малкият колектор, да не стане цялата работа една голяма простотия
LazarGanev написа:Мисля, че си го взел по-скъпо от 200литровия, нали? И най-съвършеното управление не може да докара функционалността на профибойлерите с нагревател над серпентината. Там соларната серпентина е потопена в студената вода идваща от водопровода.Ами 1000 лв. ми излезна с допълнителна изолация. Иначе и тук соларната серпентина е долна, започва от студената вода, до малко под средата на бойлера. Е ясно е че 200 литра е по-добре. А за предложението на saraneron какво мислиш ?
trace74 написа:Така е, но в преходните сезони ако включи нагревателя, той загрява целия бойлер до зададената температура и тогава вече серпентината не работи - скъсява се сезона изкуствено.LazarGanev написа:Мисля, че си го взел по-скъпо от 200литровия, нали? И най-съвършеното управление не може да докара функционалността на профибойлерите с нагревател над серпентината. Там соларната серпентина е потопена в студената вода идваща от водопровода.Ами 1000 лв. ми излезна с допълнителна изолация. Иначе и тук соларната серпентина е долна, започва от студената вода, до малко под средата на бойлера. Е ясно е че 200 литра е по-добре. А за предложението на saraneron какво мислиш ?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: