• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
trace74, бях забравил, че бойлера е 150л. Чак и мене ме е яд че не е 200л. Мисли в тази посока - как да намериш място на 200л бойлер! Например някаква стойка за някой от уредите
А мен ако знаеш как ме е яд :x Но дадох доста пари за този бойлер - нераждъвейка с допълнителтна изолация от Светлю Шишков. Подмяна с нов ще е чиста загуба :? Явно остава така системата или пък да рискувам с малкия панел. В голяма дилема съм. Ето и днес до 17 часа - 60 градуса, при условия близки до идеалните. Ако качвам до малко над 70 принципно не е ли равносилно на 200 литров ? :? Тоест при 150 литра на 60 градуса ще имаме едно количество смесена вода Х, което ще е доста повече ако имаме 150 литра при 70-80 градуса. Или не съм прав ?
Christo - майстор
Малко се усложнява работата, но можеш да свържеш последователно на този бойлер още един по-малък. И двете серпентини също последователно. По-хладният бойлер захранва по-горещия. Проблемът е, че колкото по се стопля водата, толкова ефективността на серпентината пада. По-лесно се топлят 200л до 60гр., от колкото 150л до 80. Това е принципно, може числата на практика да се различават малко.
Последна промяна от Christo на вт окт 02, 2012 6:29 pm, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Както един колега казва,,Кефа няма цена,,..слагай още един панел,поне ще одължиш сезона, а лятото ако ти е много по-малкия го покриваш ,практиката ще покаже.....Щото като няма откъде да дойде топлото и 500л. бойлер да сложиш пак си на това дередже!
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е добре да се комбинират различни панели - имат различни хидравлични съпротивления, водата ще върви повече през този с малкото съпротивление, другия ще прегрява, няма оправия. И най важното какъв ще е ефекта - даваш 700-800лв, нова стойка, монтаж - отиде хилядарката и пак си със 150л бойлер с долен нагревател. А в другия случай вместо панела ще купиш 200л бойлер, продаваш малкия и загубата ти е минимална, но на всичко отгоре си с 200л бойлер с ел. нагревател над соларната серпентина
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
Не е добре да се комбинират различни панели - имат различни хидравлични съпротивления, водата ще върви повече през този с малкото съпротивление, другия ще прегрява, няма оправия. И най важното какъв ще е ефекта - даваш 700-800лв, нова стойка, монтаж - отиде хилядарката и пак си със 150л бойлер с долен нагревател. А в другия случай вместо панела ще купиш 200л бойлер, продаваш малкия и загубата ти е минимална, но на всичко отгоре си с 200л бойлер с ел. нагревател над соларната серпентина
E точно това ме плаши да сложа малкият колектор, да не стане цялата работа една голяма простотия :-D Имах наистина огромно желание да направя нещо качествено, но .....ако бях чел форума предварително щях да съм много по -подготвен какво искам и как да не бъда подведен от фирмата изграждаща системата.
Бойлера не е лош,нераждъвейка с истинска долна серпентина, нагревателя е от долу,но не се включва никога защото се управлява от отделно управление което следи температурата в най-горната част на бойлера и в колектора. Ако и двете температури са под зададената си стойност,чак тогава се включва нагревателя. Но ако едната от тях е над стойноста си , нагревателя макар и долу , не се включва. Задал съм 40 на колектора и 40 в горната част на бойлера. От монтажа на системата винаги една от температурите е била над 40 така ,че нагревателя не е сработвал.
Лазер Ганев, освен да продавам бойлера на загуба, допълнителен панел ми се струваше по-малкото зло, но...... :toimonster:
saraneron - специалист
Какво ще кажете за последователно свързване на панелите ..........?
Мисля, че си го взел по-скъпо от 200литровия, нали? И най-съвършеното управление не може да докара функционалността на профибойлерите с нагревател над серпентината. Там соларната серпентина е потопена в студената вода идваща от водопровода.
trace74 - специалист
LazarGanev написа:
Мисля, че си го взел по-скъпо от 200литровия, нали? И най-съвършеното управление не може да докара функционалността на профибойлерите с нагревател над серпентината. Там соларната серпентина е потопена в студената вода идваща от водопровода.
Ами 1000 лв. ми излезна с допълнителна изолация. Иначе и тук соларната серпентина е долна, започва от студената вода, до малко под средата на бойлера. Е ясно е че 200 литра е по-добре. А за предложението на saraneron какво мислиш ?
fox_vt - майстор
Абе да попитам къде е датчика на диференциалния термостат на бойлера в тая система нещо мн инертна ми се струва защо помпата трябва да върти постоянно?Или има свръх мощен колектор или серпентината няма добър топлообмен при постоянно движение не би трябвало да се достигат максимални температури ама може и да греша нещо :?
trace74 написа:
LazarGanev написа:
Ами 1000 лв. ми излезна с допълнителна изолация. Иначе и тук соларната серпентина е долна, започва от студената вода, до малко под средата на бойлера. Е ясно е че 200 литра е по-добре. А за предложението на saraneron какво мислиш ?
Така е, но в преходните сезони ако включи нагревателя, той загрява целия бойлер до зададената температура и тогава вече серпентината не работи - скъсява се сезона изкуствено.
Колкото до предложението на saraneron - Бош не препоръчват такива схеми, все едно да впрегнеш кон и магаре в една каруца - има ли значение дали успоредно или последователно? :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Въпрос относто изолацията на тръбният път при сл. колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: