• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
По спомени, май е 20 - 25kW, ама не съм много сигурен, затова не съм дал конкретната стойност.
idunno - специалист
Да колега Сънчо много добре знам колко е инвесицията в подово- между 35-50лв/м2 труд и материали, и то без електрониката.А сега си сметни сам 240х35лв колко е.Сега за чистия въздух-има изискавния за всеки горивен процес какви трябва да са емисиите на вредни газове.И не ми пробутвай това за чистия въздух, защото примерно 500 пелетни котли едва ли змърсяват по малко.Но това едва ли ще спре продажбата им.И накрая като пиша за такива уреди за отработено масло имам предвид истински уреди, а не направи си сам печки.Изхвърлянето на токсични отпадъци означава обикновено лошо горене.И се съмнявам,че хората,кото ползват такава технология я ползват ей така, все пак са фирми,които винаги могат да бъдат проверени и/или глобени.Същото, което ти казваш за маслото и аз бих го казал за пелетите и аз мога да ти намеря перфектните пелети за сертификат.Идеята е да ти дойдат на проверка и да ти замерят котела неочаквано и да видим тогава с какво ще се оправдаваш, я параметрите на горелката не са наред, я точно тези пелети са с мааалко по-висока влажност.И да те върна малко в реалността - има много сервизи. които се отопляват на отработено масло(защото им е евтино и за да не ти вземат 100лв за смяна на биалетка за да избият пелетите) и мноого малко на пелетни котли.Защото там трябва да се работи, а не всеки ден да се коригират параметрите на горелката, за да работи оптимално :-D :-D :-D .
syncho - майстор
Не мога да повярвам, че изобщо сравняваш пелетите с отработеното масло - едното е нефтен продукт, а другото - биомаса... И двеста пелетни котли да измериш пак няма да правят повече мизерия от тези горелки на отработено масло. С много грешно впечатление си останал за пелетните котли, но нямам намерение да споря повече. Другото, което е, че подовото може да се захрани с различни по вид топлоизточници, не знам защо си си навил на пръста, че трябва да е пелетен котел.

Никога не бих препоръчал отопление с отработено масло, въпреки, че е най-лесно - производители колкото искаш - само го внасяш и препродаваш, но аз имам и съвест.

Ahmakov сигурен съм, че цифрата е 100кВ ;)
dyaneff - майстор
Според мене въпроса за горелка на масло е в противоречие на нормите на РИОКОЗ. Никой от Европа не се интересува с какво си топлиш сервиза засега. Обаче една проверка от Риокоз може да ти донесе голям акт, защото се нарушават техни наредби.
Ahmakov - специалист
100kW е за котлонадзора. Но има и за по-малките отоплителни инсталации (не само с котел, а и с други източници на топлина) над 20kW, но е "много често приложимо" и затова не мога да си спомня по коя наредба е... :? . Регистрация и проверка веднъж годишно, май беше...
syncho - майстор
Ahmakov да си призная честно не съм го чувал това, но ще го проверя, че ми стана интересно.
Chefo77 - майстор
stentop написа:
Waste oils are hazardous waste as they display some hazardous properties. Waste oils that are found in rivers, lakes and streams threaten aquatic life. Indeed, a litre of waste oil can contaminate a million litres of water.
Правиш ли разлика между изгаряне и изхвърляне във водоем?
Chefo77 - майстор
Виждам че се говори за едно, ти цитираш друго ...
Нефтените продукти винаги са се третирали като опасен отпадък и за обезвреждането им си има специални технологии. Познай - термични са.
stentop - специалист
Ами гледай по-внимателно де :-D Това беше просто като добавка, а в предния пост има линкове към директиви, нали спориха дали трябва разрешение... ама нали трябва някой все да се чепка за нещо (от високо)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Отопляване на 240м2 хале? Варианти?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: