Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
ДядоСач написа:
И аз съм пред същата дилема , но по-скоро отговорът ми е "за " пелетите и то - само заради възможността за "автоматизиране" на процеса . Преди - в друго жилище - се топлихме на дърва и хамалогията ми е ясна , дърва наблизо има в изобилие , не ми е трудно и да ги нацепя и прибера - място бол. Проблемът е , че при нас ще е доста трудно с поддържането на котел на дърва/въглища - излизаме 8.00 на работа и се прибираме 17.30 , а ще сме в къща - ветрилник . Та поради това / за сега/ съм решил - купувам едно въглищарско котле ІІ употреба - 32 kw Бош , Дакон и т.н. - с възможност в бъдеще да му сложа една горелка , карам една зима на дърва/въглища с поддържане само от 17.00 до 24.00 часа и ако - както и подозирам - не успява да държи малко поне топло и на следващия ден - купувам горелка и се кръстя за разхода на месец . Знам , че такива присадки много вдигат разхода , но според мен е пълна глупост да се платят 7 - 8 - 9000 лв. за чисто пелетно котле . Разликата ще има да я избивам 10-15 год. , а дотогава я камилата ...
За хора като тебе има един много добър комбиниран котел на дърва, пелети и чипс. Има голяма горивна камера (това е доработен пиролизен котел) - палиш го на дърва и след като изгорят, ако те няма да го напълниш пак, той си тръгва на пелети и поддържа топлото докато дойдеш и пак да го напълниш с дърва. Има високо КПД 93%. Като цена е почти колкото Бош+горелка (малко по-скъп е), но има много предимства. Виж го:
http://www.erato.bg/otoplenie/bg/produc ... cle_id=181
Choch - специалист
Според мен си заслужава.В моя случай,въпреки кьопавите пелети не съм имал някакви сериозни проблеми-общо взето -5-6 пъти е гаснала заради "задръстване/няма гориво".Случва се след като не пипам нищо повече от 5-6 дни и шлаката от пелетите е по голяма от паничката.Или ако шнека загребе трици и ги пльосне когато горелката е на 10%.Ако си почистя котела +горелката веднъж на 4-5 дни нямам никакви грижи.В моя случай ,поне както върви сезона,няма да има никаква финансова разлика от предните сезони,когато се топлех с камина+климатици,само че сега в къщи е по уютно :wink:
Минуси има-има си и прахоляк,има си и пепеляк,има си и кашляне и кихане...спирането на тока...за моята горелка и мигването на тока е проблем-"рестарт на системата"+10 минути обдухване.Абе няма пълно щастие :!:
ДядоСач - помощник
LazarGanev написа:
За хора като тебе има един много добър комбиниран котел на дърва, пелети и чипс.
LazarGanev :prayer: Доста неща неща научих от писаното от теб и от няколко други специалисти , т.ч. :partyman: Относно 3 FERA-та - не съм го пропуснал и доста почетох за ТТ-данните му , доста добре изглежда. Нямам никакво логично обяснение защо пиролизните котли ме притесняват - характеропатия моя някаква , така съм и по темата с газта .
LazarGanev - "Велик майстор"
Както казах той не е чист пиролизен котел, доработен е като му е добавена още една секция към топлообменника - добавени са едни димогарни тръби по подобие на Пелетерма, с което му се увеличава КПД и вече можеш да си го ползваш като обикновен котел на дърва - има голям бункер и голяма врата и можеш да слагаш големи дървени чукани, вентилатор. Няма нужда от буфер, по-добър от обикновен котел на дърва. Като начало е по-скъп, но после много по-евтино и лесно се оборудва за пелети - само му се добавя шнек, няма нужда от горелка. И най-важното - сменяш горивата по няколко пъти на ден без да променяш нищо по котела.
sande34 - специалист
Изолирайте си добре къщите и се топлете кой с квото може да си позволи. Държавна политика е да се държат близки цени на енергоизточниците. Ако някой измисли ефтин и удобен начин за отопление ще е гении.
Pasko - специалист
sande34 написа:
Изолирайте си добре къщите и се топлете кой с квото може да си позволи. Държавна политика е да се държат близки цени на енергоизточниците. Ако някой измисли ефтин и удобен начин за отопление ще е гении.
Може да е гении, но бързо ще потъне за да могат да печелят монополите. Може и да се види със Св Петър !

Тема "Заслужава ли си да минаваме на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: