• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mavryt4o - майстор
И аз се излъгах с хедпайпа.На 3 години е и силата му изфиряса.Махам и проверявам днес тръбите половината пукалчетата им греят на ръка 40 градуса и направо ги махнах.Толкова ли им е живота.Забелязах че всички греят различно и 2 от 20 са огън.Та че съм си вътре вътре ами кажете какво да купя и от къде.Може ли само тръбата да сменя и от къде?!
syncho - майстор
Какъв ти е панела - модел, марка, брой тръби, дължина на тръбите?
earendil - напреднал
Ще ползвам тази тема, за да не отварям нова..

Имам хийт пайп, преди 8 години си купих някакъв китайски комплект със 150 л. бойлер и 15 тръби (тип направи си сам)..

Забелязах, че напоследък почти не слиза топла вода от горе.. тръгнах да вадя тръбите уж да слагам термо паста и за ги зашкуря при необходимост.. (оригинално нямаше дори паста в комплекта и пак водата от горе не се пипаше..)

Уви.. повече от половината тръби са със студени ампули. Интересното е, че медната тръба като я дръпна навън до 2/3 е гореща, но горе на ампулата е студена.. Въздух ли има, що ли..? Какво им се "поврежда"

Предполагам, че единственото "лечение" е смяна на неработещите тръби?

Съвет за марка? Има ли по-надеждни такива или всички са с живот 5-6 год? Мястото не ми позволява друга система с помпи и пр... а водата от този бойлер просто влиза като студена в нормалния бойлер, който при нужда я донагрява..

Поздрави
Boyan - специалист
Проблема е , че се опитват да спестяват от дебелината на медната тръба .
Може да се ремонтира и зареди на ново , но при цената на една нова тръба не си струва .
Аз съм изработвал на приятели фреонови heat pipe с дебела тръба , но си е много играчка .
Можете да попитате колегата от форума Шоп .
Той има много опит с вакуумни тръби и ще ви помогне със съвет .
Като човек е и много точен и некомерсиализиран .
шоп - майстор
За съжаление нямам голям опит с топлинните тръби. Моите колектори са само U тип и тип мокра тръба.
Heat pipe не ги харесвам и препоръчвам иманно заради този проблем, заради лошия контакт между топлинна тръба и колектор и наличието на паразитен топлообмен.
Все неща, които влошават КПДто.

Боян е прав, че проблемите идват от спестяването от дебелината на медната тръба. Лошото е, че пазара е зарит с китайски тръби и едва ли има по-качествени.
ljt
Здравейте,
Моля да ме насочите към доставчик на Вакуумно тръбни колектори U тип (мокра тръба) за района на София.
Попадам само на (heat pipe) колектори.
Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
ljt написа:
Здравейте,
Моля да ме насочите към доставчик на Вакуумно тръбни колектори U тип (мокра тръба) за района на София.
Попадам само на (heat pipe) колектори.
Благодаря предварително.
U-tipe няма нищо общо с "мокра тръба". Всъщност да, общото е, че се ползват рядко - едните са скъпи, а другите са допотопни. Затова най-много се предлагат Heat pipe, които са калпави :-D
ljt
Ок. Та какви U-type тръби ще ми препоръчате? Или да отпиша вакуумно тръбните колектори?
speka_rs - майстор
Аз си купих 25 тръбен със мокри тръби, смятам да си го направя със една отворена система и да си грее 200 л бойлер.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Вакуумно тръбни колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: