• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KingLin - майстор
kuuuuuul написа:
:-D И за какво се мъчих да пиша тази тема,след като до сега никой от по горе писалите не я е чел :-D
viewtopic.php?f=23&t=40532

kuuuuuul темата ти е много хубава ама лично аз навремето стигнах до там където беше писал 8 лв на ден за 90 квадрата и се спрях :lol:
Сега като писа тука влязох и я прочетох цялата и пак няма да си променя мнението за климатика. За радиатори пък изобщо не искам да чувам пък камо ли жена ми. Кеф цена няма - много го обичам тоя лаф. А за мене кефа е да не се занимавам с нищо и само цък едно копче и чат пат профилактика. Много хора може да не са съгласни ама пък моя мързел не е съгласен с тях :lol: :lol: :lol: Пък ще си плащам тока и активния и реактивния че и тоя на мангалите от махалата. Щото пак е само с цъкане на няколко копчета по клавиатурата :-D
А светльопич е пич и ще помага с отопление на екологично чисти видеокарти :)
джеки - специалист
никои не казва как си топли банята само с климатика
fbr - майстор
джеки написа:
С подово, външното тяло на климатика и още нещо.
bomar - напреднал
Вижте тази таблица: http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm
От ясно та по ясно.
LazarGanev - "Велик майстор"
джеки написа:
bomar написа:
Вижте тази таблица: http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm
От ясно та по ясно.
Ясно - с таблици :wink: . А добре ли топлят?
galin56 - специалист
LazarGanev написа:
Калине, ти разбираш ли че хората нямат пари и не се топлят? Палят една печка и живеят в една стая, нищо че имат голяма къща и котел. В много села е така - голяма къща на 2-3 ката и отстрани една "стаичка за живеене", където се пали печка :) . По градовете също на много места е така - голямо жилище, но се живее в кухнята, където се пуска от време на време духалка или климатик (ако има). Така че най-изгодно излиза да не се топлиш, след това - да отопляваш една стаичка от време на време, след това да отопляваш нормално една стая, след това... темата е много обширна :wink:
=D>
Когато говорим за изгодно отопление (каквато е темата) отговора ми съвпада напълно с на Лазар. Ако говорим за комфорт е друга тема. Парното си е най-комфортно. ТЕЦ или газ още повече, че не правиш нищо. Но понеже и аз не мога да си позволявам около 300 лв на месец само за газ съм решил в новото ми жилище климатици. Първо няма проблем да си регулираш точно темеперетурата и като идеш да спиш в спалнята, в хола спокойно го намаляш на минимум и пестиш и обратното през деня. И второ лятото охлаждат, а юли и август месец понякога се е случвало от жега да не мога заспя така, че това също е голям плюс.
galin56 - специалист
Интересно как във софийски едностаен апартамент с южно изложение, на 15-тия етаж ще монтираш гео термопомпа, та е включена в таблицата, ама хайде.
Svezar - специалист
По принцип темите от рода на "Колко ти гори колата" ,"С колко пари се топлите" ,"С колко жени си спал" ,"Колко ти е голям" стават за чесане на езиците /пръстите/ и имат КПД близко до нулата :-D
fbr - майстор
Ей тоя дребен шрифт понякога е от голямо значение.
Горната таблица не включва всички детайли. Част от алтернативите не са приложими за всяко жилище. Отоплението с климатик има особености, поради които, най-често ще е необходима резервна мощност. Към калкулацията трябва да се прибави и цената на оборудването.
Andri01 - майстор
Svezar написа:
По принцип темите от рода на "Колко ти гори колата" ,"С колко пари се топлите" ,"С колко жени си спал" ,"Колко ти е голям" стават за чесане на езиците /пръстите/ и имат КПД близко до нулата :-D
Това струва ми се,е най правилния отговор. На всеки/ или поне 80% / колата му е най ефективна,отоплението е най-най. Единици са хората,които си признават фаловете. Аз лично съм на камина / серпентината и топли бойлера само/,горе спалнята се отоплява от димохода чрез вентилатор,вилата е изолирана /40мм. фибран/. Не виждам смисъл да топля коридорите и стаите в които не се живее.Ако дойдат гости-на ток за 2-3 вечери в спалните.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: