• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trace74 - специалист
При мен ситуацията е следната, общо два селективни плоски панела, един Bosch 7000 TF и последователно вързан на него Bosch 4000 TF, гофрирана неръждавейка, добра изолация на всичко, включително на бойлера. Соларният бойлер е 150 литров бойлер неръждавейка на Шишков и последователно вързан на него 80 литров Аристон Шейп премиум. Първият бойлер е чисто соларен с изключен нагревател, вторият бойлер служи като буфер и евентуално да доподгрява на ток ако се наложи, което е добър вариант, защото така се постига оптимална работа на соларният бойлер, няма никакво смесване и загряване на ток, тоест каквото и да има като енергия от слънцето се добива и вкарва в него, вторият бойлер доподгрява ако е нужно. Управлението е Bosch b100sol, модулиращо оборотите на помпата, струва си инвестицията в него. Като цяло малко недостатъчен е този 150 литров бойлер за тези два панела, защото и с консумация в ясните слънчеви, летни дни достига над 85 градуса и има риск да достигне максимума от 90 градуса, което води до спиране на помпата и моментално скачане на градусите в системата до 130 градуса, което е лошо, но пък за преходните сезони увеличената колекторна площ е плюс. По -добре щеше да е с 200 литров бойлер, но това е положението. Имам контролер за предаване на температурата онлайн през интернет, така че на когото му е интересно може да види статистика за близо 2 години. Ето го линка

https://xively.com/feeds/131110/

С 3 жени съм и в общи линии разликата в сметките за ток е между 50-70 лв. на месец. Много съм доволен от системата, работи безпроблемно засега.
fox_vt - майстор
Как втория бойлер служи за доподгряване на водата в първия?Някакъв таймер го включва във определено време ли или си изнамерил начин да го ползваш като проточен в което силно се съмнявам.При мен доподгряването е със проточен бойлер и три цифрови терморегулатора.При температура във обемния слънчев бойлер >38 гр се ползва така.При Т >31 и <38гр се включва проточния на първа степен.При Т>21 и <31гр се включва на втора степен.И при Т< 21гр се включва и третата степен.Това е съвършенната система за използване на топлата вода,след като в момента в който се загрее обемен бойлер с ток той започва да губи топлина и пари съответно.
Energyx - специалист
Вторият му е буфер на първия, последователно свързан към първия и най-вероятно доподгрява на нощна тарифа, същата схема като моята. При бойлери с добра изолация загубите са допустимо малки. При твоята схема ако продължително няма слънце, бичиш яко на 18 ст. дневна тарифа, а ако няма и ток в момента, увисваш напълно. А и само мощните трифазни проточни имат добър дебит, при монофазните е мъка, особено при студена вода зимата.
trace74 - специалист
Точно така, вторият бойлер е вързан последователно на соларния, горещият извод от соларния влиза в студения на буфера. От пролета до сега почти не се е налагало да доподгрява на ток, не съм го ограничавал кога да доподгрява, тоест доподгрява когато има необходимост за да не се нарушава комфорта, той е с електронно управление на градусите и дисплей и е настроен на ниски градуси - 52. Определено бойлера на Аристон е с доста прилична изолация. А и факта, че водата е с ниска температура може би допълнително спомага да я съхранява добре за дълго време с ниски загуби - до 1-2 градуса за около 12-14 часа. Интересното е че въпреки, че е с дигитален дисплей и показва температурата на дисплея точно, включен е на ръчен режим и настроен на 52 градуса има голям хистирезис. Тоест като почне да пада температурата в него под 52 градуса не се включва нагревателя, включва се чак когато Т падне на 46 градуса и загрява до настроените 52 и спира. Това за мен е плюс защото разрежда излишното включване за подгряване на ток. А от соларният бойлер има непрекъснат приток на гореща вода над тези градуси и нагревателя да се е включвал не повече от 3-4 пъти в облачни, дъждовни дни през последните месеци и то за съвсем кратко тъй като обикновенно доподгрява от над 40 градуса което става бързо. През останалото време водата просто минава през него като през буфер, Т в него е около 60 градуса и не пада тъй като има непрекъснат приток от соларният на гореща вода. За мен тази система не само , че е ефективна тъй като увеличава обема на голещата вода, но и не смесва соларният добив с подгряването на ток. Зимата дори на 25-30 да има добив в соларният после е съвсем различно дали грееш вода от 10 градуса или 30. За последните 2 месеца Т на водата в доподгряващият бойлер не е падала под 55 градуса, като обикновенно е между 57-65. Имам пълна статистика, защото меря през интернет и неговата температура и кога се е включвал на ток.
kuuuuuul - майстор
А,ама кога си включил и втория,дай линк да го водя и него,че аз постоянно сравнявам с моите :prost:
fox_vt - майстор
Това е добре че имаш добра изолация на бойлера, при мен тесито не му е добра изолацията.На колегата по нагоре системата е добра но той има колосално количество вода.Аз със 80 литра мога да кажа че имам неограничена вода стига да има ток.Без ток и аз и той приключва участие :)
trace74 - специалист
Оцеляха Бошовете на градушката, без никакви поражения.
Селективен 2кв.м. затопля 80л. бойлер с горна серпентина,а чрез рециркулация , бойлер 120 л.
Тази сутрин помпата стартира при температура 39гр. в малкия и 36гр. в големия бойлер около 8ч.
Резултата в 16.30 при не съвсем ясно Варненско небе.
Опитах да кача снимки,но не ги виждам,та ще напиша:
Малък бойлер-55 долу,60 горе.
Големия- 52на самото дъно .
Това по данни от контролера.
Според показанието на дисплея на малкия бойлер,температурата е 58 градуса
Мисля,че температурата е с м/у 2 и 4 градуса по висока, понеже,сензорите на управлението са долепени до водосъдържатела,а не в гилзи.Освен това,има загуби от рециркулацията по тръбите,които не са изолирани, 3м. в посока.
kalin72 - майстор
Един ъпдейт, два дни нямаше консумация на БГВ, и при всичкото слънце в петък и събота, в събота вечер бойлера беше загрял на 75 градуса горе и 65 долу. Пак да кажа, доволен съм :mrgreen:
todortv - майстор
Селективен 2,7 кв.м Сънсистем, 120л бойлер Сънсистем.
Достигал е температура отчетена от датчика на бойлера, монтиран на педя от дъното 78 гр.
На батерията съм виждал, когато завърти помпата 97 гр.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Затопляне на БГВ от слънцето - какво получавате?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: