• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Разбира се, времето ми е ценно, но разликата в цената на пелетите и дървата не е малка. Не мисля, че ще мога да изкарам 6 месеца зима с 3-4 тона пелети, ако на ден се горят по 30 кг.
Относно рязането и цепенето на метровките :) Двама души за един ден нарязват 10 м3 - 10 лева за бензина и маслото, цепя дървата за около седмица, две-три, време в събота и неделя имам, не мисля, че по този начин си губя времето, най-малкото е добър фитнес :)
Както и да е, обичам да ми е удобно, и лесно, но и обичам да ми е по джоба. Ако ще плащам двойно за комфорта, няма да е тази година :)
Но недейте да казвате, че на дърва е мизерно и времеотнемащо и незнам си какво...
bigdragon - майстор
geniya написа:
bigdragon написа:
Финансовият въпрос в дългосрочен план:
.......
Остава въпроса с хамалогията:
Ако до сега сте били на отопление на твърдо гориво и сте зареждали котела на 2 часа по 4 килограма (дърва или въглища) 12 пъти в денонощието:
- С буфер ще зареждате 3 пъти в денонощието по 16 килограма;
- На пелети, в зависимост от бункера, ще зареждате на 2...5 дни веднъж.
Но да знаете, че като отворите да изсипете чувалчето с пелети в бункера, също се вдига прах.
Остава за вас да решите, струва ли си да плащате двойно, вместо сутрин обед и вечер да наглеждате отоплителната си система и да хвърляте дърва (забележете дърва) в печката.
Моите уважения bigdragon, но не мога да разбера защо слагаш хамалогията като малък ангажимент?........
И къде видя думата "малък"?

Пелетите не са гориво за изключване, те също си имат предимства, но като алтернатива на по-скъпите системи с течно и газово гориво, както и при замяна на въглищата с по-хигиеничното гориво.
Но при съвременните системи на котли за дърва в еднофамилните селски къщи и с място за обработване и съхраняване на дърва, по-скъпите пелети са икономически неизгодни...

За моят котел дърва не цепя, а метровката я режа на две и така горят, проверено...
Изключение правят трупи с диаметър по-голям от 35см., които са изключителна рядкост.

ПП Селската ми къща с котел на дърва с буфер се ползва от петък вечер до понеделник сутрин и отивам там за да хамалувам физически. През останалото време живея в града в апартамент с централна топлофикация и те така... Няма да заменя буфера с пелетна горелка.
geniya - специалист
Естествено, че няма да сложиш пелетна горелка. :) Нито пък аз ще си сложа буфер :-D
Всеки си решава сам как, и с какво да си изгради системата.Била по-добра и по-лоша всеки си я ползва каквато му е.Малко безмислен спор изглежда водим май а...
шоп - майстор
Интересен дебат се заформи!

Чета внимателно и разбирам и едните и другите.
Разбирам хоратя, които са на работа от 8 до 17 часа и фактора време е важен. Ако добавим, че нямат пространство за складирене и подготвяне на дървата - тогава е оправдано използването на пелети.

Разбирам и хората практици, за които не е проблем да отделят 2-3 дни в годината и имат място за складиране и просушването на дървесината. Които имат купешки или самоделни котли подходящи за горене на 0.5 до 1 м дърва в дължина и с голям диаметър. Рязането и цепенето на метровици не е задължително. Буфера е препоръчителен за да може да се минимизира зареждането на котела на 1/2 или 1 на ден.

П.П Котлите на дърва са с големи вратички. Цепене не е необходимо. Много са ми интересни хората, които купуват виадруси за въглища с малката вратичка и горят дърва :?
dobrev - специалист
Повтарям си молбата към geniya
Можеш ли да качиш няколко снимки на - Viadrus U22 24,4kW+Greyko RB20? Искам да видя как е монтирана горелката към котела.
filmatoplo - майстор
Той ги качи , ама къде беше. :? :)
milenskior - специалист
Май в темата за грейко. Между другото там има снимки и на моят котел с горелката.
Christo - майстор
Ако това в ляво с шпилките е буферът, според мен не е свързан правилно. В него трябва да отива директно топлата вода. Сега отива регулираната топла към радиаторите. Виж приложената схема. Имам си котел на пелети с буфер 800л. Съжалявам, че нямам място в котелното за по-голям. В месеците, когато не е много студено, но не е за без парно, горелката работи много по-плавно с буфер. Без буфер ще пали и гасне час по час, а това скъсява живота на запалката и бърка в бункера с пелетите. Хубаво е да си сложиш спирателни кранове преди и след помпите. Сега ако се наложи да ги ремонтираш или да чистиш филтрите, ще трябва да източваш системата. Поздрави и успех.

Прикачен файл

Schema - 11.zip
(229.03 KиБ) Свален 169 пъти
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Във форума има почти само 1човек с монтиран буфер и работещ както трябва, освен буфер са нужни още мн други неща които да накарат инсталацията да ползва буфера. Не знанието как да се монтират нещата води до не желан и не икономичен ефект от буфера.точно в случая човека е подготвен само за монтаж на по голям буфер поне 1000 литра.а дали ще смени горивото,зависи от икономически причини предполагам.

:) Човека се появи.
bigdragon - майстор
geniya написа:
........Малко безмислен спор изглежда водим май а...
Цъ.....
Не водя спор, а споделям алтернативно мнение.
Не виждам нищо безсмислено в това, автора на темата да чуе и човек с нормално
работещ буфер, а не само търговци на пелетни горелки.
Безсмислен щеше да е спора, ако пелетите или буферите се отричаха изцяло от
специалистите по отопление (не търговците на едното или другото),

Както пелетите така и буферите имат място в отоплителните системи.

Сега се сещам за едно предимство на системите с буфер.
Ако решите да добавите към системата и слънчев колектор, при наличието на
буфер със серпентина, това става елементарно. При система с пелетна горелка това
става с добавянето на помпа, още арматура, контролери и те така...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: