• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasi92 - майстор
много добри майстори щом са ти сложили изолация доста под стандарта.Ако не е по твое искане за 5 см. на рамо да си ги носиш тея. Или прави още толкова изолация или слагаи по мощни топлоотдаватели навсякъде което обезсмисля похабените средства до тук.Февруари го дават мек така че ще можеш да се стоплиш.
jorkataG - специалист
lov написа:
Според съвета ти нито едно подово не би трябвало да работи. Колкото по ниско е един радиатор толкова по натопен /не се сещам за друга дума / е в студения въздух. В една стая ако няма нещо което да го движи загретия се качва на горе и ако мериш много отчетливо може да видиш разликите в температурата.Понякога може да стигне разлика от 4-5 спрамо тавана и пода Така че достатъчно е да се осигури добър достъп в долната част на радиатора и той дори ще работи по добре.
Колега аз това не съм си го изсмуквал от пръстите. Първо подовото и радиаторите са две различни неща. За подовото не знам да се слага над пода а за поставянето на радиаторите го пише в нета на доста места. Доказано е на практика че радиаторите се слагат на 18-20 см над пода за да има ефективна циркулация. Поразрови се из нета или питай тук във форума на каква височина се слагат радиаторите.
Моите са на 20 см и проблема с отоплението на стаите не стои на дневен ред тоест топло е.
Svezar - специалист
krasi92 написа:
много добри майстори щом са ти сложили изолация доста под стандарта.
Не знаех че има стандарт за изолация ! Ако 5см са доста под "стандарта" значи такива са изолациите на около 80% процента от направилите това упражнение !
rumnikkk - специалист
Да.естествено че има стандарт :-D за изолацията,и при всеки е различен,зависейки от джоба му.Изолацията е преди 8 г.кажи ми тогава колко беше най дебелия стиропор и на каква цена е бил.Естествено,че колкото по дебел е по добре,ама чак пък стандарт...
Стиви - специалист
Моята къща е с 10 сантиметра стиропор лепен на рамка. Двуетажна по 100 квадрата на етаж. долния етаж се отоплява с един конвектор от 2 киловата. Стиропора преди 7 години беше около 100 лева кубика - около левче на сантиметър. Това е най-евтината част от топлоизолационна система и не виждам смисъл да се пести от нея. Дал си поне 25 ~30 лева на квадрат за топлоизолация, от които само 5 лева за топлоизолационния елемент в нея. За още 5 лева щеше да имаш два пъти по добра топлоизолация и сега нямаше да задаваш въпроси по форумите. За тези 8 години си дал два пъти повече за одобрениеотопление. Колкото и да ти е странно има такава наредба и пет сантиметра не могат да покрият параметрите ѝ. Не искаш да ме послушаш да си купиш още от сега ватата, която ще слагаш под гипскартона и да я нахвърляш върху тавана. Цената и е около 3 лева кв.м. за 10 сантиметра дебелина. Ще си спестиш парите до пролет, а и ще ти е топло.
krasi92 - майстор
rumnikkk написа:
Да.естествено че има стандарт :-D за изолацията,и при всеки е различен,зависейки от джоба му.Изолацията е преди 8 г.кажи ми тогава колко беше най дебелия стиропор и на каква цена е бил.Естествено,че колкото по дебел е по добре,ама чак пък стандарт...
Дори и 5 см.да е наи дебелиа и плътен се слага 2 по 5 см. с разминаване което е по добре от 1 по 10 см.Това за стандарта е минимум 8 см. иначе след направата му става само да се крият гущери и мишки.8 см. включва цялата територия на Република България.Идеята ми беше да не повдигаш и сваляш радиатори за да търсиш топлото.
alsted - майстор
То си има друг подфорум за изолации, но като сте го почнали ...
Преди да си сменя дограмата и да си направя вътрешна изолация от 2см стиропор, не ми стигаха 20м³ дърва. Не можех да достигна 20ºС средна температура. Сега изкарвам зимата с 10м³ дърва и средната ми жилищна температура е 22 -24ºС. Моля специалистите, фърлете по един боб и ми кажете с колко дърва ще изкарвам зимата ако взема да си направя и външна изолация с 8см някакъв стиропор да речем!?
krasi92 - майстор
Излиза че питащия е объркал вместо отвътре я е сложил от вън изолацията а пък и се е минал и с 3 см.
alsted - майстор
Излиза, че теориите на търговците и майсторите са леко изсмукани от пръстите. Поставих конкретен въпрос - просто ми отговорете! Сериозно имам намерение да си направя външна качествена изолация, но намерението ми първо трябва да мине през кантара. Сиреч, като се забода с някоя хилядарка допълнително, кога ще ги избия от икономия на дърва?
А питащия ми се струва, че се прецакал с радиаторите. Само ми се струва. Написах, че това може да се провери с една проста духалка. Ако има ефект, имам идея как увеличи ефективността на наличните радиатори.
nikolovvd - майстор
Когато помпата на водното отопление работи на максимална мощност (ІІІ-та степен) разкарва по-бързо топлината, респективно изкарва по-бързо топлата вода от водната риза на котела или камината. Това води до по-висока консумация на гориво, за да се поддържа номиналната температура. Докато се отоплявах с въглища помпата ми работеше на минимална мощност - І-ва степен, при това с две терморелета - механично и електронно с управляем хистерезис. На ІІ-ра степен минавах, когато температурите падаха до -15, а понякога под -20 градуса. А ІІІ-та степен я ползвах при аварийни ситуации, когато котела вдигне към 90 градуса и трябва бързо да разкарам температурата.
С направата на топлоизолация, консумацията ми на въглища падна постепено от 5.5 на 3.5 тона, поради етапното правене на топлоизолацията - стая по стая (става дума за вътрешна ТИ). Стигнах до там, че да поддържам температура на водата от 45-50 градуса, защото не се живееше от жега.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Не може да се стопли къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: