• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov написа:
Здравей emoemoemo69,

Харесва ми това, което си сътворил. Благодаря за изчерпателния отговор! За вермикулита гледах някъде, че заменя огнеупорните тухли. Може и да съм в грешка. Тях пък доколкото знам ги водят шамот. Докато шоп не писа, дори не знех, че има различни видове шамот.
За почистването те питах във връзка с турболаторите. Те удължават времето между основните почиствания. Та питах при теб как е.
Това моторче какво е? Нещо от чистачки ли е или е нещо по-специално?

Поздрави!
Здравей,
радвам се че ти е харесало моето творение. Опитах се да отговоря изчерпателно, защото сметнах, че въпросите са важни за такива като мен. Аз събирах почти половин година информация докато избера най подходящата за мен система, съответно и най не претенциозната и лесно обслужваема, а също и да гори всичко възможно. Надявам се да мога да помогна на някой който още се лута в събирането на информация. Голяма част от решенията си, ги намерих тук във форума за което благодаря на всички активни участници! По въпроса за моторчето- то е подобно като за чистачки, но не е. Дядото ми ги подари няколко. използват се за някакви актуатори и аз не знам точно. Според мен става всеки мотор с подходяща мощност, задължително безчетков и по възможност с търкалящи, а не с плъзгащи лагери. За задвижване на турболаторите се иска малко повече енергия от задвижването на шнека. След време когато го монтирам ще споделя, ако все още те интересува.
Поздрави! :partyman:
vrangelov - специалист
emoemoemo69 написа:
...По въпроса за моторчето- то е подобно като за чистачки, но не е. Дядото ми ги подари няколко. използват се за някакви актуатори и аз не знам точно. Според мен става всеки мотор с подходяща мощност, задължително безчетков и по възможност с търкалящи, а не с плъзгащи лагери. За задвижване на турболаторите се иска малко повече енергия от задвижването на шнека. След време когато го монтирам ще споделя, ако все още те интересува.
Поздрави! :partyman:

Разбира се, че ще ме интересува. Очаквам с нетърпение!

Поздрави!
andy_forresite - майстор
Трябва да изработя 10 еднакви турболатора за тръби ф48,3. Движението на пушека е само нагоре.
Единият вариант е да навия 6 мм арматурни пръчки с крайна цел да се получи нещо като натискова "пружина" със стъпка може би 3-4 см, диаметър 42-44 мм и дължина 600 мм.
Другия вариант, за който се сещам, е да нарежа 10 ленти от 1,5-2,0 мм ламарина с широчина 50 мм и дължина 600 мм. При усукването считам, че диаметърът ще се смали до ... не знам колко. Проблемът е как да накарам ламарината да се огъва на точно определените места :? Зарязва ли се, колко милиметра на сгъвка или как изобщо се прави?
Става въпрос за увеличаване на усвояването на топлината от димните газове чрез външен топлообменник, който ми изработиха и вече успешно ползвам без да знам има ли ефект и ако има какъв/колко е точно. Измервам температурата върху тръбата на входа му и температурата на тръбата на изхода му с инфрачервен термометър. Показва различно според степента на горене - от 1,2° при горене на 4-6 kw, през 2° при горене на 6-8 kw до около 3,5° на 11-12 kw. Допринася с нещо, не не мога да разбера с колко. Помпата ми не е от тези с показание за дебит. Та искам да му сложа турболатори в 10-те тръби :evil:
За съжаление нямам височина над него и трябва да ги изваждам откъм долната му част при почистването. Отгоре имам под 40 см до тавана на мазето, а отдолу съм оставил малко над 1 метър. Щеше да е чудесно ако може да се измисли почистващ механизъм със задвижване с лост, но не виждам как може да се направи. Диаметърът на топлообменника е 300 мм, една от тръбите е в центъра му, а другите 9 са на равни разстояния една от друга по периферията. Би трябвало да има някакъв начин, но едва ли ще го измисля аз, още по-малко изработя. Една системка за почистването с ръчно задвижване с лост би ми спестило часове разправия по профилактиката му :sad:
lz2skt - специалист
Купи си готова спирала (ползват подобни за хранилки за птици).Ако изрежеш шини може на да се пробва на струг на мн.ниски обороти да се усуче.Иначе може да се направи специално приспособление ,където в единият край се захваща шината ,а в другият край се усуква с върток.Виж и в продавалника,бях намерил линк продаваха турболатори за Грейко...може да правят и по размери.
lz2skt - специалист
https://www.forumhouse.ru/threads/188535/ Тук има идеи за модел с заваряване
andy_forresite - майстор
Данке шьон :)
Във вариант шини може да оставя дупки 6 мм в горния им край, да монтирам 6 мм шпилки с дължина 52 мм и да ги застопоря с две гайки да не пропаднат турболаторите. А профилактиката ще става с махане на горния капак и ръчни движения на всяка шина нагоре-надолу и някое въртеливо.
Диаметърът съм го дал грешно - мисля че беше 230 мм, а не 300. Увил съм го с вата с фолио и преди първата профилактика няма да мога да се уверя че е 230, но съм 99% сигурен в този размер (230). Имам визуален спомен че разстоянието от централната тръба до останалите по периферията изобщо не бе голямо. Може би 5-6 см, а другите вече са през 1 см там колко ли ...
Някакъв ориентировъчен обем бях сметнал около 14 литра вода. 25 литра без тръбите и 1 л тръба - 25-10= ... нещо такова. Даа, 230 е диаметърът.
lz2skt - специалист
Какво гориш? Забелязвал ли си конденз ?
andy_forresite - майстор
Горя само дървесни пелети. Пробвах слънчогледови и царевица във вид на третирани семена за садене, обаче гредЪ. Чаа-пат прибутвам по някой грам слънчогледови от склада, където имам още около 600 кг слънчогледови от пити, стъбла, листа и люспи разбира се.
Конденз няма как да се получи. Температурата на пушека явно е над 100 градуса след топлообменника. Ориентировъчно взимайки предвид предишни измервания върху кюнците 130 мм (без топлообменника) на 40-50 см от фукса - 90-115 градуса и по специалния термометър със сонда на същото място 150 и горница, сега на горната кривка при розетката (след топлообменника горе при тавана на мазето - розетката) измервам между 57 и 70, значиии :? 100-115 градуса излизат към комина, но мерени горе при самата розетка. Объркано го дадох, знам.
Топли са пушеците, затова искам да сложа турболатори. Намерих координати и понеже са ми наблизо, може да отида на място да се разбера с човека какво и как да се направи. Става въпрос за усуканите шини. Натисковите "пружини" засега отпадат и се спирам на шини.
шоп - майстор
@lz2skt вее даде линка, но може да има колеги без регистрация в руският форум

ето идея за изработка на турбулатори без струг и задвижване. Задвижването може да е горно и долно.

П.П. снимките съм ги показвал тук и друг път

Прикачен файл

222.jpg

Прикачен файл

111.jpg
111.jpg (67.18 KиБ) Видяна 2415 пъти
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8